Et vinylgulv er lavet af plastik. Er vinylen i baner, er det kun plastik, mens vinyl-klikgulv har en bund af krydsfiner. Overfladen kan have alle de udtryk, som man kan frembringe i plastik. Så det kan ligne træ, fliser og beton eller være ensfarvet eller mønstret.

Anvendelse

Plastikoverfladen er relativ blød, men alligevel også robust, slidstærk og rengøringsvenlig. Derfor er materialet også velegnet til gangarealer og køkkener, hvor man kan forudse et slid og at det bliver udsat for snavs og fedt ved madlavning.

Fordele

Først og fremmest er vinylgulve slidstærke, så det er oplagt at bruge i rum med stor aktivitet og dermed slid. Det kræver ingen efterbehandling, og der  er utrolig mange variationer at vælge imellem i forhold til farver og udtryk.  

Ulemper

Vinyl er lavet af plast og har ofte et plastik-look. Det er simpelthen svært at lave vinyl, som ligner fx træ eller sten, så er det det, du drømmer om, bør du gå efter den ægte varer.   

Rengøring og vedligehold

Vinyl er meget nemt at holde. Gulvet er virkelig robust og afvisende over for smuds og snavs, og du kan benytte skrappe rengøringsmidler.

Klimabelastning

Plastik er ikke miljøvenligt, så det er vinyl heller ikke.

Sammenligning af udvalgte materialer til dit gulv

Materialer til gulv

CO2e kg pr. m²
Prisniveau
Levetid
Linoleumsgulv
0,30
Laminatgulv
-6,59
Parketgulv
-7,50
Flisegulv
17,30
Betongulv
6,90
Vinylgulv
16,40
Flere
Sådan bruger du grafikken
Ovenover kan du sammenligne udvalgte byggematerialer.

Klimaaftrykket er et udtryk for, hvor meget det belaster klimaet at producere materialet. Klimaaftrykket er målt i CO2e – CO2 og andre drivhusgasser – det belaster klimaet fra produktion til opsætning og sammenligner med udvalgte materialer inden for samme kategori. Er klimaaftrykket negativt, betyder det, at det er godt for klimaet. Tallet kan variere ved forskellige produkter og kan opgøres i forhold til forskellige enheder.

Prisniveauet er et udtryk for, hvordan de udvalgte materialer ligger i forhold til hinanden og ikke i forhold til byggematerialer generelt. Der er tale om gennemsnitlige priser, da der er prisvariationer inden for alle materialer. Det er rene materialepriser for gulvbelægning. Udgifter til den resterende konstruktion og eventuelt til professionelle håndværkere for at lægge gulvet er ikke medregnet. 1 pengesæk angiver det laveste prisniveau, mens 5 pengesække angiver det højeste.

Levetiden er et udtryk for, hvordan de udvalgte materialer ligger i forhold til hinanden og ikke i forhold til byggematerialer generelt. 1 timeglas angiver den korteste levetid, mens 5 timeglas angiver den længste.