Fliser findes i et væld af størrelser, farver og former. De keramiske fliser består af ler, der har fået en glasering og herefter bliver brændt igen. Men du kan også få fliser af natursten - fx marmor, granit eller skifer.

Anvendelse

Du kan i udgangspunktet lave flisegulv i hele boligen. Det kræver dog et fuldstændig stift underlag for at undgå, at fliserne eller fugerne revner. Flisegulv er udbredt i badeværelser, køkken og bryggers, og det er også et godt valg til kældergulvet.

Fordele 

Et flisegulv er meget slidstærkt og nemt at holde rent.

Ulemper

Fliser er et hårdt materiale, som giver meget rumklang, og det kan være medvirkende til dårlig akustik i større opholdsrum som fx åbne køkken-alrum.

Rengøring og vedligehold

Flisegulve kan tåle meget snavs og er nemme at gøre rene. Dog kan fugerne mellem fliserne ikke tåle syreholdige rengøringsmidler. Natursten, der indeholder kalk som fx marmor, tåler ikke syreholdige rengøringsmidler, og er derfor svære at rengøre for kalk, der typisk opstår i vådrum.

Klimabelastning

Da fliserne bliver brændt under meget høje temperaturer, er klimabelastningen under produktionen høj. Til gengæld har fliser ofte en lang holdbarhed og levetid.

Sammenligning af udvalgte materialer til dit gulv

Materialer til gulv

CO2e kg pr. m²
Prisniveau
Levetid
Linoleumsgulv
0,30
Laminatgulv
-6,59
Parketgulv
-7,50
Flisegulv
17,30
Betongulv
6,90
Vinylgulv
16,40
Flere
Sådan bruger du grafikken
Ovenover kan du sammenligne udvalgte byggematerialer.

Klimaaftrykket er et udtryk for, hvor meget det belaster klimaet at producere materialet. Klimaaftrykket er målt i CO2e – CO2 og andre drivhusgasser – det belaster klimaet fra produktion til opsætning og sammenligner med udvalgte materialer inden for samme kategori. Er klimaaftrykket negativt, betyder det, at det er godt for klimaet. Tallet kan variere ved forskellige produkter og kan opgøres i forhold til forskellige enheder.

Prisniveauet er et udtryk for, hvordan de udvalgte materialer ligger i forhold til hinanden og ikke i forhold til byggematerialer generelt. Der er tale om gennemsnitlige priser, da der er prisvariationer inden for alle materialer. Det er rene materialepriser for gulvbelægning. Udgifter til den resterende konstruktion og eventuelt til professionelle håndværkere for at lægge gulvet er ikke medregnet. 1 pengesæk angiver det laveste prisniveau, mens 5 pengesække angiver det højeste.

Levetiden er et udtryk for, hvordan de udvalgte materialer ligger i forhold til hinanden og ikke i forhold til byggematerialer generelt. 1 timeglas angiver den korteste levetid, mens 5 timeglas angiver den længste.