Parketgulv består almindeligvis af tre lag, hvor overfladelaget er af massivt træ, mens de andre lag består af gran, fyr, krydsfiner eller spånplade.

Meningen med de forskellige lag er at reducere gulvets fugtbevægelser. Slidstyrken varierer mellem de forskellige træsorter og overfladebehandlinger.

Anvendelse

Bruges typisk i værelser og stuer. Parket fås både lakeret og olieret.

Fordele

Parketgulve fås i utrolig mange forskellige træsorter og mønstre, så der er virkelig noget for enhver smag. Man skelner mellem 1, 2 og 3-stavs parket, og det fås i varianter som kan limes, sømmes eller klikkes sammen.

Ulemper

Parketgulv i træ er et levende naturmateriale, der krymper eller udvider sig på grund af temperatur og fugtighed. Det betyder, at det skal lægges helt rigtigt, og at overfladebehandlingen er vigtig for holdbarheden.

Rengøring og vedligehold

Parketgulve bør vaskes så lidt som muligt. Når du endelig skal vaske det, bør du anvende et mildt rengøringsmiddel uden ammoniak. Når du bruger parketgulvet, slider du ikke på selve træet, men på overfladebehandlingen. Derfor er det vigtigt med en god beskyttelse mod slitage.

Klimabelastning

Gulve lavet i træ er som udgangspunkt bæredygtigt. Jo tykkere og bedre kvalitet du vælger, desto bedre er det. Det giver nemlig mulighed for at slibe gulvet flere gange, hvilket kan forlænge levetiden.