Plankegulv er lavet af massive gulvbrædder eller lamelbrædder. Der er tale om brede brædder, der giver et ensartet udtryk. Massive brædder består som regel af samme træsort hele vejen igennem, mens lamelbrædder består af flere lag træ eller træfiberplader, der er limet sammen.

Anvendelse

Bruges typisk i stuer, værelser og køkkener. Ikke egnet til vådrum.

Fordele

Et plankegulv er et stærkt gulv, der kan holde i mange år, ikke mindst hvis gulvet er massivt. På grund af bræddernes bredde kommer træets åretegninger også tydeligere til udtryk.

Ulemper

Da træ er fugtfølsomt, vil det udvide sig, når det får fugt, og svinde, når det tørrer. Mest udtalt for de massive brædder, lamelbrædder arbejder stort set ikke.

Rengøring og vedligehold

Er plankegulvet ubehandlet, kan det vaskes i en opløsning af sæbespåner, som både plejer og gør gulvet ensartet mat. Er det fx olieret eller ludbehandlet, findes der et stort udvalg af specialiserede rengørings- og plejeprodukter. Til lakerede planker bruges et mildt rengøringsmiddel.

Klimabelastning

Generelt er gulve i træ noget af det mest bæredygtige, du kan vælge. Levetiden for lamelbrædder er dog kortere end et gulv af massive brædder, da de ikke kan slibes lige så mange gange.