Plankegulv er lavet af massive gulvbrædder eller lamelbrædder. Der er tale om brede brædder, der giver et ensartet udtryk. Massive brædder består som regel af samme træsort hele vejen igennem, mens lamelbrædder består af flere lag træ eller træfiberplader, der er limet sammen.

Anvendelse

Bruges typisk i stuer, værelser og køkkener. Ikke egnet til vådrum.

Fordele

Et plankegulv er et stærkt gulv, der kan holde i mange år, ikke mindst hvis gulvet er massivt. På grund af bræddernes bredde kommer træets åretegninger også tydeligere til udtryk.

Ulemper

Da træ er fugtfølsomt, vil det udvide sig, når det får fugt, og svinde, når det tørrer. Mest udtalt for de massive brædder, lamelbrædder arbejder stort set ikke.

Rengøring og vedligehold

Er plankegulvet ubehandlet, kan det vaskes i en opløsning af sæbespåner, som både plejer og gør gulvet ensartet mat. Er det fx olieret eller ludbehandlet, findes der et stort udvalg af specialiserede rengørings- og plejeprodukter. Til lakerede planker bruges et mildt rengøringsmiddel.

Klimabelastning

Generelt er gulve i træ noget af det mest bæredygtige, du kan vælge. Levetiden for lamelbrædder er dog kortere end et gulv af massive brædder, da de ikke kan slibes lige så mange gange.

Sammenligning af udvalgte materialer til dit gulv

Materialer til gulv

CO2e kg pr. m²
Prisniveau
Levetid
Flisegulv
11,03
Betongulv
14,10
Vinylgulv
15,21
Linoleumsgulv
-0,17
Laminatgulv
-6,59
Parketgulv
-7,50
Flere
Sådan bruger du grafikken
Ovenover kan du sammenligne udvalgte byggematerialer.

Klimaaftrykket er et udtryk for, hvor meget det belaster klimaet at producere materialet. Klimaaftrykket er målt i CO2e – CO2 og andre drivhusgasser – det belaster klimaet fra produktion til opsætning og sammenligner med udvalgte materialer inden for samme kategori. Er klimaaftrykket negativt, betyder det, at det er godt for klimaet. Tallet kan variere ved forskellige produkter og kan opgøres i forhold til forskellige enheder.

Prisniveauet er et udtryk for, hvordan de udvalgte materialer ligger i forhold til hinanden og ikke i forhold til byggematerialer generelt. Der er tale om gennemsnitlige priser, da der er prisvariationer inden for alle materialer. Det er rene materialepriser for gulvbelægning. Udgifter til den resterende konstruktion og eventuelt til professionelle håndværkere for at lægge gulvet er ikke medregnet. 1 pengesæk angiver det laveste prisniveau, mens 5 pengesække angiver det højeste.

Levetiden er et udtryk for, hvordan de udvalgte materialer ligger i forhold til hinanden og ikke i forhold til byggematerialer generelt. 1 timeglas angiver den korteste levetid, mens 5 timeglas angiver den længste.