Spørg Bolius

Kan man undgå træk med en dørpølse?

Hej Bolius

Hvad er en dørpølse for en størrelse? Det er min mormor, der har nævnt ordet i forbindelse med træk og fodkolde gulve.

Vh Claus

Hej Claus T

En dørpølse er en slags pølseformet pude, omkring 5-10 cm tyk og i længde som en dørbredde.

Før man havde dørtrin lagde man den ved underkanten af dørene for at forhindre træk fra det mellemrum, der er mellem dørens underkant og gulvet, hvis der ikke er en underkarm (dørtrin). Det gjalt både yderdøre og dørene mellem rummene.

Før i tiden, hvor vi havde enkelruder, utætheder omkring vinduerne, og ingen tætningslister, havde man også om vinteren vinduespølser, som man på samme måde lagde i vindueskarmen. I Finland anvendte rensdyrlav på samme måde for at stoppe træk fra vinduerne.

Man kan se fine korstingsbroderede dørpølser på fx Frilandsmuseet, Men der findes også moderne udgaver af trækstoppere i forskellige materialer.

Selv om forholdene har ændret sig, så vores huse mere velisolerede og er tætte, så er det stadig sådan, at når der er bare en smule træk, så føles temperaturen i rummet koldere. Så netop nu, hvor vi gerne vil sænke temperaturen for spare på varmeregningen, så er det vigtigt at være opmærksom på at undgå træk  Det er så ikke nødvendigvismed dørpølse eller rensdyrlav, men med fx tætningslister og tætte fuger.

Læs også: 5 tips: Sådan undgår du træk fra vinduer og døre

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, Fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden