Hvis du oplever svækkede træer i haven og ovenikøbet har masser af jordskud, der til forveksling ligner muldvarpeskud, kan det være mosegrisen, der er på spil. Den lille brune gnaver kan nemlig godt ødelægge dine træer. 

Mosegrise er planteædere, og de graver tunneler i græsplænen, hvorfra de kan finde på at spise af trærødderne til havens træer. Det betyder, at træet i værste tilfælde kan dø. 

Mosegrise kan især godt lide rødderne på nyplantede bøgetræer og frugttræer.

Hvordan ved man, om man har mosegrise i haven?

Mosegrise laver ’muldvarpeskud’ i haven på samme måde som muldvarpen, men skuddene er typisk mindre end muldvarpens. Mosegrisen graver også flere åbne huller i skuddene, hvor muldvarpen typisk lukker hullerne efter sig. Og i modsætning til muldvarpen, er mosegrisen planteæder, og derfor kan den også finde på at gnave i dine træers rødder. 

Skulle du fange et glimt af mosegrisen, vil du se, at den heller ikke ligner muldvarpen, den minder mere om en mus eller en rotte.

Mosegrisen bliver typisk mellem 12-22 cm lang, hvis halen ikke regnes med. Halen ligner en rottes hale og bliver ca. 10 cm. lang. Mosegrisen vejer normalt mellem 80-100 gram, men kan komme helt op og veje 200 gram.

Hvordan bekæmper man mosegrise i haven?

Hvis mosegrisen generer dig, ved at gnave i dine trærødder og afgrøder eller med sine skud i haven, kan du bekæmpe den på følgende måder:

  • Kat eller hund. Lige som ved mus og rotter, kan en god jagtkat være effektiv til at fange og dræbe mosegrise. Har du en Jack Russel terrier, en gravhund eller lignende, er den slags hunde også meget effektive til at fange og dræbe mosegrise.
  • Muldvarpesaks. En muldvarpesaks graves ned i mosegrisens gange. Den klapper, når mosegrisen bevæger sig over den, og brækker øjeblikkeligt ryggen på mosegrisen, så den dør med det samme.
  • Rottesmækfælde. Denne fælde ligner en traditionel musesmækfælde og stilles over et eller flere af mosegrisens skudhuller. Brug gerne lokkemad som gulerod eller æble, og dæk fælden til, så andre dyr ikke kan komme til den.