Kedelige stauder? Sådan gør du dem flotte

Hiv stauderne op af jorden i oktober og del rødderne - så får du flere og flottere stauder i din have og begrænser risikoen for plantesygdomme. Læs, hvordan du gør her.

Del dine stauder nu, så de bliver flotte igen.

Del dine stauder i oktober, så de bliver flotte igen.

Skitse 1. 
Illustration: John Henriksen

Skitse 1.

Illustration: John Henriksen

Med tiden kan midterdelen af en staude blive kedelig, og derfor er det en god ide at dele planten og skille den kedelige del fra. Kraftige stauder skal helst deles hvert 3. år.

En staude, der er en flerårig, urteagtig plante, kan blive alt fra næsten krybende hen ad jorden til 2 meter høj og fås i alverdens former og farvepaletter. Stauder vokser især i bredden og bliver kraftigere år for år.

Deling af stauder er også en mulighed for at få nye planter til en anden del af haven, eller udveksle planter med naboen.

September og oktober er et godt tidspunkt at dele dine stauder på. Det skyldes at jorden stadig er forholdsvis varm og våd. Det giver planten mulighed for at komme godt fra start efter omplantning.

Se video 'Sådan deler du dine stauder'

Sådan deler du stauder:

Her forklarer John Henriksen, tidligere slotsgartner på Gråsten Slot, hvordan du let deler dine stauder og bevarer den flotte, sunde del.

  • Løsn jorden omkring stauden med en spade.
  • Grav rodnettet på stauden op og læg den på græsset som på skitsen.
  • Flæk plantens rødder i 4 dele med en spade. De gamle rødder udgør en cylinder i midten af planten. Det er den, du skal fjerne.
  • På hver af de kvarte roddele skærer du den inderste del fra, så du kan beholde "ydercirklen", der er den friske, sunde del af planten.
Skitse 2
Illustration: John Henriksen

Skitse 2

Illustration: John Henriksen

  • Del igen "ydercirkel"-delen i 2 dele, så du får i alt 8 nye små planter.
  • Hvis planten er meget lille, kan du dele den i færre dele - men sørg stadig for at hakke eller klippe den gamle inderdel fra og kassere den.
  • De 8 dele er nu nye, selvstændige stauder, som du kan plante sammen med de andre dele af planten for at gøre stauderne friskere og tættere. De nye dele kan være fra 2-3 cm i diameter til 12-15 cm i diameter.
  • Du kan også plante de nye planter andre steder i haven.
  • Uanset, om stauderne plantes sammen eller andre steder i haven, skal der være ca. 20-30 cm omkring hver plante, så de har plads til at vokse.
  • Vand til jorden ikke suger vand mere, hvis du planter stauden i tør jord.

Podcast: Staudebede

Stauder kan være en frisk tilføjelse til haven. De kan både bidrage med farveglæde og især de tørketolerante stauder kan være en overvejelse værd, efter en tør sommer. 

Hør alle afsnit her - eller find til iPhone og Android.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab