Hvis du vil vide lidt mere om folk i nabolaget, inden du køber en ny bolig, får du mulighed for det på internettet. Ejendomsmæglerkæden Home har netop indført en ny feature på den salgsbeskrivelse, der er på hvert hus på Home.dk.

"Kend dit nabolag" hedder den ny feature. Her kan du finde forskellige beskrivelser på folk i området - og altså ikke direkte din nabo. I alt har Geomatic - center for geoinformatik - inddelt den danske befolkning i otte grupper og 32 typer ud fra data fra Danmarks Statistik, TNS Gallup og Experian.

Du kan også bruge dingeo.dk.

Find ud af hvordan naboerne adskiller sig fra gennemsnittet

Samtidig kan du i "Nabolaget i tal" få mere at vide om, hvordan området adskiller sig fra gennemsnittet inden for områderne:

  • Boligtype
  • Husstand
  • Alder
  • Uddannelse
  • Indkomst
  • Beskæftigelse

Boligsøgemaskinen, Boligagenten.dk, har en lignende funktion, men adskiller sig dog lidt fra Homes.

Et solidt fingerpeg om nabolaget

- Vi mener, det er et rigtigt godt værktøj, hvis man som boligsøgende ønsker at vide mere om området. Systemet bygger på statistik og sandsynlighedsberegning, så vi rammer naturligvis ikke 100 procent rigtigt hver gang. Men det giver et solidt fingerpeg, siger kommunikationschef i Home, Niels H. Carstensen.

Boligkøbere vil gerne passe ind i området

Han mener, at boligkøbere gerne vil have besked om, hvilke folk der bor i et givent område.

- Vi ved, at det er noget, som kunderne lægger vægt på. Boligkøberne vil - ud over at finde det rigtige hus - også gerne kunne føle sig hjemme i et nabolag. Man vil gerne kunne identificere sig med de andre i nabolaget - se om man tror, man kan passe ind i området, forklarer Niels H. Carstensen.

Beskrivelse af Jyllandsvej i Middelfart

Her følger et eksempel på beskrivelsen af nabolaget, når du klikker ind på en villa, der er til salg på Jyllandsvej i Middelfart:

"Her i kvarteret, der sandsynligvis er præget af såkaldte murermestervillaer, bor der typisk familier, hvor de voksne er i 40'erne eller lidt mere, og børnene bor hjemme endnu. 

De fleste er på arbejdsmarkedet med en meget pæn husstandsindkomst. Opsparingen er endnu ikke helt i top, men der er god tid til at opbygge en solid formue til alderdommen. En væsentlig del af den nuværende opsparing er bundet i det hus, man ejer.

Husene i kvarteret er ofte enfamiliehuse større end 130 kvadratmeter fra før 1940'erne. De fleste huse har sandsynligvis en del år på bagen og indbygget charme og sjæl.

Her i nabolaget går man op i at hygge sig i fritiden, ligesom man godt kan lide albuerum og tid til at pusle om hus og have. Mange her i kvarteret er engageret i de lokale forhold, og man følger godt med i de lokale medier. De fleste her prioriterer et aktivt fritidsliv højt og sætter pris på at være hjemme og ordne noget i haven, udestuen eller i garagen."

Kilde: Home.dk

Otte forskellige typer

Her er de otte typebeskrivelser - hovedgrupper - i "Kend dit nabolag". Der er endvidere en række undergrupper. I alt er der forskellige 32 typer baseret på mosaic™ 2007 fra Geomatic.

Livsnydere med overskud

Her i kvarteret møder du flest boligejere med overskud. Såvel økonomisk som med overskud til at tænke i frihed og omsætte friværdien til en aktiv fritid med oplevelser og nydelser, med eller uden børn og børnebørn. Her bor voksne mennesker med et bredt aldersspænd, men fælles er, at de er relativt godt ved muffen. De yngre familier sidder i gode stillinger, mens efterlønnen for de lidt ældre i kvarteret er et bevidst valg til at forsøde alderdommen.

Mange i kvarteret har i kraft af de senere års stigende boligpriser øget den del af deres formue, der er bundet i mursten. At man samtidig har, eller har haft, en høj indkomst og derfor har opbygget en pæn formue er ikke ualmindeligt her, hvor du også møder flere golfspillere end i mange andre kvarterer. Mange i området er bevidste og krævende forbrugere, der som regel læser en af de større, landsdækkende aviser, ofte også suppleret med en regional avis.

Komfort og hygge

Her i kvarteret bor der mange forskellige mennesker. Men et fælles træk er, at her bor mange familier med børn, fra de helt små til voksne, som nu er flyttet hjemmefra. De fleste er på arbejdsmarkedet, og nyder det, men for en del af beboerne er efterløn og et otium med frihed noget, der nærmer sig.

En pæn opsparing er et almindeligt gode her, og en del af den er bundet i det hus, man ejer. Husene i kvarteret kan både være ældre landsbyhuse med bindingsværk eller typiske én-familiehuse på omkring 130 kvadratmeter. Her går man op i at hygge sig i fritiden, ligesom man godt kan lide albuerum og tid til at pusle om hus og have.

Mange her i kvarteret er engageret i de lokale forhold, og man følger godt med i de lokale medier. De fleste her går ikke så meget ud i byen til kulturelle arrangementer. Man foretrækker et aktivt fritidsliv, for eksempel en tur på jagt, eller at være hjemme og ordne noget i haven eller i garagen.

Livet på landet

Her får du åbne vidder og frisk luft! Der kan godt være langt til nærmeste nabo, men dem der bor i nærheden er aktive landmænd og -koner, eller familier der er flyttet ud fra byerne for at leve et mindre stresset liv, hvor man har mere tid til hinanden.

De fleste af udflytterne arbejder stadig i byen - i større eller mindre omfang. En del arbejder hjemme over nettet eller med mere kreative fag. De beskæftiger sig som udgangspunkt ikke med landbrug, men mange har et par heste og andre dyr. Mere til fornøjelse end gavn.

De aktive landbrug her på egnen drives typisk af yngre børnefamilier. Fælles for familierne her i området er, at man følger med i de lokale medier og er engageret og aktiv i det lokale sports- og foreningsliv.

Liebhavere

Her er du i et af landets mest velhavende kvarterer. Dine kommende naboer har deres på det tørre og bor - om ikke i palæer - så i store huse. Området er særdeles attraktivt, og husene her omtales ofte som liebhaveri eller "lystejendomme".

De fleste her har succes. Ofte vil de også selv lægge mere vægt på dette end på deres økonomiske formåen. Mange her vil mene, at penge ikke må være en målestok for, hvordan man klarer sig i forhold til andre. Men man har penge - også i kraft af stigende boligpriser.

Som forbrugere er man lidt mere krævende og kompetente end gennemsnittet. Her i kvarteret er man beskæftiget inden for mange brancher - men under alle omstændigheder i beskæftigelse. Man lægger vægt på at være velorienteret både professionelt og generelt.

Beskæftiget er man i høj grad også i fritiden, hvor de fleste er meget aktive: Dels går man gerne ud om aftenen, dels dyrker man i høj grad forskellige sports- og fritidsaktiviteter. Mange i kvarteret har også et fritidshus, de besøger i weekender eller over længere perioder i sommerhalvåret.

Nærvær og fællesskab

Her er du i et kvarter, hvor nærvær og fællesskab betyder meget for flertallet, mens de materielle ting vejer mindre tungt. Den typiske boligform her er lejlighed. Der er en del lejeboliger i nabolaget, men også andels- og ejerboliger.

Flere end gennemsnitligt er singler eller enlige uden børn. Her går man for de flestes vedkommende meget op i sin fritid og er meget aktiv - arbejde er som udgangspunkt noget man gør for at få råd til at nyde livet.

Det er ikke sportsaktiviteter, der fylder mest. Sociale arrangementer trækker mere, ligesom en tur i biografen eller til koncert er populært blandet kvarterets beboere. Mange er også flittige brugere af det lokale bibliotek.

Storbyliv

Her er du i et kvarter, hvor de fleste lever en stor del af deres liv uden for hjemmet. Mange af beboerne her er draget af byen; om et tog eller en bus så skal bringe dem derhen, er mindre afgørende. De går gerne ud i byen, i biografen eller lignende.

Her vil du møde alle mulige familier, fra den unge nyetablerede familie, over den etablerede familie godt i gang med job- og familielivet, til ældre husstande med voksne enlige eller singler i leje- eller andelsboliger.

De fleste er optaget af kunst- og kulturlivet, og stiller gerne krav om høj kvalitet - både i deres daglige indkøb - men også i vores samfund generelt. Man har tendens til at være mere tolerant og åben over for nye ting end gennemsnittet af den danske befolkning, og man lægger også meget vægt på miljø og økologi.

Seniorliv

Her i kvarteret møder du flest aktive seniorer. Typisk bor de i et parcelhus eller måske i et sommerhus, som må bebos hele året. Arbejdslivet er for manges vedkommende et overstået kapitel, og man lever af sin pension og opsparing i boligen. Til gengæld har man et aktivt fritidsliv.

Mange bruger meget tid på at være sammen med børn og børnebørn, på haven, sport og på rejser. Her læser man flere bøger og aviser end gennemsnittet, og man følger godt med i, hvad der sker i samfundet og ude i verden. Forkærlighed for jazz, klassisk musik, teaterbesøg - kunst og kultur i det hele taget - er udbredt her. Man smutter relativt ofte også til en eller anden form for aftenundervisning, og et højskoleophold går man heller ikke af vejen for.

Studieliv

Her i kvarteret møder du flest i 20'erne, der er på deres første stop efter at være flyttet hjemmefra. Flytter du ind her, kommer du til at bo i et ungt, dynamisk miljø, hvor der bor mange unge fra hele landet på kollegier, ungdomsværelser og lignende.

Naturligt nok har man, endnu, ikke så meget på kistebunden, men man gør noget ved det - tager en uddannelse og har planer for fremtiden. Her i kvarteret bruger man ikke meget tid på at se tv, men vil hellere gå til en koncert eller høre musik. Når beboerne her ikke lige studerer eller arbejder ved siden af, dyrker de deres sociale netværk, som betyder meget for dem.

Der holder ikke så mange biler parkeret langs fortovskanterne her i kvarteret, som i mange andre dele af byen. De fleste cykler eller tager de offentlige transportmidler, når man skal af sted, og fritiden bruges også aktivt på forskellige sportsaktiviteter.

Mange her interesserer sig også for blandt andet rejser, vin og mode. Når det kommer til boligindretning, har de fleste her deres egen stil, og lader sig ligesom med den personlige mode, ikke diktere af tidens modestrømninger.

Kilde: Home