Hvis du overvejer at købe en ny bolig, har du måske også overvejet, hvilke naboer, der følger med. Er det familier med små børn, som skriger, når du gerne vil nyde et stille glas vin i haven? Eller er du selv en del af en børnefamilie, og ville elske legekammerater til dine egne børn? Er de nye naboer singler, der hver lørdag nat vil holde dig vågen med musik – eller som måske inviterer dig over til fest?

Du har faktisk mulighed for at lære rigtig meget om dine kommende naboer, inden du køber eller lejer en bolig. Der er nemlig masser af data derude, som flere websites har organiseret, så de tegner et letforståeligt billede af dit kommende nabolag.

Her kan læse mere om tre steder, hvor du kan lære mere om din måske kommende nabo og nabolag.

danbolig.dk – vælg mellem 2.124 nabolag

”Vores nabolag” har Danbolig inddelt Danmark i 2.124 nabolag. Her kan du udforske de enkelte nabolag ved hjælp af et kort, eller du kan udforske landets kommuner ved hjælp af en oversigt.

Du kan blandt andet finde:

  • Gennemsnitsalderen i det nabolag, du er interesseret i samt aldersfordelingen.
  • Civilstatus for personer i området – hvor mange singler, par og børnefamilier er der?
  • Vurderinger af nabolagets aktiver, som fx naturen, sportsaktiviteter, indkøbsmuligheder og naboskab. Vurderingen er lavet af nabolagets beboere.
  • Personlige anmeldelser af lokale steder, som boligsælgere i området har skrevet.

Beskrivelserne i ”Vores nabolag” er baseret på offentligt tilgængelige data fra fx kommuner (skattesats, antal skoler og daginstitutioner mv.), befolkningsgrupper baseret på Conzoom’s typologier, typiske karakteristika ved familierne i et nabolag (bilejerskab, antal m2 pr. person, familietyper mv.) og typiske karakteristika ved et område (antal museer, virksomheder, biografer mv.).

Besøg Vores nabolag

Boliga.dk – hvad hedder din nabo, og hvilket parti stemmer naboerne på?

boliga.dk har du mulighed for at tjekke de naboer, der bor umiddelbart ved siden af din måske kommende bolig. Du skal blot slå den konkrete adresse op på boliga.dk, og så vil du under ”Naboerne” og ”Kend din nabo” få en oversigt over, hvor mange naboer du får, og hvem du kommer til at bo ved siden af, hvis du køber boligen. Du kan direkte se navnene på din naboer, hvis du klikker på den enkelte adresse.

Når du klikker dig lidt videre, kan du også se, hvilke partier beboerne i området stemte på til sidste folketingsvalg.

Der er desuden link videre til DinGeo.dk, hvor du kan dykke yderligere ned i data om både din kommende bolig og dine kommende naboer.

Find ud af mere om dit nabolag og nabo på boliga.dk

dingeo.dk – hvilken type er din nabo?

DinGeo er en del af Boliga,, og her kan du finde geodata på alle adresser i hele Danmark – inklusive data for din (måske kommende) naboejendom. dingeo.dk lover, at du her kan finde data, som du ikke kan finde i hverken tilstandsrapporter, få via en byggesagkyndig eller din ejendomsmægler.

Når du søger på en bestemt adresse, kan du udover boligrelateret data om bl.a. radonrisiko, jordforurening, luftforurening, trafikstøj, drikkevand og risiko for oversvømmelse, kan du også læse, hvilken type naboer du kan forvente at møde omkring din kommende adresse. Find ”Naboerne” ved at scrolle langt ned under informationen om den enkelte bolig.

Nabo-typerne er inddelt i Conzoom’s 9 hovedtyper og 39 undertyper, som løbende ændrer sig alt efter udviklingen i de enkelte områder. De 9 hovedtyper er:

1.    Velfunderede husejere (17,8 %)
2.    Komfort og hygge (14,2 %)
3.    Livet på landet (9,6 %)
4.    Velhavere (8,9 %)
5.    Urban mangfoldighed (14,5 %)
6.    Vid og velstand (8,9 %)
7.    Seniorer (9,9 %)
8.    Unge på vej (4,1 %)
9.    Provinsliv (12,1 %)

Slår du eksempelvis en given adresse op i Viborg, kan du læse denne beskrivelse om de nærmeste naboer:

”Den mest almindelige husstandstype i og omkring [adresse] er erhvervsdrivende fra hjemmeadressen, dvs. conzoom®-typen Lykkesmed… De består overvejende af par i 40’erne eller ældre. Langt fra alle har børn, men de, der har, har et til to børn og sjældent flere… Lykkesmedes uddannelsesniveau er gennemsnitligt: Flest er erhvervsuddannede, en femtedel har grundskolen og en tredjedel med en mellemlang videregående uddannelse eller mere…”

dingeo.dk bygger sine beskrivelser af bolig og nabolag på data hentet fra offentlige tilgængelige datakilder som fx Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, Danmarks Miljøportal og Arealinformation. Beskrivelserne af de 9 typer er baseret på registerdata, statistik og survey-data. Conzoom byggede grupperne op for første gang i 2002, og i maj 2022 er der lavet en større opdatering, sådan at disse 9 hovedtyper nu er 6. generation af conzoomtyper.

Tjek nabolaget på dingeo.dk

Læs mere om de 9 typer, og se hvilken type, du identificerer dig med på conzoom.dk