Huset og familien

Marianne Harmsen og Anders Jordy + deres 2 børn, Karen og Ole på hhv. 8 og 5 år. Parret er begge læger.

Huset fra 1938 er en funkisbungalow med lyse, stænkpudsede facader, sort tagpap og hjørnevinduer.

Familien har udvidet boligarealet med 60 m2, så huset er nu 202 m2.

Budgettet på 2,2 millioner kr. blev overholdt, men ender nok tæt på 2,5 millioner kr., da haven mangler.

Arkitekten bag tilbygningen er Claus Reinholdt

Huset lå højt på grunden, og fra haven var der en fantastisk udsigt over vandet. Dét faldt de pladask for - Marianne Harmsen og Anders Jordy. Og inden længe var de ejere af den skønne funkisbungalow ved Kolding Fjord.

Med ryggen mod udsigtsherligheden

Eneste problem var, at et at husets største fortrinligheder gik til spilde – for huset vendte så at sige ryggen til den prægtige fjordudsigt. Alle husets centrale rum var orienteret mod baghaven - væk fra lys og havudsigt. Indgangsparti og trapperum dominerede facaden og optog den plads, hvor man ellers ville se ud over vandet.

- Det var jo lidt tosset at bo med sådan en udsigt uden at kunne se den, siger Anders Jordy.

LÆS OGSÅ: Parcelhus fik førstesal og udsigt over Limfjorden

Arkitekten tog over – og sprøjtede ideer ud

Med små børn og travle karrierer kan det være svært at overskue en totalombygning af ens base, og derfor blev ombygningsplanerne hele tiden skudt til hjørnespark. Først i 2011 mødte de en arkitekt, der ikke syntes, de skulle lade sig nøje.

Billedgalleri: Koldingvilla vendte grundplanen på hovedet - og fik fjordudsigt

LÆS OGSÅ: 10 ting du kan bruge en arkitekt til

Da arkitekt Claus Reinholdt fra Danske BoligArkitekter kom til, tog sagerne fart. Han var vedholdende, så nye muligheder og bombarderede parret med idéer. Han så det samme, som ægteparret havde set 7 år tidligere: en fantastisk beliggenhed og en bolig, der slet ikke udnyttede den. Og hertil en ikke-funktionel og upraktisk indretning for en familie med 2 små børn.

- Nu havde vi det fornødne overskud. Desuden blafrede stearinlysene i vindueskarmen, og hoveddøren havde svært ved at lukke helt i, så noget skulle gøres, så vi ikke fyrede for gråspurvene, siger Anders Jordy.

Se flere arkitekttegnede byggeprojekter her

Udsigt og andre behov på tegnebrættet

Første skridt blev at sætte ord på, hvilke behov en tilbygning skulle opfylde.

- Vi ville naturligvis have udsigten ind i huset, og så havde vi også behov for et ekstra værelse til overnattende gæster, nu da vi er en familie på 4, og alle soveværelser er i brug, fortæller Marianne Harmsen og tilføjer:

- En større spisestue var også på vores ønskeliste, for vi er ofte mange omkring bordet. Og så var kælderen mørk og fugtig, men ville være til god brug, hvis den blev gjort mere anvendelig. Og så ville vi frem for alt have lyset ind.

LÆS OGSÅ ALT OM KØKKENET

Lidt ligesom at gå til frisøren

Der var ingen plantegninger af huset, da parret købte det. Og hos kommunen fandtes de heller ikke tegninger. Det var derfor nødvendigt at måle huset op igen for at finde ud af, hvor stort det egentlig var. Indtil da havde alle mål været estimerede.

LÆS OGSÅ: Fra mareridt til drømmehus

- I årenes løb har vi kørt en del ture med arkitekter og set på bygninger. På den måde får man et indtryk af, om vi ser tingene på samme måde. Med Claus Reinholdt havde vi nøjagtigt den samme holdning til, hvad der var ‘uheldigt’ byggeri. At bygge til er jo ‘point of no return’ – man skal være ret sikker på sine valg, fortæller Anders Jordy og Marianne Harmsen fortsætter:

Løsningen blev at bygge ‘en kasse’ på huset - i én etage, men med terrasse foroven og mere kælderplads forneden. Det eksisterende trapperum blev derved trukket ind midt i huset i stedet for at ‘spærre’ for udsigten. Langs trappen blev sat en glasrude, så lyset fra køkkenet kunne nå trapperummet og de bagerste værelser. Indgangspartiet blev flyttet om på siden af huset.

SE OGSÅ: Danske hustyper 

Fugtig kælder blev til lækkert gæsteværelse

Kælderen, der før var fugtig og uegnet til beboelse, blev også renoveret og udbygget under ombygningen. Den rummer nu gæsteværelse, badeværelse og plads til opbevaring. Kælderen har egen indgang og bryggers, som er praktisk, når børnene kommer hjem med våde gummistøvler.

- Der er også lagt nyt tag og ny isolering på loftet, som var en energisluger. Det var ikke nødvendigt at isolere yderligere, for det gamle hus er hulmursisoleret. Isolerings-problemerne lå primært i gamle vinduer, som blev udskiftet, og i trappeområdet - dér var et stort blyindfattet vinduesparti, som var en kuldebro, og en utæt hoveddør. Men det område er nu en del af husets kerne i stedet for at være forparti, fortæller Marianne Harmsen.

Det minder os om Feddet i Matador

- Vi synes, der er noget ‘Matador’ over stedet, som var et gammelt sommerhusområde for velhavende Kolding-borgere i første halvdel af 1900 tallet - lidt ligesom Feddet i TV-serien Matador, siger Marianne Harmsen.

LÆS OGSÅ: Matador: Derfor bor familien Skjern, som de gør

Parrets lille datter har en veninde, hvis mor har boet i huset som barn, og hvis far byggede pejsen. Også de gamle klinker gemmer på en sjov historie.

- Vi har genbrugt vægklinkerne fra det gamle køkken i det nye. De er hjembragt af den tidligere ejer, som købte dem af en kunstner i Italien. Kunstneren havde været elev hos Picasso – og det er jo sjovt at beholde noget af husets historie, mener Marianne Harmsen – ellers kunne vi jo bare have købt et helt nyt hus.

Det fik de ud af til- og ombygningen

 • Et lyst spisekøkken, som nu er husets ‘hjerte'.
 • Udgang til svalegang og nye terrassearealer - hævet over havens niveau.
 • Nyt badeværelse - placeret i det oprindelige køkken, der vendte ryggen til udsigten.
 • Nye tætte vinduer i hele huset.
 • Endnu en terrasse - på førstesal og ovenpå tilbygningen.
 • Ovenlys i et børneværelse og franske altaner i alle soverum.
 • Udvidet og nu fuld anvendelig kælder med egen indgang, gæsteværelse og badeværelse.
 • Nyt tag og isolering på loftet.
 • Og vigtigst af alt for familien: Lys og udsigt.

3 fantastiske ting ved vores bolig

 1. Lysindfaldet. - vi har nu naturligt lys i hele boligen.
 2. Optimal udnyttelse af udsigt - vi kan se fjorden fra alle centrale rum. 
 3. De integrerede terrasser, som man kan gå lige ud på fra køkkenalrummet eller fra tv-stuen. Det giver et godt samspil mellem inde og ude - specielt om sommeren, og der er altid en solkrog.

3 ting vi ville gøre om

 1. Tænke have- og anlægsarbejde ind i projektet fra starten, så haven blev færdig i umiddelbar forlængelse af husbyggeriet.
 2. Tage billeder af det, der var i haven, før den blev til byggeplads, og som vi satte pris på - og dermed lettere kunne genskabe.
 3. Stille mere præcise krav til byggefirmaet om indkøb og montering af inventar. Det har voldt os stridigheder undervejs i byggeriet, og efterfølgende har der været ting, der ikke har fungeret, og som der skulle rettes op på.

Danske BoligArkitekter

En arkitekt kan se muligheder i dit hus, du måske ikke selv ser. Danske BoligArkitekter.dk er en sammenslutning af arkitekter, der har specialiseret sig i om- og tilbygninger – find inspiration blandt hundredevis af om- og tilbygninger, og find netop den arkitekt, der passer til dit byggeprojekt.