Hvad er liggetid?

Liggetid kan dække over lidt forskellige begreber. I denne artikel bruger vi Finans Danmarks definition af liggetider: ”Det gennemsnitlige antal dage, de boliger, der er afgået i løbet af måneden, har været udbudt på internettet”.

Der er gang i boligmarkedet, og du skal være hurtig, hvis du skal nå at handle, når drømmeboligen kommer til salg. I løbet af det sidste år er liggetiden for alle boligtyper faldet i hele landet. 

Det viser tal fra Finans Danmarks Boligudbudsstatistik.

På grafen herover kan du se udviklingen i, hvor mange dage det tager at sælge et hus, en lejlighed eller et fritidshus gennem de seneste ti år i hele landet.

Salg af lejligheder går hurtigere

Det er gået fremad på boligmarkedet siden det bundede i 2012. Det er blevet hurtigere at sælge både huse, ejerlejligheder og sommerhuse siden 2013, dog steg liggetiden en anelse for lejligheder i 2019. 

I de sidste 10 år har det altid været hurtigst at sælge lejligheder. I 2020 var liggetiden for ejerlejligheder 133 dage, mens det tog henholdsvis 203 dage at sælge et hus og 357 dage at sælge et sommerhus. 

Salg af fritidshuse går hurtigt

Inden for de seneste år er det især blevet hurtigere at sælge sommerhuse. Særligt i 2020 gik det hurtigt, hvor den gennemsnitlige liggetid for et sommerhus var 257 dage. Det er 67 dage mindre end i 2019. 

- Der er ingen tvivl om, at sommerhuse er den boligtype, der har haft mest vind i sejlene. Og der har sådan set været meget til salg, men husene er blevet revet væk. Der er faktisk også mange, der har kigget på fleksboliger, der også kan bruges som weekendhus, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Flere søger længere ud af de store byer

Som sædvanligt er der størst efterspørgsel på boliger i de større byer, men i 2020 har der også været en tendens til at søge længere udenfor byerne. 

- Vores indtryk er, at folk er mere villige til at flytte lidt ud fra de større byer. Og det har betydet, at der har været lidt mere tryk på der. Der vil altid være nogle enkelte kommuner, hvor det ikke holder stik, men overordnet set er der mange, der har kigget på bolig udenfor de lidt større byer. Salgstiden er faldet generelt, og det vi ser er, at det også går hurtigere udenfor de store byer, siger Birgit

Derfor går det godt på boligmarkedet

Den store efterspørgsel på boliger skyldes bl.a. lave renter, der gør det relativt billigt at låne penge, og mange ønsker derfor at eje frem for at leje.

- Der var en kort periode i marts, hvor renten steg kraftigt, men den faldt hurtigt igen. Det styrer efterspørgslen, at du får et meget lavt renteniveau, og at der tilsyneladende endnu ikke er taget højde for det i priserne på boligmarkedet, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen, boligøkonomisk ekspert i Videncentret Bolius.

Hvad er den gennemsnitlige liggetid for boliger?

Her kan du se den gennemsnitlige liggetid for alle boliger i henholdsvis 2018, 2019 og 2020.

2018: 236 dage
2019: 229 dage
2020: 197 dage

Kilde: Boligudbudsstatistikken, Finans Danmark
 

En anden forklaring på, hvorfor det er gået godt på især det københavnske ejerlejlighedsmarked, er bl.a., at boligskattereformen, der har skabt stor usikkerhed, er udskudt til 2024. 

Den tredje årsag til den faldende liggetid er coronavirussen, der i 2020 også har påvirket boligmarkedet. 

- Der er mere fokus på boligen, fordi mange arbejder hjemme. Samtidig er forbrugsmulighederne begrænsede, så der bliver flere penge til boligen. De købedygtige grupper på boligmarkedet, blev ikke ramt på økonomien i særligt stort omfang, så coronakrisen har simpelthen ramt forskelligt, siger Jørgen Rasmussen.

Se liggetider i din kommune lige nu

På diverse boligsider, fx boligsiden.dk og boliga.dk, kan du se opgørelser over liggetider for boliger, der er til salg nu.

Her kan du se et realtidsbillede af liggetiderne, og hvor mange boliger der er til salg, fordelt på kommuner. Du kan også se udbudspriser, salgspriser og meget andet.