Gode råd før du bygger et anneks 

Hent professionel hjælp: Vælger du selv at tegne et anneks, er det altid en god idé at få en tømrer eller arkitekt til at kigge tegningen efter i sømmene, så alle mål og vinkler passer. Og husk at tænke godt igennem, hvilke krav og ønsker I har til jeres hus.

Tænk over placeringen: Når du skal vælge placering af dit anneks, er det vigtigt at tage højde for lys og skygge. Hvor ønsker du, der skal være sol, og hvornår på dagen? Derfor kan det være nødvendigt at sætte snore op for at markere placeringen og holde øje med solens gang i løbet af dagen, inden du beslutter dig for den endelige placering. 

Overhold bygningsreglementet: Overhold bygningsreglementet, når det gælder bebyggelsesprocent på grunden og antal meter til skel. Tjek, om der gælder særlige regler for byggeri i dit kvarter.

Vi er nok ikke de eneste forældre, der kan have lidt svært ved at lokke teenagerne med i sommerhus i weekenderne. Vores problem var samtidig manglende plads. 

Huset er et lille, klassisk sort sommerhus fra 1950, hvor pladsen var begyndt at blive noget trang med to store piger i huset.

Anneks skulle give mere plads i sommerhuset

En aften i vores sommerferie sad min mand og jeg og talte om, hvad vi kunne gøre for at skaffe mere plads, og så kom den første skitse til et anneks på bordet. Den gav anledning til mere snak, og pludselig var vi begge hooked på idéen med selv at bygge et anneks på grunden. 

Vi er normalt et godt team, når der skal bygges og laves om. Jeg er designer og stylist og har altid en masse forslag, og så udtænker min mand, Tommy, der er uddannet tømrer, hvordan de kan realiseres.

Anneks afløste legehus

Da annekset skulle placeres på grunden, var det oplagt at vælge den plads, hvor der i forvejen stod et lille legehus. Pigerne brugte det ikke længere, og det tjente mest som opbevaring af havespil, hængekøjer og lignende. Men vi tænkte selvfølgelig også over placeringen i forhold til det oprindelige sommerhus.

Grunden er en naturgrund med en del gamle og høje træer, som vi sætter stor pris på og gerne ville bevare. Dog er der en væsentlig størrelsesforskel på legehus og anneks, så der måtte fældes et par træer, før der kunne blive plads til annekset. Heldigvis kunne et par af de tilbageblevne træer indlemmes i terrassen, hvor de nu står mellem brædderne. En detalje, som vi synes understreger fornemmelsen af at være midt inde i en skov.

Materialer og pris for annekset

Materialer udvendigt: Annekset på i alt 24 m2 er bygget af træ, blokhusbrædder og så vidt muligt træ, der ikke er trygimprægneret. Terrassen er i lærketræ på grund af dets holdbarhed og den smukke, grålige farve, træet får med tiden. Foldedørene er speciallavet efter mål hos Outline Vinduer.

Materialer indvendigt:Vægge og lofter er beklædt med krydsfinérplader. Møbler er også bygget i krydsfinér, så det hele syner så enkelt som muligt. Gulvene er fyrretræsplanker. Disse materialer er alle fra den lokale Silvan. 

Proces: Anneksbyggeriet tog fra skitse til færdigt byggeri ca. otte måneder for én mand at opføre. Der er kun arbejdet i weekender og ferier. 

Pris for materialer ud- og indvendigt:Ca. 190.000 kr.

Anneks bygget efter legoklodsprincippet

Annekset er nærmest bygget som to legoklodser på hver 3 x 4 meter, der er placeret som et L, hvilket giver et lille indhak, hvor indgangsdøren er placeret. Idéen er, at man på sigt vil kunne bygge flere klodser på. I første omgang blev det dog kun til to klodser med en terrasse ud for. 

Terrassen måler syv meter i længden, og hvor ’klodsen’ er på den lange led, altså på fire meter, er den tre meter dyb, og hvor ’klodsen’ er på den korte led, altså de tre meter, er den kun to meter dyb. I alt hører der 18 m2 terrasse til annekset. Den er bygget, så den følger terrænet, så de eksisterende træer kan få lov at blive og vokse op igennem.

Store vinduespartier giver ekstra lys og plads

Vi har selv både tegnet og bygget huset og har fået opfyldt de krav, som vi havde til funktionalitet, udseende og økonomi. Vi har prioriteret de store vinduespartier, fordi det giver den ekstra luksus at få meget lys og natur ind og den ekstra bonus, at du kan åbne helt op til det fri, så du nærmest føler, du er ude.

Vi fik løst problemet med pladsmangel i sommerhuset, og vores to døtre kan nyde, at de nu har hvert sit værelse i annekset på 12 m2 med plads til også at invitere venner og veninder på besøg i sommerlandet.

Byggeriet af annekset trin for trin