Billedserie: Skovhus med gangbro

Hvem - Hvad - Hvor

Hvem?

Ægtepar, der er klassiske musikere, og deres børn på 6 og 9 år.

Hvad?

Anneks, tegnet af arkitekt Mette Lange i 2013.

Hvor?

Skovområde mellem Allerød og Hillerød.

Efter i adskillige år at have tænkt så det knagede og ledt efter en arkitekt, der kunne hjælpe med at skaffe flere kvadratmeter til træhuset lidt uden for Allerød, fandt familien på fire endelig løsningen, da den kom i kontakt med den rigtige arkitekt. Udfordringen var, at faren i tidernes morgen havde købt to grunde ved siden af hinanden i skoven og fået tegnet et hus til sig selv, mens han var alene.

Siden kom den tyske kæreste til, de blev gift, og som årene gik, fik de to børn. Det blev lidt for trangt i skovhuset på bare 98 m2, men desværre sagde lokalplanen, at de ikke kunne bygge en ekstra etage på eller bygge til, men kun måtte opføre et nyt hus på den anden skovgrund.

Men, hvordan forener og bor man rent praktisk i to huse på to grunde, der godt nok ligger i forlængelse af hinanden, men med en dal i midten? Svaret kom, da arkitekt Mette Lange så grunden og straks udbrød:

"Jaaa, jeg har altid gerne villet bygge en gangbro".

LÆS OGSÅ: Hytter og annekser

Gangbro til anneks som naturoplevelse

For hende var det helt oplagt at bygge til på grund nummer to, og da hun viste ægteparret sine skitser, blev de hurtigt overbevist om det gode i idéen. De kunne, som Mette Lange, se, at de ved at placere annekset langt væk ville bringe ikke bare hele deres samlede skovgrund i spil, men også hver dag få foræret en dosis fuglefløjt og høre vinden i træerne, når de via en 40 meter lang gangbro skulle gå fra hovedhuset til annekset.

Som tænkt så gjort, og da annekset stod færdigt dukkede mange flere positive sider ved placeringen op. Bl.a. har både forældre og børn det godt med, at de i bogstaveligste forstand trækker sig tilbage, når de indtager annekset:

- Mine børn elsker at være derovre med deres kammerater. Så har de deres eget ikke-forældre-overvågede univers. Og min mand og jeg generer ikke resten af familien, når vi spiller på vores instrumenter.

Hus og anneks snakker sammen

Arkitekt Mette Lange kom på placeringen af flere grunde. For det første havde hun et ønske om, at familien skulle udnytte deres store grønne grund mere, og for det andet syntes hun, at det rødmalede og romantiske hovedhus havde sin egen afsluttede arkitektur, som ville se underlig ud at bygge videre på. Især fordi ægteparret ønskede sig en mere moderne og funktionel stil.

- Kunsten har så ikke mindst været at få husene til at snakke sammen, så ejerne ikke har følelsen af at have to huse, men ét med forskellige funktioner, siger Mette Lange.

Annekset er udformet som et stort rum, der er inddelt med en kasse i midten, som huser en wellnesafdeling med badeværelse og sauna. Kassen går ikke helt op til loftet, men har et loft, der samtidig fungerer som gulv i to sovehemse, der er adskilt med en væg. Det giver et rum på hver side af kassen. Det mindste er et børneværelse, hvor trappen til hemsen samtidig er reol, skrivebord og garderobeskab, mens det største rum er familiens hobby- og hyggerum, og bruges af alle i familien... ikke mindst af forældrene.

Fakta om annekset

Annekset er et Mini House

Et huskoncept lavet i samarbejde mellem arkitekt Mette Lange og tømrermester Christian Rejnhold. Der er tale om et hus, der kan varieres i størrelse, indretning og materialer, men husets proportioner ligger fast, hvilket gør, at huset kan bygges relativt hurtigt og relativt billigt. Huset kan også tilpasses forskellige grunde, udsigter, lys og behov. Basismodulet er 55 m2 og kan udvides med flere moduler og stadig fremstå som et samlet design.

Læs mere om Mini House på mettelange.com

Materialer

Huset er bygget i imprægneret Superwood gran, mens taget er lavet af sorte pandeplader, der giver et lidt industrielt look. Terrassebrædder og dækket på gangbroen er udført i ubehandlet Douglasfyr.

Bæredygtighed

Annekset er bygget i lokale, nordiske materialer som Superwood gran, Douglas fyr, Velfac-vinduer, og facaden er malet med svensk Falu-maling. Herudover er der anvendt 3-lags energiruder og opsat genveksanlæg, der genanvender boligens varme.