Matteret og andre former for uklart glas har mange anvendelsesmuligheder. Det kan både bruges udendørs, i vinduer eller indendørs, som rumadskillelse.

Disse typer glas er oplagte at bruge de steder, hvor du gerne vil have, at lys kan trænge igennem, , men hvor du samtidig ønsker at  skærme for indkik, vind, lyd eller sol.

Der findes mange forskellige typer glas og mange måder at præge glasset på. Det gælder derfor om at vælge den type, der giver dig den afskærmning du ønsker og samtidig kan lukke den ønskede mængde lys ind.

Hvis du anvender ikke klart glas i vinduesarealer, skal du sikre dig, at fladen ikke bliver blændende. En stor mat flade bliver til en stor lysende flade, hvis solen står direkte på, så materialet skal anvendes med omhu.

Hvilke former for matteret og ikke klart glas findes der?

I fagsprog skelner man mellem 2 typer glas:

 • Transparent glas, som er gennemsigtigt.
 • Translucent glas, som ikke er helt gennemsigtigt.
 • De translucente glastyper kan bl.a. have et mønster brændt ind i overfladen, være sandblæste eller matlamineret. Det er disse typer, vi beskriver herunder.

Silketrykt glas

På silketrykt glas brændes et tyndt lag heldækkende maling eller et malet mønster ind i overfladen, i forbindelse med at glasset hærdes.

Når glas hærdes bliver det først opvarmet til 600-650 grader og derefter "chokafkølet". Den hurtige afkøling betyder, at der opstår spændinger i glasset, som gør det stærkt. Silketrykt glas er derfor også sikkerhedsglas.

Det kan anvendes til glasvægge og døre i boligen eller som større udendørs glaspartier eller glasdøre.

Silketrykt glas anvendes også som det yderste lag glas i termoruder i tag, da vinduer i tagfladen skal være udformet, så det ikke er muligt for personer at træde igennem.

Mønsteret i silketrykket bestemmer, hvor med lys der ledes gennem glasset. Mønstrene er typisk fine og tætte, og silketrykt glas kan derfor fungere som solafskærmning.

Silketrykt glas skal fremstilles i mål på grund af hærdningen.

Ornamentglas

Ornamentglas kaldes også for "præget” eller "mønstret” glas. Denne glastype har et mønster i overfladen, som er valset ind i den varme glasmasse under produktionen.

Glasset kan være både klart og farvet, og hvis mønstret ikke er for dybt, kan glasset hærdes. Nogle ornamentglas kan også folielamineres.

Ornamentglas tillader ca. 80 procent af sollyset at trænge igennem. Det er ikke lige så stærkt som almindeligt glas på grund af variationerne i glassets tykkelse. Derfor bør ornamentglas placeres som det indvendige glas i en termorude.

Mange typer ornamentglas kan fås som lagervare og skal derfor ikke specialfremstilles.

Sandblæst glas

Ved at sandblæse glasset bliver overfladen mat. Der kan laves mønstre i sandblæsningen ved hjælp af skabeloner eller ved at variere dybden af sandblæsningen.

Overfladen på sandblæst glas er ru og derfor svær at holde ren. Sidder glasset i en termorude, bør det derfor vendes med den sandblæste side ind mod hulrummet.

Glasset kan hærdes og lamineres, så det bliver stærkere. Sandblæst glas tillader en lystransmission på 50-60 procent af solens stråler. Det fås i mange tykkelser og findes normalt ikke som lagervare.

Ætset glas

Glas kan også komme til at se sandblæst ud ved at ætse den ene side med flussyre. Ætset glas har en mere jævn og glat overflade end sandblæst glas og er dermed nemmere at holde rent.
Glasset kan hærdes og lamineres. Ætset glas tillader 82-85 procent af solens stråler at trænge ind. Produktet fås typisk som lagervare.

Matlamineret glas

En tredje måde at opnå det sandblæste udseende på er ved at klæbe 2 stykker glas sammen med en mat folie i midten.

Matlamineret glas tillader mindre end 60 procent af solens stråler at trænge ind. Du kan finde det som lagervare i flere tykkelser.

Hvor anvendes matteret og ikke klart glas?

Translucent glas anvendes typisk i rum, hvor du gerne vil have lys ind, men samtidig ikke ønsker, at folk skal kunne kigge ind. Det kan fx være i en hoveddør ud mod en vej eller i et badeværelsesvindue, hvor du gerne skal kunne gå på toilettet eller i bad, uden at folk udenfor kan se dig.

Sandblæst, ætset og matlamineret glas bruges især til indvendige vægge i kontormiljøer el.lign. Men det kan også sagtens anvendes i private hjem, fx som en stribe glas i toppen af en væg mellem 2 rum, i skabslåger eller i franske døre. Mange bruger det også til afskærmning af brusekabinen, da kalkaflejringer fra vandet ikke ses nær så tydeligt på det som på klart glas.

Matteret glas eller glas med en ru struktur, som hindrer frit ind- og udsyn, kan bruges i indretningen til at skabe dekorative effekter ved hjælp af fx mønstre eller detaljer i glasset.

Matlamineret glas er desuden meget velegnet til glastage, fordi det skærmer for en del af solens UV-stråling og giver et mere diffust lys end fx silketrykt glas. Samtidig fungerer matlamineret glas også som sikkerhedsglas. Lamineringen gør, at glasset hænger sammen, hvis det går i stykker, dvs. at det ikke falder ned i hovedet på dig. I det hele taget er matlamineret glas velegnet til steder, hvor der er behov for sikkerhedsglas.

Eksempelvis i tage til carporte eller skure, hvor glasset gør, at det ikke er nødvendigt at anvende kunstig belysning i dagstimerne.  Glasset kan også bruges på terrassen som afskærmning for vind, sol eller indkik.

LÆS OGSÅ:Plastvinduer

Hvordan kan klart glas gøres sværere at se igennem?

Du kan klæbe folie på indersiden af en rude, og dermed give den en matteret overflade. Der findes folie med mange forskellige mønstre – du kan bl.a. få noget, som får dit vindue til at se sandblæst ud.

Vær opmærksom på, at der er større risiko for, at glasset kan revne på grund af termisk brud, hvis der klæbes folie på det. Det skyldes, at folien kan medføre en forhøjet eller uensartet opvarmning af glasset.

Glasindustriens Garantisikring dækker desuden ikke, hvis ruden har været udsat for bearbejdning efter levering som fx at få folie klæbet på. Er folien derimod monteret fra fabrikantens side, gælder garantien.

Folie er den eneste løsning, hvis du vil undgå at skifte ruden ud. Alternativt må du købe en af de nævnte former for translucente glas.

Hvilke fordele og ulemper har matteret og andre former for ikke klart glas?

Fordele

 • God lystransmission. Selvom du ikke kan se klart igennem, trænger der lys ind.
 • Giver et blødt diffust lys, der fordeles jævnt.
 • Mulighed for at få dagslys ind i et rum, hvor det ikke lige var oplagt. Fx på et toilet i en ældre etageejendom uden mulighed for at få et vindue på grund af placeringen midt i lejligheden.
 • Det er begrænset, hvor meget du kan se igennem, hvilket er en fordel i fx et badeværelse eller i en hoveddør.
 • Mulighed for at vælge dine helt egne løsninger og udtryk.

Ulemper

 • Det er sværere at holde rent end glat glas. Det er dog ikke noget problem, hvis glasset er placeret med den behandlede side inderst i en termorude, eller hvis der er tale om matlamineret glas.
 • Anvedes det som vinduesglas kan du risikere, at det kommer til at virke blændende, da vinduet bliver én stor lysende flade, når sollyset rammer den.
 • Du kan blive træt af ornamentet i glasset eller mønstrene i det sandblæste glas.
 • Sætter du folie på ruden, er der risiko for, at der kommer ridser i folien. Folien øger desuden risikoen for, at ruden revner, hvis du klæber folie på glasset.

LÆS OGSÅ:Træ/aluvinduer