Fra ankomstsiden fremstår huset ved Hvissinge skov i Glostrup nærmest som en kasse, der lukker sig om sig selv. Men når hoveddøren åbnes, og man træder indenfor, åbner der sig en helt ny arkitektonisk oplevelse.

Fakta om huset

  • Arkitekt: Lars Bo Poulsen, Nørkær + Poulsen Arkitekter
  • Byggepris: ca. 3.750.000 kr., heraf arkitekthonorar på 170.000 kr., der dækkede skitseforslag, myndighedsgodkendelse og projektering.

Huset er i kontrast til ankomstsiden åbnet helt op ud mod haven med store glaspartier, og indenfor får de 8 meter til loftet og den visuelle sammenhæng mellem stueplan og første sal både gæster og ejerne til at træde et skridt tilbage og nyde åbenheden. Isma og Usman Syeds drøm om at bo tæt på naturen med højt til loftet og i en minimalistisk stil bliver til fulde indfriet her.

Et arkitekttegnet hus uden kompromiser

Ægteparret med pakistanske rødder ledte længe efter færdigbyggede huse, der kunne matche deres behov og ønsker, men måtte til sidst sande, at med mindre de fik en arkitekt til at tegne deres hus, skulle der indgås mange kompromisser.

Og det ville vi ikke. Vi gør aldrig noget mindre end hundrede procent, så med hjælp fra arkitekten bor vi nu i et hus, hvor alting er præcis, som vi havde tænkt os, og mere til, for vi har jo været åbne over for arkitektens erfaringer og gode idéer, fortæller Usman.

Se et udvalg af billeder fra huset herunder. Se flere billeder her

Hus blev vinder af IdePrisen 2016

Og de er ikke de eneste, der synes godt om huset. Både juryen, og de flere tusinde danskere, der stemte om, hvilken bolig der skulle vinde IdePrisen 2016, der uddeles af Danske BoligArkitekter, pegede på den usædvanlige villa som det bedste, arkitekttegnede nybyggeri.

Plads til livet og alles behov

Usman fortæller, at arkitekten under det første møde spurgte ægteparret om, hvilket liv de levede, og hvordan de ville have det frem i boligen.

Det siger juryen om Glostrup-villaen:

  • ”Huset er fyldt med oplevelser – både ude og inde. Især det søjleløse hjørne, som indefra åbner op til himlen og giver en ’the sky is the limit-følelse.”
  • ”Man får utrolig meget hus for pengene, og planløsningen er løst fuldstændig perfekt uden mærkelige gennemgange eller mystiske indhak.”
  • ”Her er dagslys overalt. Selv om du står i køkkenet i stueplan, kan du se himlen.”
  • ”Huset er tydeligvis bygget til stedet. Modsat et typehus, der kan stå alle steder og derfor også ofte bliver ret upersonligt, er huset her bygget til at ligge i præcis denne skov med præcis det her lysindfald.”
  • ”Det her er uden tvivl en bolig, som rigtig mange mennesker gerne ville bo i.”
  • ”Trappen er usædvanlig flot løst. Den står som en svævende skulptur i rummet.”
  • ”De store vinduespartier inviterer naturen og skoven omkring huset indenfor, så den kan nydes næsten uanset, hvor du befinder dig i huset.”

Vi ville have den der wauuuw-fornemmelse, når vi trådte ind ad hoveddøren. Arkitektens spørgsmål tvang os til at være mere konkrete, så vi gik hjem fra mødet og tænkte vores behov og hverdagsrutiner og fremadrettede behov grundigt igennem. Det kom fx til at betyde, at vores tre sønner fik hele deres egen etage, så de i takt med, at de bliver ældre, kan have venner på besøg uden samtidig at blive forstyrret af os eller omvendt, siger Usman. 

Mobilen styrer huset

Teknologien i huset i Glostrup er uden diskussion helt i top. Hoveddøren kan låses med iPads og iPhones, ligesom alt lys kan tændes, slukkes eller dæmpes med en mobil i hånden. Det samme kan overvågningskameraerne, solcellerne og den store gaspejs.

Nogle features virker måske overflødige for nogen, men som med alt andet her i huset, så går jeg all in, når jeg går i krig med noget. Det kan godt være, at arkitekten og entreprenøren nogle gange har rullet lidt med øjnene, fordi vi har været så insisterende på, at alle detaljer skulle optimeres, men når det gælder vores eget hjem, er der ingen genveje, siger Usman Syed med et smil på læben.

Et stort, men let og svævende hus

Udfordringen ved at bygge i flere etager på en lille grund er, at huset hurtigt kommer til at virke klodset og massivt. Med Isma og Usmans hus er der skabt bevægelse og åbenhed mellem etagerne. Det eliminerer det massive og får i stedet huset til at fremstå dynamisk og let. Visse steder svæver huset endda både inde og ude.

Det forklarer arkitekt Lars Bo Poulsen fra Nørkær + Poulsen Arkitekter, der har tegnet det 270 kvadratmeter store hus til Familien Usman.