Spørg Bolius

Muret facade - hvilken behandling kan stoppe opkog og plamager?

Hej Bolius

Vi har et hus fra 1908.

Gavlen er en rødstens mur.

For mange år siden fik vi den sandblæst for at fjerne gammel kalk. Derefter blev den vandskuret og efter nogen tid malet med facademaling.

Der bliver ved med at komme "opkog" udslag af noget der ligen syre, pudset og noget af murstenen skaller af. Det er ikke kun frostsprængninger, for det kommer også om sommeren.

Kan det behadles med et eller andet product for stoppe disse opkog/udslet?

Jeg har fået at vide af en maler, at det skal man lære at leve med, men det har jeg svært ved.

Jeg imødeser med interesse nogle kommentarer.

Med venlig hilsen

Johannes M

Hej Johannes,

Med husets alder taget i betragtning, så er det ikke nødvendigvis cementrelateret produkter huset er opført med, men derimod mere kalklignende produkter.

Som jeg kan læse dit skriv, så oplever du at puds og maling bliver ”skubbet” af i form af ”opkog”. Det betragter jeg som bobler i facaden, som forekommer ved for tætte pudsløsninger.

En kombination af fugt/ cement bag en tæt maling, kan give salt udblomstninger, og i værste tilfælde er det svovlsyre i krystaller som blomstrer ud. Presset er så stort bagved pudsen, at puds og maling presses ud.

Dette kan afhjælpes ved at fjerne den stærke cementpuds, lade overfladen tørre ud, og erstatte den med en NHL kalkpuds mørtel. Har fuger, eller mursten taget skade, skal disse udbedres inden pudsning. Fuger kan udbedres i NHL. NHL står Natural Hydraulic Lime (Naturlig hydraulisk Kalk) som er en saltresistent kalkmørtel. Den pudset overflade kan efterfølgende kalkes, og derved opnås en fuldt ud diffusionsåben facade, som vil stå tør og ren.

Ca. hver 10 år kalkes facaderne, eller man kan sige følgende: Facaderne holdes vedlige ved at holde kalkningen intakt. Det er kalken som skal betragtes som et offerlag for vind og vejr, og ikke puds og mursten.

Pøj pøj...

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden