Vedligehold af en pudset facade

Facaden er en stor del af det, der kaldes husets klimaskærm, som skal holde vind og fugt ude af husets indre. Derudover vil mange gerne have facaden til at se pæn ud, da den er en vigtig del af husets udseende. Derfor er det vigtigt at vedligeholde facaden. 

En pudset facade kræver noget vedligehold. Det er vigtigt at reparere revner i pudsen og løbende give facaden overfladebehandling, fx maling. 

En pudset facade består typisk af mursten eller gasbeton med et lag puds yderst. Pudsen kan enten være indfarvet eller have fået et lag kalk eller maling. 

repel-icon

Det er godt at vedligeholde, fordi det forlænger levetiden på bygningsdelene. Dermed sparer vi ressourcer, når der skal produceres mindre nyt. 

Er du i tvivl? Det er bedre at vedligeholde end ikke at vedligeholde:

  • Det er billigere at tjekke husets pudsede facade nu end at risikere en større udgift, hvis du skal pudse større dele af facaden op igen. 
  • At vedligeholde facaden er med til at forebygge skader på huset, fx i form af fugt, der trænger ind i ydervæggen med risiko for råd og svamp.
  • Det tager kun ca. 15 minutter at tjekke din facade. Hvis du skal vedligeholde facaden, afhænger det af opgaven, hvor lang tid du skal bruge. En mindre revne kan klares på en halv dag, mens større eller flere revner samt maling af facaden kan tage flere dage. 
  • Bagefter kan du fejre, at facaden står flot og virker, som den skal. Du bør tjekke facaden en gang om året, mens en overfladebehandling kan holde i 10-20 år. 

Bidragsydere

Julie Trolle Boding, journalist
Tine R. Sode, fagekspert

Få hjælp til at vedligeholde dit hus

Det kan virke uoverskueligt, når du skal have overblik over vedligeholdelsen af et helt hus. Vi guider dig til, hvordan du skal tjekke de udvendige bygningsdele.