Spørg Bolius

Nabo sag om ulovligt byggeri - skal jeg forfra når huset er solgt og ny nabo overtaget?

Til Bolius

Er jeg i problemer? Klaget til kommunen over naboens opfyldning og flisebelægning langs mit hegn og brugt denne opfyldning til beregning af højde på tilbygning (2,5 meter fra skel, sort og indbliksgener). Opfyldning anslået til ca 50 cm ved den ene ende af tilbygning. Kommunen har efter ca 1 år lavet 2 afgørelser - 1. Tilbygning opfylder byggereglerne. Dernæst nogle dage senere 2. naboen har oplyst, at han IKKE har fyldt på og min klage dermed afvist. Har klaget til (Nævnenes Hus) BYG over begge afgørelser, da kommunen ikke har gjort sit arbejde ordentligt. Jeg har flere beviser på jordpåfyldning - f.eks. erklæring fra tidligere ejer af mit hus, luftfotos fra året før og samme år som naboens overtagelse, fliser hos nabo stillet på højkant op ad mit hegn (eget hegn), nederste bræt i "trædelen" af hegnet skjult af nævnte fliser osv.

Nu har naboen iflg. et "solgt" skilt fra Danbolig solgt huset. Har henvendt mig til Danbolig, som kunne bekræfte, at huset er solgt (underskrevet salgsaftale), at sælger (min nabo) IKKE har oplyst noget om nævnte tvist. Overtagelsesdato samt navn på køber ville Danbolig ikke oplyse.

Sagsbehandlingstiden hos "BYG" er oplyst til 18 måneder

Hvor står jeg nu? Skal jeg til at være "uvenner" med ny nabo"

Hej

Når den nye nabo overtager ejendommen overtager han/hun også ansvaret for udhuset og den eventuelle dom når den kommer.

Hvis det så vurderes at bygningen skal fjernes eller ændres,  så bliver det den nye nabos ansvar i forhold til kommunen.

Han/hun har så mulighed for eventuelt at gøre sælger ansvarlig, men det bliver så en sag mellem de to.

Man er altid ansvarlig for forholdene på den ejendom man ejer, uanset om det der noget man selv har udført, eller det var der da man overtog grunden.
Læs mere her:  Regler og pligter når du bygger om, til eller nyt

Jeg vil foreslå at du venter og ser, og så tager en stille og rolig snak med den nye nabo om den sag der er - men måske skal det ikke være det første du konfronterer den nye nabo med, det er nok lettere hvis du først får etableret et godt naboskab med den nye nabo - så der bliver basis for et bedre naboskab mellem jer - for han er jo uden skyld i sagen mellem dig og den forrige nabo.

Læs mere her: Naboer

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden