Tema

Naboskab

At være naboer er mere end at dele en væg eller en vej. Når vi taler med vores naboer, øger vi muligheden for at dele, bytte og låne ting af hinanden, forebygge og løse uenigheder samt styrke naboskabet.

Kender du din nabo?

Kun 17 % af danskerne* kender navnet på alle deres naboer. 

Samtidig ender alt for mange i en konflikt med deres naboer. 

Hvor gode er vi egentlig til at hilse på vores naboer? Til at tage imod nye, når de flytter ind? Og til at løse de konflikter, der opstår?

Få gode råd til et godt naboskab på denne side. 

Undgå og løs konflikter

Støj, træer, parkering og kæledyr – der er mange kilder til konflikter mellem naboer.

Faktisk er det 21 procent af alle danskerne, som har haft en eller flere nabokonflikter inden for de seneste to år. 

Hvad kan du gøre for at undgå og løse konflikter med dine naboer?

Støj

Støj fra naboer er den støjkilde, som flest danskere er plaget af, særligt i lejligheder og rækkehuse. Det viser undersøgelsen Danskerne i det byggede miljø. Men hvad kan du gøre ved nabostøj?

Hegn, hæk og skel

En af de ting, der ofte skaber konflikter mellem naboer, er skellet, der skiller grundene. Skellet viser hvor din råderet over grunden går til, og det har derfor betydning for placering af hegn og hæk. Bliv klogere på, hvad du må og ikke må.

Kæledyr

Kæledyr er søde – men ikke altid for naboerne. Få gode råd til at undgå konflikter på grund af naboens hund, kat, høns eller andre kæledyr. 

Få hjælp til at dele ting

De fleste af os har mange ting i boligen, som vi ikke bruger særlig ofte. Omvendt kan der være ting, vi har brug for at låne, så vi ikke behøver at købe det selv. Det er oplagt at dele en græstrimmer, en suppergryde eller en boremaskine med dine naboer på vejen eller i opgangen. 

58 procent af danskerne deler, bytter eller låner ting med andre, og halvdelen mener, at vi bør dele, bytte eller låne mere. Men hvordan kommer vi i gang? Få gode råd og inspiration fra andre. 

Gode råd: Kom i gang med at dele

  1. Gå forrest
  2. Find en struktur
  3. Del fortællingen
  4. Lav klare aftaler
  5. Undlad at låne ting ud med særlig værdi
  6. Acceptér slid
  7. Overdrag tingene personligt

Find de gode råd her