Spørg Bolius

Ny udestue foran vinduer, kræves ny redningsåbning - og er der krav til isolering af udestue?

Hej Bolius

jeg har to spørgsmål.

1) er der krav til isolering af en uopvarmede udestue? Hvad er de for henholdsvis gulv, vægge og loft.

2) Udestuen dækker vinduerne til to beboelssrum, dermed er der ikke redningsåbning til det fri. De to rum har dør til en mellemgang hvor der er adgang til et andet beboelsesrum, toilet samt stue/køkken, alle med vindue til det fri.

Hvordan skal man forstå ‘Hvis der fra et rum er redningsmulighed gennem 2 af hinanden uafhængige naborum, kan redningsåbning i det pågældende rum udelades.‘

Jeg forstår ikke helt hvordan det menes. Kan jeg udelade redningsåbning i de to beboelsesrum som ligger ud til udestuen?

mvh Familien rasmussen

Hej familien Rasmussen

En udestue er bygningsmæssigt defineret som et uopvarmet rum, og der er derfor ikke krav til isolering.

Hvis en udestue opvarmes - er det bygningsmyndighedsmæssigt ikke længere en udestue men en tilbygning, og skal så opfylde de gældende krav blandt andet isolering og tæthed m.v.

Der skal altid søges byggetilladelse til en udestue, uanset om den er opvarmet eller ej - Læs mere her om: Udestue

Der skal være redningsåbning til det fri fra værelserne, dog med mindre de har to døre der fører til to af hinanden uafhængige rum - så man altid kan komme uhindret helt ud i det fri - ud uanset hvor det brænder - og redningsfolk har adgang til komme ind og redde personer uanset hvor det brænder
Da dørene som du beskriver det fører til en gang og ikke direkte til to af hinanden helt uafhængige rum, kan kan ikke undlade at etablere nyt vindue der opfylder krav til redningsåbning og fører direkte til det fri.
Det gælder for hver af de to rum der nu har vindue til det areal hvor du som beskrevet ønsker at opføre udestuen.

I Eksempelsamling om brandsikring af byggeri 2012 står blandt andet om enfamiliehuse:

"7.4 Redningsåbninger
Beboelsesrum og køkken i selvstændigt rum bør udføres med redningsåbning enten som vindue, dør eller lem direkte til det fri.
Hvis der fra et rum er redningsmulighed gennem 2 af hinanden uafhængige naborum, kan redningsåbning i det pågældende rum udelades.
Princippet kan for eksempel anvendes i forbindelse med opsætning af en udestue foran en redningsåbning."

og om: Redningsåbninger og flugtveje

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden