Spørg Bolius

Udestue eller tilbygning hvad er forskellen - når det skal godkendes i kommunen?

Hej Bolius.

Kan I hjælpe mig med at forstå hvordan definitionen er på hhv. en udestue og en tilbygning.

Vi har en sag hvor sælger er ved at få godkendt en tilbygning/spisestue/udestue hos kommunen, men sælger mener at godkendelsen går på at få en udestue godkendt til helårsbolig.

Kan i hjælpe med at udrede misforståelserne?

Vh Claus

Hej Claus

Ja det kan vi - En udestue er altid uden opvarmning og der er en ydervæg og yderdør mellem udestuen og den opvarmede del af boligen. Derfor gælder andre og færre krav til en udestue. Der kræves dog altid byggetilladelse, at den må ikke opvarmes, og at den er adskilt fra boligen med ydervæg og yderdør (fx terrassedør) - derfor er ikke samme krav til isolering m.v.
Læs mere her: Udestue

Hvis der åbnes op mellem udestuen og resten af boligen, eller hvis der etableres mulighed for opvarmning af udestuen - så skifter den i forhold til myndighedskrav status og bliver en tilbygning. Det betyder at arealet indgår i boligarealet, der er så de krav i bygningsreglementet der skal være opfyldt. Det betyder også at der så skal så søges ny byggetilladelse til den ændring og at krav til isolering, tæthed, indeklima  og meget andet skal opfyldes
Læs mere her: Køreplan til din nye tilbygning

Det er derfor ikke sikkert at en bygning der er bygget som udestue kan godkendes i kommunen som tilbygning. Hvis reglerne for at det er en udestue så ikke er overholdt, vil det være ulovligt byggeri. 
Det betyder så at  kommunen kan  forlange forholdene ført tilbage så det igen bliver en udestue - altså med adskillelse fra resten af huset og uden mulighed for opvarmning - så i skal sikre jer at få det undersøgt inden i indgår handlen
Og læs mere her: Regler og pligter når du bygger om, til eller nyt

Det vil fremgå af kommunens byggesagsarkiv og af BBR meddelelsen hvordan arealet er er godkendt  og  registreret.  Hvis forholdene ikke er som godkendt og registreret, så vil I når e overtager huset og står som ejere af ejendommen have ansvaret for at få forholdene lovliggjort.
Det skal der så søges om i kommunen, der vurderer den konkrete sag om forholdene opfylder alle gældende regler og derfor kan lovliggøres administrativt eller om bygningen skal lovliggøres fysisk fx ved at den skal fjernes eller ændres så den overholder kravene.

Læs mere: Byggetilladelse
og her: Arealer i BBR-registret og her: BBR-registret

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden