Årets første måned i 2024 bød på et stort dyk i antallet af solgte ejerlejligheder, viser handelstal for januar fra Boligsiden, som er ejendomsmæglernes fælles portal.

På landsplan fik i alt 978 lejligheder ny ejer i januar 2024. Det er et fald på 18 procent i forhold til de 1.187 solgte lejligheder i december 2023. 

Ifølge Boligsiden er det første gang i mere end et årti, at antallet af handler falder fra december til januar. 

Som regel er årets sidste måned kendetegnet ved det laveste antal handler, da de fleste har mere travlt med at fejre jul end at købe bolig, hvorfor der normalt ses en stigning i handelsaktiviteten fra december til januar.

Et bemærkelsesværdigt stort fald i salg af ejerlejligheder

Boligøkonom Mira Lie Nielsen fra Nykredit påpeger, at faldet derfor er endnu større, når man sæsonkorrigerer tallene. Helt præcis svarer det til, at der blev handlet 32 procent færre ejerlejligheder i januar.

– Der er generelt forholdsvis store udsving i antallet af bolighandler måned for måned, men faldet for ejerlejligheder i januar 2024 er alligevel bemærkelsesværdigt stort, skriver hun i en kommentar til de nye tal.

38 procent færre lejligheder solgt i Region Hovedstaden

Når man ser på de sæsonkorrigerede tal, er lejlighedssalget faldet i fire ud af de fem regioner – med Region Hovedstaden i front med et fald på 38 procent. Syddanmark er eneste undtagelse med en stigning i handelsaktiviteten fra december til januar på 3,3 procent.

– Salget af ejerlejligheder i København er også ramt, og der er formentlig både flere prisfald og lavt salg i vente i de kommende måneder, vurderer Mira Lie Nielsen med henvisning til, at priserne på ejerlejligheder i januar vendte snuden nedad for første gang i et år.

Ifølge Boligsidens markedsindeks faldt lejlighedspriserne med 0,7 procent fra december 2023 til januar 2024. Sæsonkorrigeret svarer det til et prisfald på 0,4 procent.

Boligskattereform fik flere til at købe lejlighed i 2023

Opbremsningen på markedet for ejerlejligheder kan primært tilskrives den nye boligskattereform, der trådte i kraft 1. januar i år. Det skyldes, at særligt ejerlejligheder i de større byer bliver hårdere beskattet med de nye regler, mens de fleste huse har fået en skattelettelse.

Men de højere boligskatter på en stor del af landets ejerlejligheder rammer kun nye ejere. 

– Ejerlejligheder, der er overtaget efter 31. december 2023, får nemlig ikke nogen skatterabat, hvis de samlede skatter stiger. Derfor har der været travlt på ejerlejlighedsmarkedet i andet halvår af 2023, og det var derfor forventet, at markedet ville bremse op i 2024, da mange købere allerede har nået at skrive under på en købsaftale, forklarer boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.

Rentestigninger ramte handlerne hårdere

Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos Boligsiden, fremhæver ligeledes, at skatterabatten fik mange til at fremskynde et lejlighedskøb i sidste del af 2023.

– Af samme grund ser vi, at salget droslede mærkbart ned i januar, fordi man nu skal betale boligskat efter de nye satser, udtaler hun i en pressemeddelelse om handelstallene.

Selvom det er første gang i mere end et årti, at lejlighedssalget falder fra december til januar, var antallet af lejlighedshandler faktisk lavere i januar 2023 (967) end i januar i år (978). 

– Starten på 2023 på boligmarkedet var sløj. Det fortæller os, at slaget fra rentestigningerne trods alt ramte handlerne hårdere end det, vi ser nu, og at markedet pt. ikke er helt fastfrosset, selvom vendingen er meget markant, påpeger Mira Lie Nielsen.

Hussalg er også påvirket af svagere efterspørgsel

Ser man på hussalget, blev der da også solgt 3.359 huse i januar 2024 mod 2.821 i december 2023. Det svarer til en stigning på 6 procent. Men sæsonkorrigeret er der tale om et fald på knap 7 procent, da også hussalget normalt plejer at stige fra december til januar. 

Ifølge Lise Nytoft Bergmann er det et tegn på, at den underliggende efterspørgsel fra køberne er svagere end normalt. Det overrasker hende, da boligskattereformen overordnet set er positiv for husmarkedet.

– 80 procent af husejerne skal betale lavere samlede boligskatter i 2024 end 2023. Den lave efterspørgsel tyder på, at nogle huskøbere har været bekymrede for boligskattereformen, og derfor har fremskyndet deres boligkøb til inden årsskiftet blot for at være på den sikre side. Men boligskattereformen er også kompliceret stof, og derfor kan den godt have skabt unødig tvivl og usikkerhed, påpeger hun.