Spørg Bolius

Nye naboer har savet grene af vores træer og sat ny hæk - må de det uden det er aftalt med os?

Hej Bolius

 Primo 2015 fik vi nye naboer. De fjernede alt i skellet så min dejlige lukkede have var ødelagt ”overnight” De saver grene af vores store flotte nåletræ (står på vores matrikel) Dette medens vi ikke var hjemme og uden først at rette henvendelse til os.
Ny hæk i skellet er plantet. Blev enige om en bøgehæk. De købte en ligusterhæk. Det var meget små planter og det vil tage mange år endnu, før den har vokset sig høj.
Naboerne fortsætter med at beskære ”al” beplantning langs den lave hæk i skellet. De har ødelagt min dejlige lukkede have, mit helbred og min haveglæde. Og en 50+ gammel rhododendronbusk (Flyvende tagsten ved nyt tag)
1. Må mine naboer klippe/save i beplantningen, som de lyster – helt uden at spørge os først?
2. Kan vi forlange at få udskiftet den lille hæk med et tæt ikke levende hegn?
Hvis ja – kan vi forlange, at det skal være højere end 1.80 m? (Indkig) Og kan vi evt. forlange et
støjhegn? (Støjgener)

På forhånd tak :-) Mvh. A. G.

Hej A G

Det lyder noget voldsomt, og efter din beskrivelse umiddelbart som om at  de har udført ændringer der skulle have været aftalt med jer. Og  som i som naboer skulle have været enige om.

1.) Det gælder der regler for, man må ikke save grene af naboens træer uden at der er efter aftale med den grundejer på hvis side af skel træerne er plantet  - l
Læs mere her:
Må du save grene af naboens træ?

2.) Hvis der er tale om fælles hæk i skel, så skulle i som naboer være enige om udformning og type, og hvis i har aftalt bøgehæk så kan de ikke bare plante en ligusterhæk - Dog med mindre hækken er deres egen hæk, altså placeret på naboens side af skel,  etableret og betalt af dem og de selv står for hele  vedligeholdelsen fremover, Men hvis der er fjernet en fælles hæk i skel og det er aftalt at der etableres bøgehæk - så kan de ikke, uden aftale med jer, ændre på den aftale. Hegn og hæk i skel  må være som  i som naboer kan blive enige om.
Læs mere her: Hæk og hegn i skel - her er de vigtigste regler

Hvis i som naboer ikke selv kan blive enige om hegn og hæk i skel kan et Hegnssyn vurdere de konkrete forhold og hvis der ikke kan opnås enighed, så træffe en afgørelse begge parter skal følge -
Læs mere om det her: Hegnsloven og hegnsyn

Generelt har man ikke støjhegn mellem naboer, da  det ikke kan løse problemer med larm fra naboer, og man, når man bor tæt, må forvente at kunne høre naboerne.
Læs mere her:  Hvor meget må din nabo støje i haven?

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden