Marie Wilken købte i 2017 sin lejlighed i en af Københavns smukke og herskabelige ejendomme fra 1919. Bygningen hører ind under bygningsfredningsloven, og dermed også Marie Wilkens nye hjem. Lejligheden var slidt, og især badeværelset trængte til en kærlig hånd, men reglerne for renovering er stramme, så gode råd var dyre. Marie Wilken tog dog udfordringen op og fik opdateret det fine badeværelse helt i tråd med både lovgivning, husets sjæl og sin egen stil.

Badeværelset før

Badeværelset stod næsten, som det var bygget i sin tid, med få ”forskønnelser”, der nu var nedslidte. Rørføringen var af ældre dato og uhensigtsmæssig, bl.a. med et afløb, der gik fra håndvask ud over gulvet i bruserummet, og faldstammen var slemt tæret. 

Det oprindelige gulv var terrazzo, der var revnet og hullet af slitage, ligesom de hvide, klassiske vægfliser var misfarvede, revnede og manglede flere steder. 

Opdeling mellem håndvask og brus var en konstruktion af glasbyggesten fra 1980’erne. 

Badeværelset efter

Badeværelset har nyt terrazzogulv magen til det gamle, og al strøm er ført ind i væg. Vandrette vandrør er ligeledes ført ind i væggen, og de tærede stigrør skiftet. De store faldstammerør er blevet renoveret, hvor der var tæring. Nyt toilet og nye armaturer og den gamle glasbyggestenvæg er skiftet ud med tynde glasvægge til det nye bruse­areal. Fliserne er de originale, men de ødelagte fliser er blevet skiftet ud med intakte, originale fliser. Flere af dem fundet bl.a. hos Genbyg, og resten har Marie Wilken fundet hos Mosaikhjørnet.

Fredning gav begrænset udvalg af fliser  

Marie Wilken satte sig grundigt ind i lovgivningen omkring fredningsbestemmelserne, der gjaldt i ejendommen, og styrede derefter selv processen med de forskellige håndværkere. Hun fandt fagfolk, der er vant til at arbejde med fredede byggerier. Blandt andet arbejdede terrazzofirmaet med gamle forme, gamle fotografier og en stor respekt for det oprindeligt udførte arbejde. 

Forløbet med gulvet alene tog seks uger i nedrivning- og støbeprocessen.

– Det sværeste i forløbet var udfordringen med fredningen, der begrænser brug af materialer, fliser og gulve. Det gav søvnløse nætter med spekulationer omkring især gulvet, der enten måtte repareres eller udskiftes til nøjagtig samme materiale og udseende, fortæller Marie Wilken og fortsætter:

– Hele badeværelset måtte ryddes i de uger, som det tog at støbe og slibe gulvet. De hvide vægfliser var også svære at finde, idet hvidhed og størrelse varierer meget, og jeg ønskede at bevare så mange af de originale fliser som muligt.

Prisen for hele renoveringen blev ca. 170.000 kr. inklusive toilet og arbejdsløn.

Valg af materialer

Terrazzogulvet er nyt og lagt af Københavns Terrazzo, der har specialiseret sig i at ramme de oprindelige farvetoner ret præcist. Klassiske, flødefarvede fliser i størrelsen 15 x 15 cm er fundet hos Genbyg og hos Mosaikhjørnet. 

Spejlet er fra Spektrum, lampen over spejlet er fra Nuura Lighting, tapetet fra MP Tapet, reol i messing er fra Eden Outcast. Knagerne fra Ferm Living, og den gamle bakelitlampe er fundet i ejendommens container til jernskrot. Håndvasken er rummets oprindelige vask, nu med armaturer fra Damixa.