Torben og Anne Kathrine bor i en bevaringsværdig villa på 210 m2 i Klampenborg. Huset købte de i 2018 med intentionen om at renovere det modernistiske parcelhus fra 1963. Huset blev i sin tid bygget, så en smuk udsigt over Øresund blev tilgodeset og udsyn og adgang til en smuk have i flere plan udnyttet optimalt. Alle disse funktioner ønskede ejerne at bevare. Desuden havde de fokus på både design og bæredygtighed. 

Badeværelset før

Et badeværelse fra 00’erne med elementer i stål og wengé, vinylgulv og stort badekar. Separat brusekabine og toilet bagerst i rummet.

Badeværelset efter

Ønsket var at forene æstetik og bæredygtighed i et smukt og enkelt baderum udført i kvalitetsmaterialer. Parret ville gerne være selvforsynende med vand- og varmeforbrug og var derfor på udkig efter holdbare og især bæredygtige løsninger. Badeværelset er blevet gennemrenoveret og kun det oprindelige areal og rummets form er blevet bevaret. En separat toiletniche og en brusekabine blev nedlagt, og i stedet er en rummelig badezone med regnbruser fra Dornbracht etableret. Et badeværelsesmøbel af røget eg med dobbelt håndvask giver varm og rolig kontrast til de meget store, tidløse italienske fliser på gulv og rummets ene væg. 
Et konventionelt toilet med stort vandforbrug er blevet udskiftet med et berøringsfrit og selvrengørende Geberit AquaClean-toilet, som benytter genanvendt regnvand til skyl og almindeligt brugsvand til douchefunktionen. 

Det skulle vise sig at blive en omsiggribende affære, efterhånden som projektet skred frem. Fra at have en intention om, at deres hjem kunne være mere grønt, blev det hen ad vejen et større og større ønske hos parret at føre tanken om bæredygtighed helt i mål. Det vil sige gå efter at gøre boligen selvforsynende med vand og varme så vidt muligt. Resultatet er blevet en velbevaret, men moderne, funktionel bolig, hvor regnvand udnyttes, og hvor varme og strøm kommer via jordvarme og solceller.

- Den helt store udfordring var at få vores ønske om bæredygtighed ført ud i livet, fortæller ejerne og fortsætter:

- Vi begav os ud i et område, vi ikke kendte, og måtte hente rådgivning og hjælp til alt. Det begyndte som en lille idé, der hen ad vejen udviklede sig til et omfattende projekt, der involverede opgravning af hele haven, etablering af vertikale jordvarmeboringer 100 meter ned i undergrunden, rør og ledninger, og undervejs kom det hele tiden nye udfordringer til. Vi har rigtig ofte sagt sætningen: Nu vi er i gang. Hvilket har betydet, at vi har taget skridtet om en grønnere og ultimativ bæredygtig bolig meget langt. 

Sådan får de genanvendt vandet

Fagfolk guidede parret gennem et hidtil relativt ukendt område, hvor regnvandet bl.a. bruges i et system, hvor det opsamles i en brønd nedgravet i haven, renses og videreføres til en cisterne. Herfra anvendes vandet på normal vis til vask og udendørs vandingssystemer og til skyl i de tre douchetoiletter fra Geberit, der er installeret i huset.

Et mindre vandværk i form af et opsamlingssystem af regnvand er nedgravet foran huset, hvor også kontrolpaneler og reguleringshaner er placeret. Dækslet til brønden er integreret i et grønt bed.

Det er ikke muligt at få en pris på badeværelset alene, da den var en del af en samlet pris for jord- og rørentreprisen, jordvarmeentreprisen, etablering af solceller m.m.

Valg af materialer

Ejerne kiggede først på marmorfliser og marmorbordplader, men valgte det fra til fordel for keramiske fliser og komposit. Fliserne er fra Italien og indkøbt gennem Flisecenter Herlev.

Håndvask og badeværelsesmøbel med caesarstone-bordplade er fra Simonsen & Czechura og Borderstone. Armatur er fra Dornbracht, vasketøjsspand, toiletbørste og -spand er fra Vipp.

Douchetoilettet hedder AquaClean Mera, og den berøringsfri betjeningsplade er Sigma80, begge fra Geberit.

Det integrerede regnvandssystem til douchetoilettet er udført af TNVVS i samarbejde med en teknisk salgskonsulent i Geberit.