Spørg Bolius

Nyt sommerhus, kommunen kræve nabohøring og dispensation, når bygningsreglementets krav til bebyggelsesprocent opfyldes?

Hej Bolius

Et medlem i Grundejerforeningen Lemgaarden er i gang med at søge tilladelse til at opføre et nyt fritidshus, hvilket vil gøre efter bygningsreglementets om en byggeret med en bebyggelsesprocent på 15.
Området er omfattet af en lokalplan fra 1996, der indeholder det tidligere bygningsreglements regler på 10 procent.
Kommunen har meddelt, at byggesagen skal i nabohøring, fordi han vil bygge mere en lokalplanens 10 procent.
Det afføder følgende spørgsmål:
1. Skal der gennemføres nabohøring?
2. Hvilken værdi har nabohøringen, når bygningsreglementet giver ejeren en byggeret?
3 Kan der tænkes andre områder, hvor en lokalplan trumfer bygningsreglementet?

Med venlig hilsen
Johs J

Hej John S

Når der er en Lokalplan for området, er det altid bestemmelserne i Lokalplanen der er gældende også selv om det i forhold til Bygningsreglementet betyder yderligere begrænsninger for hvad man må bygge.

Så når lokalplanen siger bebyggelsesprocent på 10% og medlemmet af grundejerforeningen ønsker at bygge 15% kræver det dispensation.
Det er sandsynligvis  derfor kommunen har vurderet at hvis de skal give den dispensation fra lokalplanens bestemmelse om bebyggelsesprocenten på 10% kræver nabohøring. Kommunen skal så gennemgå og tage stilling til eventuelle indsigelser fra berørte naboer,  inden de eventuelt giver den dispensation for lokalplanens bestemmelse om bebyggelsesprocent. Kommunen har pligt til at vurdere de indkomne indsigelser men ikke nødvendigvis at følge dem, lige som ansøgeren ikke har krav på at få dispensation.

Læs mere her: Lokalplaner

og her: Byggetilladelse

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden