Oldfruens fif til at fjerne stearin

Vintertid er tid til hyggelige stearinlys. Men hvordan fjerner du stearinpletter fra dugen eller bordet? Få oldfruens tips, som hun selv har brugt til de kongelige stearinpletter på Gråsten Slot.

Grethe Henriksen som er tidligere oldfrue på Marienborg og Gråsten Slot har gode fif til at fjerne stearin. Foto: Jesper Elgaard

Hvordan fjerner du stearin fra hårde overflader, fx træ og sten?

 1. Lad stearinpletten tørre helt ind.
 2. Skrab forsigtigt med en negl. Brug IKKE kniv eller barberblad. Meget træ er blødt, og kan nemt ridses.
 3. Vask bordet efter med en mild sæbespåneopløsning, hvis det er et træbord. Brug 1 dl sæbespåner, som du pisker godt ud i 2 liter vand. Til sten- eller laminatbord skal du bruge ½ dl opvaskemiddel til 2 dl vand.
Oldfruen fjerner stearin fra en dug.

Oldfruen har et fif til at fjerne stearin fra dugen. Foto: Jesper Elgaard

Hvordan fjerner du stearin fra en dug?

Hvis der er meget stearin på din dug, kan du først prøve at lægge dugen i en plastikpose og lægge posen i fryseren en time eller to. I mange tilfælde kan du herefter kradse stearinen af.

Hvis det ikke virker, kan du prøve følgende:

 1. Lad stearinpletten tørre helt ind.
 2. Løft stearinen forsigtigt af med en kniv.
 3. Læg dugen på et strygebræt eller bord med stearinpletten opad.
 4. Læg et trækpapir under pletten. Du kan også bruge køkkenrulle eller et kaffefilter. Du kan købe trækpapir ved boghandleren i A4 ark.
 5. Læg trækpapir ovenpå pletten.
 6. Læg et stykke godt sugende køkkenrulle ovenpå trækpapiret.
 7. Placér strygejernet ovenpå køkkenrullen et kort øjeblik. Strygejernet skal være indstillet alt efter dugens materiale. Er det ren bomuld, må temperaturen gerne være på ca. 50 grader. Ved kunststof skal du kigge på strygeanvisningen på dugen.
 8. Udskift trækpapiret med noget nyt og gentag processen - evt. flere gange indtil pletten er væk.
 9. Er der stadig pletrester på dugen, vil de normalt forsvinde under vask.

Video: Sådan fjerner Fru Grøn stearin fra dugen

Oldfruens rengøringsfilosofi

Portræt af Oldfrue Grethe Henriksen

Tidligere oldfrue Grethe Henriksen sørgede i 19 år for, at Marienborg og siden Gråsten Slot var skinnende rene til glæde for en lang række kongelige og toppolitikere som Dronning Ingrid, Dronning Margrethe, Hillary Clinton, Poul Schlüter og Poul Nyrup.

Grethes filosofi er: - Hvorfor bruge masser af penge på dyre, opreklamerede rengøringsmidler, når du kan bruge de gammeldags fif og samtidig tage hensyn til miljøet.

Kilder og henvisninger

Kilder:

 • Grethe Henriksen, tidligere oldfrue, fagekspert

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab