Spørg Bolius

Området ændret fra sommerhusområde til helårsbebyggelse - grundskyld steget til næsten det tredobbelte, selv om huset og brugen ikke er ændret?

Hej Bolius

Jeg skriver på vegne af en grundejerforening, hvor man i 2019 ændrede status fra sommerhusområde til helårs.

Folks grundskyld er steget fra 4.500 til 12.000 om året, hvilket folk undrer sig over.

Har fundet en artikel, som jeg har vedhæftet, hvor man kan se, at ved ændringer af grunden giver ny grundloftskatteværdi.

Men jeg mener ikke, at nogen af disse forhold gør sig gældende. udover den er ændret fra sommerhusområde til helårsområde. Man kan vel forsvare denne med, at man først ved ombygning til helår skal have denne ændring.

Jeg kender ikke reglerne til bunds, men måske der er andre der kan hjælpe?

Hilsen Poul

Hej Poul

I jeres tilfælde tager Vurderingsstyrelsen udgangspunkt i værdien af en tilsvarende helårsgrund i 2002. På baggrund af den årlige maksimale stigningstakt på grundvurderingen, fastlægger styrelsen en ny grundskatteloftværdi på de enkelte grunde.

Grundens værdi afhænger af, hvordan ejeren kan udnytte grunden. Jo mere intensivt ejer kan udnytte grunden, jo højere vurdering. Det siger sig selv, at kan en grund bebygges med fx tre rækkehuse, vil grunden have en højere værdi, end hvis grunden kun kan bebygges med et almindeligt parcelhus.

Deraf følger også, at grunden værdi IKKE bestemmes ved, om der er opført et lillebitte og uisoleret sommerhus eller et nybygget moderne parcelhus på grunden. Det er grundens anvendelsesmuligheder samt en række andre faktorer, der bestemmer vurderingen.

Ejendomsvurderingen fastlægger en vurdering på den samlede ejendom, altså både grund og bygninger. Og her bliver bygningernes tilstand og størrelse inddraget i vurderingen.

Læs mere: Sådan beregnes din grundskyld

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Jørgen Munksgaard Rasmussen, boligøkonomisk fagekspert

Aktuelt på forsiden