Lp’er bliver i dag lavet af vinyl, som er et blødt plastmateriale. Ligesom andre plastformer bliver materialet på sigt nedbrudt, når det er i kontakt med ilt, dagslys og varme. Da vinyl er blødt, risikerer lp’erne med tiden også at få ridser eller på anden måde blive slidt, hvis de ikke bliver behandlet med omhu.

Først og fremmest er det vigtigt, at de ikke står i sollys. Lys skader både selve lp’en og dets cover og vil derfor forringe levetiden. Derudover kan for høj varme ligefrem ødelægge lp’er, da de risikerer at gå ud af form. 

En tommelfingerregel er, at et materiales nedbrydningstid bliver halveret for hver 10 grader, det køles ned. Det gælder også lp’er, som af den grund har bedst af at blive opbevaret køligt. 

Find et sted i dit hjem, hvor temperaturen er stabil – gerne et sted, hvor der fx ikke bliver tændt for en radiator om vinteren og slukket om sommeren. En stabil temperatur er med til at sikre, at vinylen holder sin form. 

Kan vinyler holde sig bedre i fryseren?

En myte går på, at du kan opbevare dine lp’er i fryseren. Men hvorvidt det reelt er en god idé at proppe pladesamlingen i fryseren, er dog yderst tvivlsomt.

For det første er det besværligt, og for det andet risikerer du, at lp’ernes labels tager skade ved optøning. Du kan derimod forlænge dine lp’ers levetid på andre mere simple måder.

Hvordan skal du ellers opbevare dine LP’er?

Hvis du vil passe godt på dine lp’er, bør du:

  • Opbevare lp’erne i plastiklommer, som ikke indeholder PVC. PVC vil med tiden gå i forbindelse med vinylen og efterlade en grå hinde på lp’en.
  • Lade være med at stable dem. En lp er forholdsvis tung, og er de stablet oven på hinanden, får de let trykskader.
  • Opbevare lp’erne vertikalt og ikke for tætpresset. På den måde forebygger du, at der opstår ”ring wear”, som er et aftryk af lp’en, der ses som et rundt slidt mønster uden på coveret.
  • Sørge for, at lp’en kommer tilbage på sin plads i sin inderlomme efter brug. Er det en lp, du ofte lytter til, kan du for nemheds skyld – og for at undgå unødvendigt slid, placere inderlommen med lp’en i ved siden af coveret nede i plasticlommen. På den måde skåner du coveret.
  • Putte lp’en tilbage i sit cover– eller som minimum ned i sin inderlomme, når du er færdig med at lytte til den. Ligger den fremme, bliver den hurtigt støvet og fedtet, hvilket mindsker dens levealder.