Fakta om petunia

  • Farve: Rosa, blå, violet, rød, lilla, hvid og flerfarvet
  • Højde: 15-60 cm
  • Flerårig: Ja, men dyrkes som etårig sommerblomst i Danmark
  • Blomstring: maj-oktober
  • Såtidspunkt: april, maj og juni
  • Kan dyrkes: På friland og i krukker
  • Placering: Fuld sol og i læ
  • Spiselig: Nej

Petunia er en farverig sommerblomst, der allerede fra maj beriger havens bede og krukker. Lad den vokse på en solrig placering, og giv rigeligt med vand og næring, så blomstrer den rigt, til frosten sætter ind.

I denne artikel kan du lære, hvordan du planter og passer petunia, så du får en lang og smuk blomstring fra forår til efterår.

Hvad er petunia?

Den farvestrålende petunia er ikke hjemmehørende i Danmark, men kommer fra Brasilien og Argentina, hvor de trives i den sydamerikanske varme. Netop derfor planter vi dem også kun som etårige sommerblomster herhjemme, selvom de faktisk er flerårige stauder.

Deres skønhed er dog den samme i hele verden, og de blomstrer villigt i både krukker, ampler og havens bede. Her folder de sig ud i et væld af farver og former – fra de ensfarvede til de plettede og stribede. 

Planteslægten, petunia tilhører, inkluderer omkring 25 forskellige arter. Herunder flere hybridvarianter. Selvom deres udseende, form og størrelse kan variere, er de fælles om de farvestrålende blomster, der går fra de lyse toner til næsten sort. Blomsterne kan enten være enkelt- eller dobbeltblomster.

Kan man forspire frø fra petunia?

Petunia kan købes som udplantningsklar sommerblomst på landets gartnerier og planteskoler, men du kan også vælge selv at så planterne fra frø. Forspir dem indendørs i marts eller april:

  1. Fyld spirebakker med så- eller priklejord.
  2. Så de små frø – på grund af deres størrelse skal de kun dækkes af et tyndt lag jord.
  3. Vand let – vær forsigtig, når du vander, da det tynde jordlag let kan vandes væk, hvis ikke du er omhyggelig. Brug fx en vandforstøver.
  4. Sæt ekstra skub i spiringen ved at lægge et låg eller et stykke klart plastik over spirebakkerne. Det holder på fugten og skaber ekstra varme – præcis som i et drivhus. 
  5. Sæt spirebakkerne lyst og lunt, gerne i en øst- eller vestvendt vindueskarm eller et rum, hvor temperaturen holder sig stabilt omkring 18-20 grader. Hvis de placeres i en sydvendt vindueskarm, skal de beskyttes mod sol, så snart de er spiret. Luft ud i forspiringslokalet, så du mindsker risikoen for skimmelsvamp og råd i spirebakkerne.

I løbet af de næste 2 uger vil frøene begynde at spire, og kimplanterne vil snart blive så store, at de skal omplantes til større potter. Tag de små planter ud af spirebakkerne og placer dem i deres egen potte. Plant dem i almindelig pottemuld og hold jorden fugtig, så de ikke tørrer ud. Mærk på jorden dagligt og vand, hvis den mærkes tør.

Efter omplantning skal planterne flyttes til et sted, hvor temperaturen er 12-15 grader. De skal fortsat stå lyst, helst i et øst- eller vestvendt vindue.

Det er ikke nødvendigt at give gødning, for småplanterne får næring nok, når du planter i frisk pottemuld.

Hvordan planter man petunia?

I slutningen af maj er blomsterne klar til at blive plantet i havens bede eller krukker. Melder meteorologerne nattefrost, må du vente til juni, hvis ikke dine anstrengelser skal gå tabt.

Vil du have glæde af de smukke blomster fra maj til oktober, skal du plante i fuld sol og på et sted med læ, så den vokser beskyttet.

Sådan planter du petunia i haven:

  1. Grav et plantehul, der er dybt nok til, at hele rodnettet kan være der. Det er vigtigt, rødderne ikke knækker, bøjes eller beskadiges under udplantningen.
  2. Løsn jorden i bunden af hullet før du fylder et lag kompost eller organisk materiale i.
  3. Sæt planten i hullet og fyld efter med jord.
  4. Tryk jorden fast omkring blomsten, læg et løst jordlag på toppen og vand grundigt.

I den efterfølgende tid er det vigtigt, du sørger for, at planten ikke mangler vand. I forårs- og sommermånederne bliver det meget varmt, og fordi blomsten vokser i fuld sol, kan jorden hurtigt tørre ud. Det er helt afgørende for trivslen, at det ikke sker, så derfor skal du vande cirka hver anden dag, medmindre det regner meget.
 

Hvordan dyrker man petunia i krukker?

Petunia i krukker skaber sommerglæde på terrasser og altaner, hvor de skal plantes og passes på præcis samme måde som blomsterne på friland. Den største forskel i dyrkningen er udplantningen, hvor du først må etablere et drænlæg i krukken. Det forhindrer, at vandet samler sig omkring plantens rodnet, så den drukner.

Hvor stor krukken skal være afhænger af, hvor mange petunia du planter. Dyrker du flere, skal krukken naturligvis være stor nok til dem alle, hvorimod du kan nøjes med en mindre beholder, hvis du kun planter en enkelt blomst. Vigtigst er det, at krukken har hul i bunden, så vandet kan passere jorden, så drænlaget og derefter løbe ud.

Lav et drænlag:

  1. Læg et lag lecakugler i et lag på 5-10 cm i bunden af krukken.
  2. Dæk lecakuglerne med almindelig pottemuld.
  3. Placér planten på jordlaget, så den står i samme niveau, som den gjorde i plastikpotten.
  4. Fyld jord omkring planten.
  5. Tryk jorden fast, så blomsten står stabilt, og vand grundigt.

Krukkeplanter skal vandes oftere end havens andre blomster. Selv i perioder med regn er det nødvendigt at vande ugentligt, da de brede blade afviser vandet, så det løber ned langs krukkens sider i stedet for at lande på jorden, hvor blomsterne kan optage det.

Vand dagligt eller minimum hver anden dag, når det er varmt og tørt. Hvis det er køligere og regnfuldt, kan du nøjes med at vande 2-3 gange i ugen. Stik altid en finger i jorden for at finde ud af, hvor fugtig jorden er, og tilfør kun væske, hvis den er tør.

Kan man have petunia indendørs?

I Danmark betragtes petunia som en etårig sommerblomst, og netop derfor kan det ikke anbefales at have den indendørs. Blomsten vil ikke trives i en varm, tør stue, så det kan ikke betale sig at forsøge at lade den overvintre inde.

Hvordan passer man petunia?

Petunia er en nem blomst, der ikke kræver meget pasning. Det vigtigste er, at den ikke tørrer ud, så du skal være flittig med vandingen. Særligt i de varme måneder kan det blive nødvendigt at vande flere gange i ugen, og dyrker du i krukker, kan det blive aktuelt at vande dagligt. Mærk på jorden, om den føles fugtig, før du tilfører væske, for overvanding vil forringe blomstringen.

Du får en lang og rig blomstringsperiode ved at give gødning en gang om ugen igennem sommeren. Tilfør gerne flydende gødning i forbindelse med vandingen, og doser altid efter vejledningen på flasken, så blomsterne får den rette mængde.

Nip visne blomster af, så der udvikles nye skud, og planten ikke bruger kræfter på at sætte frø. På den måde får du flere blomster over en længere periode. 

Er planterne blevet ranglede, eller vil du sætte ekstra skub i blomstringen, kan du beskære kraftigt ved at skære de ranglede skud tilbage til første eller andet bladpar og tilføre gødning for at opmuntre dine petunia til at danne ny vækst og flere blomster.