Der er noget vildskab og naturligt over dem, og de stråler om kap i pink, hvide, gule og orange nuancer, enkelte såvel som dobbelte. Der findes også arter som ”Bleg purpursolhat” og ”Coconut Lime”.

Purpursolhatten, Echinacea purpurea, er populær, og aldrig har der været så mange nye sorter at vælge imellem. Der findes omkring 10 underarter af den smukke staude, som i øvrigt ikke skal forveksles med solhat, Rudbeckia. Purpursolhat kan blive ca. halvanden meter høj.

Hvor stammer purpursolhat fra?

Purpursolhat vokser naturligt i Nordamerika på de store græsstepper, også kaldet prærien. Kronbladene på blomsten er spiselige. 

Hvordan dyrker du purpursolhat i haven?

Purpursolhatte kan være svære at få til at lykkes i haven. Men det kan lade sig gøre, hvis du følger nedenstående råd. 

Er du nybegynder med planten, så begynd evt. med de nært beslægtede vildarter som Echinacea pallida, Echinacea paradoxa og Echinacea purpurea 'Magnus’, der er blandt de mest stabile. 

Purpursolhat i 8 smukke udgaver

Hvilken jord skal du plante i?

Purpursolhatte skal plantes i en porøs og veldrænet jordbund og IKKE i en vandmættet, vinterkold havejord. Våde vintre kan slå enhver purpursolhat ihjel, hvis rødderne sopper i vand. Er din havejord til den lerede side, skal du blande godt med sand og kompost i jorden, når du planter purpursolhat.

Purpursolhat kan formere sig selv

Hvis du har purpursolhatte i din have, kan du nemt få flere af dem.

Det nemmeste er lade dem formere sig selv. De spreder simpelthen selv frø, og så vokser der nye planter op. Dem kan du flytte, hvis du hellere vil have dem til at stå et andet sted.

Du kan også høste frø fra dine purpursolhatte og spire dem det efterfølgende forår. 

Hvor skal du plante purpursolhat?

Plant purpursolhat på et sted, hvor de kan stå i næsten fuld sol, da de kun tåler meget let, forbigående skygge. Derfor bør du ikke plante dem på nordsiden af huset. 

Du kan både plante hele planter eller så frø.

Purpursolhat skal have luft omkring sig. Derfor bør de ikke stå et sted, hvor de klemmes inde af andre store og fyldige stauder. 

Ønsker du rigtig præriestemning i din have, kan du plante lette prydgræsser som Panicum virgatum indimellem i bedet, så det får en lidt mere vild kant. Som mellemhøje kan du plante Liatris og Baptisia. Bagerst kan du sætte en hjortetrøst, der kan danne en fin bagkulisse for bedet. På den måde har du fået iscenesat vestens vilde præriedronning alias purpursolhat på en naturlig og enkel måde.

Hvornår skal du plante?

Det bedste tidspunkt at plante purpursolhat i et bed er i efteråret, hvor jorden er lun og fugtig. Det giver de bare rødder de bedste betingelser for vækst.

Hvis du vil plante dem i potter, kan du stort set gøre det året rundt – jorden må dog ikke være frossen.

Sådan planter du purpursolhat

  1. Grav et hul, der er dobbelt så bredt og dybt som purpursolhattens rod.
  2. Fyld hullet op med vand, og lad vandet trække ned.
  3. Fyld lidt løs jord i hullet, og placér planten, så rødderne ikke bukker. Fyld dernæst jord i hele hullet.
  4. Vand igen og lad vandet trække ned. 
  5. Fyld evt. mere jord i hullet
  6. Træd forsigtigt jorden fast omkring planten.

Plant purpursolhatte ca. 50 cm fra hinanden.

Hvornår blomstrer purpursolhat?

Normalt blomstrer purpursolhat blomstrer i et par måneder fra juni til oktober – alt efter, hvilke skorter du har.

Prærieplanter tiltrækker bl.a. humlebier og sommerfugle, som kan være med til at bestøve frugttræer og bærbuske.

Purpursolhat visner om vinteren. Hvis du klipper de visne stængler ned en gang om året, kan det få planten til at danne flere blomster.

Gødning er ikke nødvendig.

Purpursolhat som medicin

Purpursolhat er også kendt som en lægeplante. Det er plantens rødder og jordstængler, der bliver brugt som alternativ medicin.

Planten indeholder alkamider, fenolske syrer og polysakkarider, der alle skulle kunne styrke immunforsvaret. Purpursolhat bruges til at bekæmpe infektioner, og nogle mener, at den hjælper mod forkølelse og influenza.