Så let får du dine egne krydderurter

Det er nemt og lækkert at dyrke sine egne krydderurter. Tidligere slotsgartner John Henriksen giver gode råd om, hvordan du gør.

Hvis du ønsker at få dine egne krydderurter i haven, behøver du ikke få en decideret krydderurtehave. Du kan også ’nøjes’ med at plante krydderurterne i potter og krukker.

De fleste købe-krydderurter kan også sagtens plantes ud i blomsterhaven sammen med andre blomstrende planter, især de flerårige krydderurter. Fx timian, der er fortrinlige som bunddækkeplanter.

SE BILLEDSERIEN: Kom i gang med krydderurter

Hvor skal du placere dine krydderurter?

Placér altid bede, potter og krukker, hvor der er meget sol. Krydderurter elsker sol – blot de får masser af vand.

Jorden, du planter i, skal være en almindelig god muldjord, gerne iblandet kompost. Du kan også købe pottejord og fylde det i potter og krukker.

Hvis du dyrker dine krydderurter i små potter eller krukker, kan det anbefales at plante krydderurterne ud i jorden inden vinteren på et lunt sted uden direkte vintersol. Så er chancerne for overlevelse væsentlig større.

LÆS OGSÅ: 10 nemme afgrøder til køkkenhaven

Kan du selv så dine krydderurter?

Mange af køkkenurterne kan du selv så som frø. Du får det bedste resultat, hvis du for-kultiverer dem, dvs. at du sår krydderurte-frøene ud i små potter og stiller dem varmt og fugtigt, så de får en blød start. Efter forkultiveringen kan du plante dem ud på det blivende voksested i haven eller i en krukke.

Vand krydderurterne med gødningsvand ved hver vanding – brug helst regnvand iblandet flydende gødning for et maksimalt udbytte af gødningen.

LÆS OGSÅ: Lav din egen flydende gødning

Det er svært at vide, hvor tit du skal vande med gødningsvand. Mærk derfor efter i jorden med fingrene og hold øje med, om urterne ser saftspændte ud.

Hvad kan du bruge friske krydderurter til?

Når du dyrker dine egne krydderurter, kan du bl.a. anvende dem direkte i maden, tørre eller fryse dem og bruge dem senere. Du kan også tilsætte dem til olie og eddiker, der får smag af den pågældende krydderurt.

LÆS OGSÅ: Hvordan plejer du bedst dine krydderurter?

Kommer krydderurterne igen næste år?

Krydderurter som purløg, persille, estragon, løvstikke, citronmelisse, salvie og rosmarin er flerårige, og de kommer automatisk igen næste år.

Du kan også få krydderurter, der er etårige - fx basilikum, kørvel, koriander, dild, merian og mange andre.

LÆS OGSÅ: Plant en spireblyant og få en krydderurt

Det er nemt at gro og plante sine egne krydderurter i haven.
Det er nemt at gro og plante sine egne krydderurter i haven.

Vi besvarer spørgsmål bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab