Skift karkluden hver dag

Hver gang du vasker dine klude, bruger du energi og belaster miljøet. Dertil slides kludene for hver vask.

Men da karkluden bruges i forbindelse med madvarer, er det vigtigt med god hygiejne. Hygiejnen i den enkelte karklud afhænger af, hvad den har været brugt til, men du bør skifte karkluden hver dag for at være sikker på, at der ikke sidder bakterier i karkluden, og at den er hygiejnisk forsvarlig.

Placér et frisk arsenal af rene og tørre karklude i et køkkenskab eller en køkkenskuffe lige ved hånden, så det er nemt at skifte karkluden dagligt.

Rengør ikke karkluden i mikrobølgeovnen

En myte går på, at karkluden bliver god som ny og bakteriefri, hvis du gør den våd og giver den to minutter på fuld blus i mikrobølgeovnen. 

Det ser rengøringsekspert Anne Grete Ramussen (Fru Grøn) dog som en dårlig idé, da bakterierne først fjernes ved temperaturer på 60-90 grader. Og det er svært at opnå i hele kluden i en mikrobølgeovn, hvor varmen ikke fordeles ligeligt, men gennem hotspots.

Metoden fjerner derudover heller ikke diverse madrester og fedt, hvorfor snavset vil blive fordelt i kluden, hvis den tages i brug igen.

Sådan tjekker du, om karkluden skal skiftes

Du skal altid skifte karkluden, hvis den har været brugt til råt kød eller æg, og når den er fyldt med snavs. Så vasker du fx et skærebræt med kødsaft ren med din karklud, bør du udskifte karkluden - også selv om du så skal bruge flere karklude på en dag.

Brug også gerne dine sanser og din næse. Når kluden ikke lugter ren mere, skal den skiftes, da den i så fald er fyldt med bakterier.

Er du i tvivl, bør du altid skifte karklud. Du kan blive meget syg af at indtage fx rå kødsaft.

  Undgå bakterier: Hæng karkluden til tørre

  Vil du holde din karklud ren i længere tid, kan du holde bakterier i karkluden nede med disse fif:

  • Brug de pastelfarvede fiberklude. De pastelfarvede køkkenklude (fiberklude), som du kan købe i mange supermarkeder, tørrer hurtigt, så bakterier ikke formerer sig. Desuden sætter snavset sig ikke så nemt fast i fiberkludene som i en bomuldsklud. Bomuldsklude kan opsuge mere vand, men de er længere tid om at tørre, så bakterierne har bedre grobund.
  • Skyl og vrid. Skyl den beskidte karklud grundigt med sæbe og koldt vand og vrid karkluden godt efter brug.
  • Tør hurtigt. Bred karkluden ud og hæng den til tørre udenfor, over vandhanen, på kanten af en rengøringsspand eller nær en radiator. Når kluden tørrer hurtigt, holder du bakterier nede.

  Ekspert: Den bedste karklud til køkkenet er en kulørt fiberklud

  En karklud er en klud af en form for stof, der bruges i køkkenet og i forbindelse med madlavning til aftørring af fx køkkenbord, spisebord, kogegrej og kogeplader. 

  Som karklud bruger mange de billige, pastelfarvede køkkenklude, også kaldet fiberklude. De er gode til opgaven, kan vaskes mange gange og tørrer hurtigt, så bakterier har dårlige betingelser.

  Kludene har hos mange et dårligt ry grundet mistanken for at udlede mikroplast. Kludene indeholder normalt 80-85 % viskose, der slides væk ved brug, og 15-20 % polypropylen, der er et stærkt fibermateriale. Polypropylen er også et plastisk materiale (plastik).

  Karklud uden mikroplast

  Vil du være helt sikker på at undgå at udlede mikroplast, kan du vælge karklude uden mikroplast - oftest er de hvide i stedet for pastelfarvede, men har samme funktion. 

  Alternativt kan du bruge en bomuldsklud eller en hæklet eller strikket karklud. De holder i længere tid, men er mere upraktiske i hverdagen, da de tørrer langsommere. Dermed er der også øget grobund for bakterievækst.

  Kilde: Anne Grete Rasmussen, rengøringsekspert