Byg et insekthotel og hjælp havens insekter

Et rigt insektliv i haven har mange fordele. Insekterne er nyttedyr og udgør en vigtig del af fødekæden, og de hjælper dig desuden ved at spise mange af de dyr som fx bladlus, der kan genere dine planter og afgrøder. 

Insekterne har også den funktion, at de bestøver blomster og frugttræer, så du får blomster og frugter i haven.

Ved at bygge dit eget insekthotel, kan du tiltrække mange forskellige insekter, eller skabe gode vilkår for bestemte insekter.

Placering af insekthotel

Placerer du insekthotellet bagerst i haven, slipper du for at skulle have hele insektlivet med ved middagsbordet på terrassen.

Men placeringen - og udformningen - har også betydning for, hvilke insekter hotellet eller boet tiltrækker. Så vil du have nogle bestemte insekter i din have, skal du undersøge, om de insekter du ønker fx foretrækker sol eller skygge, fugtigt eller tørt materiale og hvilken type hulrum, der er deres naturlige opholdssted.

Tænk også over eventuelle gener for dine naboer. 

Hvad er et insekthotel?

Ved et insekthotel forstås et kunstigt habitat, der forsyner havens insekter med et opholdssted, hvor de både kan overvintre og skjule sig for rovdyr.

Vær opmærksom på, at udover placeringen, har selve udformningen stor betydning for, hvilke typer insekter man vil tiltrække.

Bier:

Et insekthotel til bier skal gerne hæves ca. 1 meter over jorden på et tørt og varmt sted med sol. Vilde bier foretrækker at bygge rede i hule rør, stængler og huller i træ, så brug gerne rør, stængler og grene, når du bygger.

Kryb og kravl:

Småkravl som bænkebidere, mariehner og edderkopper vil gerne bo fugtigt i skyggefulde omgivelser, så placér gerne insekthotellet direkte på jorden. Brug så mange foskellige materialer som muligt, hvis du gerne vil tiltrække mange forskellige insekter. Du kan eksempelvis bruge mos, kogler, hø, visne blade og kviste.

Andre typer insekthoteller

Videoguide: Byg et insekthotel

Sådan bygger du et insekthotel i haven

Vil du gerne glæde insekter, fx ørentviste eller bier, kan du med fordel lave dit eget insekthotel, da du nemmere kan målrette det til specifikke typer af insekter.

Insekthotellet nedenfor har kostet cirka 400 kroner i materialer at bygge.

Undgå færdiglavede insekthoteller

Du kan ofte købe et færdiglavet insekthotel billigere på nettet, men det har ikke nødvendigvis samme effekt som et hjemmelavet. Pointen med et insekthotel er også, at du gør en forskel for miljøet. At købe færdigproduceret produkter, der skal transporteres, er knap så bæredygtigt som at bygge dit eget insektbo af rest- eller genbrugsmaterialer eller elementer fra din egen have.

Inspiration til hjemmelavet insekthotel

Generelt set kan du lave et insekthotel ud af det meste fra din have. Afklippede grene, kogler, visne blomsterstilke. Kun fantasien sætter grænser. Og hvis du prøver et par forskellige løsninger af henover en sommer, kan du hurtigt se, hvilke udformninger, materialer og placeringer der fungerer bedst for netop din have.

Ved at bruge haveaffaldet slipper du desuden for at skulle køre på genbrugspladsen med det - og det sparer både tid og co2.

Vil du vide mere om insektliv i din have, så lyt til vores podcast herunder. 

Podcast: Mig og min have

Episode 7: Mere natur i haven

En naturlig have fyldt med farverige blomster, nyttige dyr og masser af skønne dufte - det er drømmen for mange haveejere. Vi forsøger at bringe dig ét skridt tættere på drømmen i dette afsnit, der handler om at få mere natur i haven, på terrassen eller altanen.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit

Podcast: Mig og min have

Episode 9: Insekter

Jesper har en skummel plan om at sende Andreas på insektekspedition og smage på insekter. Bugging Denmark har en fårekyllingefarm og arbejder med thailandske metoder. Fårekyllingerne kravler rundt i æggebakker i varme, tørre og rene forhold. Farmen sælger fårekyllingerne som menneskeføde, og de skulle efter sigende smage af nødder.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit