Et rigt insektliv i haven har mange fordele. Insekterne er nyttedyr og udgør en vigtig del af fødekæden, og de hjælper dig desuden ved at spise mange af de dyr som fx bladlus, der kan genere dine planter og afgrøder. 

Insekterne har også den funktion, at de bestøver blomster og frugttræer, så du får blomster og frugter i haven. Og ved at bygge dit eget insekthotel, kan du tiltrække mange forskellige insekter. Placerer du insekthotellet bagerst i haven, slipper du for at skulle have hele insektlivet med ved middagsbordet på terrassen.

Hvad er et insekthotel?

Ved et insekthotel forstås et kunstigt habitat, der forsyner havens insekter med et opholdssted, hvor de både kan overvintre og skjule sig for rovdyr.

Vær opmærksom på, at udover placeringen, har selve udformningen stor betydning for, hvilke typer insekter man vil tiltrække. Visse typer insekter modarbejder hinanden, så hvis du gerne vil have flere vilde bier fx, skal du især tænke på udformningen og valg af materialer. Du kan læse mere om vilde bier i haven hos Vilde bier i Danmark.

Sådan bygger du et insekthotel i haven

Vil du gerne glæde insekter, fx ørentviste eller bier, kan du med fordel lave dit eget insekthotel, da du nemmere kan målrette det til specifikke typer af insekter.

Insekthotellet nedenfor har kostet cirka 400 kroner i materialer at bygge.

Du kan ofte købe et færdiglavet insekthotel billigere på nettet, men det har ikke nødvendigvis samme effekt som et hjemmelavet.

Videoguide: Byg et insekthotel

LÆS OGSÅ: Nyttedyr i haven

Episode 9: Insekter

Jesper har en skummel plan om at sende Andreas på insektekspedition og smage på insekter. Bugging Denmark har en fårekyllingefarm og arbejder med thailandske metoder. Fårekyllingerne kravler rundt i æggebakker i varme, tørre og rene forhold. Farmen sælger fårekyllingerne som menneskeføde, og de skulle efter sigende smage af nødder.

Lyt med på TuneInLyt med på Apple PodcastsLyt med på SpotifyDownload mps

Podcast: Mig og min have

Mig og min have er en podcast til dig, der har mod og lyst til at få jord under neglene. Vi tager dig med på tur rundt i nogle af landets mest bemærkelsesværdige haver og bliver klogere på månedens gøremål.

Se alle afsnit