Forestil dig en verden uden en række af dine mest foretrukne fødevarer: en verden uden nødder, pærer, avokadoer, vin og honning. 

Det er desværre en verden, som vi styrer tættere og tættere mod. De fleste planter er nemlig afhængige af især bier for at trives, og bierne trives bestemt ikke i disse år. 

Pesticider, klimaforandringer og tab af habitat giver bierne svære livsbetingelser. 

Biernes yndlings plantefamilier

Du kan med fordel plante fra følgende plantefamilier, der alle er til gavn for bier: 

  • Kurveblomstfamilien
  • Ærteblomstfamilien
  • Klokkeblomstfamilien
  • Lyngfamilien
  • Pilefamilien
  • Rosenfamilien

Dødeligheden blandt bier er stigende

Tal fra Danmarks Biavlerforening viser, at dødeligheden blandt bier er vokset de seneste fem år, og omkring hver femte bifamilie er død i løbet af vinteren.

Samme udvikling gælder for store dele af verden. USA har siden 2006 mistet 40 procent af de bikolonier, som er med til at producere fødevarer. I Europa er tallet faldet med 25 procent siden 1985, og i Storbritannien har man mistet 45 procent af kolonierne siden 2010. Det viser tal fra Greenpeace.

Færre bier er lige med mindre frugt

Honningbiens totale udryddelse er stadig et langt stykke væk, men vi er inde i en problematisk udvikling, påpeger Annette Bruun Jensen, som er lektor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet. 

– Vi står med et stort bestøvningsproblem, hvis alle honningbier dør, fordi vores frugttræer ikke ville kunne producere frugt i de mængder, som vi har brug for. Mange af vores fødevarer vil forsvinde, hvis det sker, siger Annette Bruun Jensen. 

Alt håb er dog ikke ude, og som haveejer kan du være med til at gøre en forskel, forsikrer haveekspert Jesper Carl Corfitzen.

Bier elsker en rodet have

Hvis du som boligejer skal gøre livet lettere for bierne, gælder det groft sagt om at rode lidt i haven, påpeger Jesper Carl Corfitzen. 

– Bierne kan ikke lide en have, der er for strømlinet. Det er ikke nok at have en have med to træer og fem buske. Det hele skal have lov til at gro lidt vildt, mener Jesper Carl Corfitzen, som tror på, at det vil gøre en positiv forskel, hvis alle haveejere gjorde en indsats for at hjælpe bierne. 

– Hjælp også bierne ved at give adgang til vand. Du behøver ikke at have en sø i din have. Det er tilstrækkeligt med et fuglebad eller endda en spand med vand og sten. På den måde kan bierne lande på stenene og kravle ned for at suge lidt vand. 

Haveeksperten opfordrer også til at etablere et hjørne med kompost i haven.

Fyld din have med nektar 

Samtidig gælder det om at fylde haven med så meget nektar som muligt, når foråret kommer. Det kan fx være erantis, krokus og blomstrende planter i det hele taget. 

Især blomstringstidspunkter er vigtige, hvis du vil gøre haven mere tiltrækkende for bier. Vil du virkelig skabe en have til glæde for bierne, skal der være blomstring fra det tidligste forår til eftersommeren, hvor de fleste vilde bier går i hi. 

Du kan med fordel plante tornfrie brombær, hvidtjørn og lyng, hvis du vil være god ved de vilde bier og samtidig drømmer om nogle nye buske og træer i haven. 

Du kan også vælge at indplante bivenlige planter som supplement til havens øvrige planter. Sæt fx ekstra planter i dit eksisterende staudebed, plant flere krydderurter som timian i køkkenhaven, og plant flere træer og buske i havens randområder. Derudover kan du droppe et stykke af græsplænen til fordel for et område med vilde, udsåede et- og toårige blomster. 

Man kan sige, at jo mere mangfoldig og artsrig din have er på plante- og blomstersiden, desto mere sikkert er det, at du har valgt nogle planter, som bierne vil nyde godt af. 

Gør du din have mere interessant for vilde bier, har du samtidig gjort den mere spændende i forhold til alle de andre insekter i haven, fx sommerfugle.

Skema: Bivenlige planter, blomster, træer og buske

Haveekspert: Tidsånd at ville hjælpe bier

Jesper Carl Corfitzen mener, at det ligger i tidsånden, at flere gerne vil hjælpe bien: 

– Det er populært at være god ved naturen, og hvis du hjælper bien, hjælper du også naturen. Det samme gælder i øvrigt for sommerfuglen. Jo mere vi indskrænker naturen til kun at indeholde dyr og planter, som vi skal passe og pleje, desto mere skrøbelig en natur får vi.

– I Danmark har vi ikke mange landskaber, som er vilde. Vores planteliv er reguleret og ofte ikke særlig naturligt. Det gør, at vi har en natur, der er trængt, og en biodiversitet, der er på retræte. 

Haveeksperten fremhæver også den mindre strømlinede have som et godt lærested for børn. 

– Haven er et værksted, hvor børn kan blive klogere på naturen. Hvis man løfter en sten, kravler der måske insekter rundt under den. Børnene kan på den måde se, at naturen trives i deres have.

– Du skal ikke altid gøre havens dyre- og insektliv til et problem. Tværtimod. Du skal hylde din have for, at den giver plads til naturen.  

Podcast: Mig og min have

Episode 9: Insekter

Jesper har en skummel plan om at sende Andreas på insektekspedition og smage på insekter. Bugging Denmark har en fårekyllingefarm og arbejder med thailandske metoder. Fårekyllingerne kravler rundt i æggebakker i varme, tørre og rene forhold. Farmen sælger fårekyllingerne som menneskeføde, og de skulle efter sigende smage af nødder.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit