Kort resumé

 • Byg dit eget hegn med Videncentret Bolius' trin-guide fra forberedelse til færdigt værk.
 • Se, hvordan du sætter stolper uden brug af beton.
 • Afslut med korrekt træbeskyttelse for at sikre, at dit nye hegn holder i mange år. 

Et hegn, plankeværk, stakit eller lignende er et meget normalt syn på de danske villagrunde. Det kan bruges i udkanten af grunden til at afgrænse grunden og holde dyr mv. ude. Men det kan også bruges inde på grunden til at opdele haven i mindre områder, fx rundt om køkkenhaven eller som læ til terrassen. 

Før du går i gang

Som med andre projekter til din bolig er god planlægning vigtigt. Start med at researche, hvilken type hegn eller plankeværk du ønsker. Du kan både få færdige løsninger, eller du kan vælge en type du sammensætter.

Vælg materialer, der har det lavest mulige klimaaftryk, og gå fx efter certificeret træ. Mange fristes til at bruge trykimprægneret træ, men der findes mange andre typer af træ, som egner sig lige så godt eller bedre.

Videoguide: Sådan bygger du et hegn eller plankeværk i haven

Vi viser dig her i tekst og videoer, hvordan du bygger et typisk hegn i 9 trin. 

Gør jorden klar til plankeværket

Før du bygger nyt hegn eller plankeværk, skal du fjerne planterester og gamle stolper. Stolperne kan du ganske let fjerne med et bræt som vægtstang.

Sæt stolper uden beton - men med forskallingsbrædder

Når stolperne er væk, kan du gå i gang med dit nye hegn. Du behøver ikke støbe stolper i beton, så længe du minimum graver stolperne 90 cm ned i jorden og stabiliserer med forskallingsbrædder. Sørg for et plant underlag i bunden af hullet til stolpen og læg dit afstandsbræt mellem forrige stolpe og den nye stolpe.

Stil din stolpe i lod med 3 mm til snoren og smid 15-20 cm jord om stolpen. Stamp jorden og tjek, at stolpen er i lod.

Fortsæt rutinen, til du mangler ca. 15-20 cm. Montér et forskallingsbræt på hver side af stolpen op til 10 cm under jorden og på tværs af det kommende hegn. Fyld det sidste jord i hullet og stamp det.

Skær stolperne af i rette højde

Nu skal stolperne skæres til, så de har præcist samme højde. Start med at markere den ønskede højde på den første stolpe. Sæt en klemmetang eller skruetvinge op til stregen og læg dit vaterpas derpå. Brug vaterpasset til at afmærke på næste stolpe under vaterpasset.

Gentag rutinen på de øvrige stolper og før stregen fra forsiden af stolperne om på siden med en tømrervinkel. Brug evt. hjælpebrædder som guide for din sav, når du skal skære stolperne af.

Tjek, at stolperne er helt lige

Inden du sætter brædder i hegnet, tjekker du igen, at alle stolper står 100 procent lige. Sikr brædderne med et diagonalt forskallingsbræt og tjek så, at første stolpe er helt i lod. Fortsæt derefter med vandrette forskallingsbrædder til de øvrige stolper.

Sæt brædder i hegnet eller plankeværket

Nu skal du til at sætte brædder i dit hegn, men først skal du måle ud og skære til.

 • Start fra oven. Placér brættet ud fra stolpens top eller lidt over, hvis der skal en overligger på.
 • Lav en streg på stolpen ved bunden af det øverste bræt og fjern brættet.
 • Mål dig frem til, hvor meget hvert bræt dækker (ikke brættets totale højde) og sæt markeringer ned til stolpens bund.  Husk at efterlade 2,5-5 cm luft under det nederste bræt.
 • Skær brædderne af i den rette længde ved at bruge afstandsbrættet fra tidligere.
 • Hold brættet hen til stolpen, mål længden af stolpens spor i hver ende og læg det til længden af brættet. Træk 2 mm fra, så du kan lirke brættet ned i sporet.
 • Tjek, at enderne af brædderne er vinkelrette og sav til.
 • Put de første 2 brædder vandret ned i sporene. Tjek, at bunden af det nederste bræt er ud for din nederste streg.
 • Bor for, så brættet ikke flækker, når du bagefter skruer det fast.
 • Gør det samme i den anden side ved stolpe 2 og fortsæt med de næste brædder.

Nedtrap hegnet til en skrå grund

Skråner din grund? Så kan du nedtrappe dit hegn. Forkort den næste stolpe i hegnet med den højde, du vil trappe ned med. I dette tilfælde et bræts bredde på 12,5 cm.

Du ender altså med et bræt mindre i toppen af hegnet og et bræt mere forneden, så der stadigvæk er lukket af nedefra.

Skær brædder i smig

Nu skal stolperne dækkes med overliggere, som skal samles i en vinkel.

 • Placér den første overligger, så den ligger korrekt i forhold til udhæng til siderne og stikker et par cm ud over hjørnet.
 • Læg overligger nummer 2 hen over overligger nummer 1. Selvom den er løftet op, er det vigtigt, at den har den rigtige retning i forhold til hegnet.
 • Træk også overligger nummer 2 et par cm ud over hjørnet.
 • Markér en streg på den nederste overligger langs den øverste overligger på begge sider.
 • Tag din tommestok og læg den lodret mod den nederste overligger på ydersiden af hjørnet og før en streg op på den øverste overligger. Gør det samme på indersiden af hjørnet.
 • Tag overliggerne ned og start med at føre stregerne fra den øverste overligger op til oversiden for derefter at lave en streg på tværs over brættet.
 • Tag nederste overligger og før stregerne på tværs af hele oversiden.
 • Tegn også en vinkelstreg ned langs siden. Lav en streg på tværs af brættet, som du gjorde med den første overligger.
 • Skær nu brædderne efter stregerne.
 • Læg dem på plads på toppen af hegnet. Gaber smigen, skal du save den til med en håndsav ved at skære ned gennem hele rillen mellem de 2 brædder, mens du klemmer dem ind mod hinanden.
 • Gør det igen, hvis den fortsat gaber.

Afslut overliggeren med manér

Når du skal afslutte din overligger, kan du enten skære den vinkelret over eller afslutte den med en klods, som giver en lukket, rund afslutning. Vælger du den aflukkede løsning, skal du tage et ekstra stykke overligger og skære et stykke af enden af i en 45 graders vinkel.

Find højden på overliggeren og mål den længde ind fra den længste spids på den nyskårede vinkel. Skær et vinkelret snit ned igennem stregen. Skær nu selve din overligger af i en 45 graders vinkel og montér overliggeren på hegnet. Vent med at skrue de sidste skruer helt i. Brug trælim til at sætte klodsen på plads og stram så skruerne. Malertape kan holde klodsen, til limen er tør.

Slut af med god træbeskyttelse

Nu mangler du kun at behandle dit nye hegn med træbeskyttelse, så hegnets træ holder i mange år. Selvom træet er forbehandlet, bør du give det en afsluttende behandling. Giv et ekstra lag nær skruer, skrammer, limninger og hjørner.