Det kan være lettere at finde en nål i en høstak end en lejebolig til en billig leje i landets større byer.

Hvis du skal øge dine chancer, kan det derfor være en god idé at tænke lidt kreativt og udvide søgefeltet.

Søg lejeboliger på Facebook og boligportaler

Det betyder dog ikke, at du bør undlade at søge på de mest populære og indlysende steder. Når du er på udkig efter en lejebolig, er du nødt til at prøve alle muligheder på boligportaler og Facebook. Det er også en god idé at gå efter forskellige boligformer, så du både søger efter lejligheder og enkeltværelser, kollegier og bofællesskaber/kollektiver.

Start gerne med det oplagte og søg på internettet ved eksempelvis at skrive "kollegie" / "kollegium" (hvis det er denne boligtype, som du leder efter) og et bynavn og se, hvad der kommer frem.

Find studiebolig

Er du studerende, kan du skrive dig op eller prøve at finde en studiebolig eller en ungdomsbolig. Du kan også søge efter nogle ungdomsboliger, hvis du er ung og ikke er under uddannelse.

Du kan søge både almene og selvejende ungdomsboliger og kollegier i hele landet. Da mange kommuner selv administrerer deres egne ventelister til ungdomsboliger, kan du begynde med at spørge den kommune, du vil bo i, om der er ungdomsboliger, du kan søge, eller søge på internettet på "ungdomsboliger" og kommunens eller byens navn.

De almene boligorganisationer har typisk også ungdomsboliger, du kan søge.

Her er nogle andre af mulighederne:

 • Ungdomsboliger.dk: Her kan du finde en oversigt over kollegie- og ungdomsboliger i en række kommuner i Danmark. Klik ind på kommunen og se nærmere.
 • Voresstudiebolig.dk: Viser studieboliger over hele landet. Du kan også finde bofæller, hvis du selv har en studiebolig. Kræver abonnement, der automatisk fornys hver uge, for at se kontaktoplysninger.
 • Kollegiernes Kontor I København (KKIK): Administrerer flere end 6.400 kollegie- og ungdomsboliger i Storkøbenhavn. Du kan gratis søge boligerne, når du er fyldt 18 år og er studerende i Storkøbenhavn. Boligerne tildeles i den rækkefølge, du er opskrevet på ventelisten, men der er dog også en inddeling af ansøgerne efter boligbehov i relation til uddannelsesmæssige, sociale, økonomiske og geografiske forhold.
 • UBSBOLIG (S.dk): Administrerer kollegier og almene boliger i hovedstadsområdet og Roskilde. Du skal opfylde en række krav for at stå på ventelisten, bl.a. skal du være 17-35 eller 18-35 år og være i gang med en godkendt uddannelse. Boligerne tildeles bl.a. efter transportafstanden til dit uddannelsessted, nuværende boligforhold, børn, og hvor længe du har stået på ventelisten.

Find lejebolig her

Internettet tilbyder talrige søgemuligheder, men ikke alle boligportaler er lige seriøse. Som udgangspunkt kan du gå ud fra, at hvis der er udbudt en billig lejelejlighed på en portal, og lejligheden stadig ligger på nettet efter nogle få dage, så er der enten tale om fusk eller sløseri med opdatering af portalen. Så hvis du vil undgå at blive snydt, så brug sider du har tillid til, fx pga. venners anbefalinger.

Vi bringer nedenfor et udvalg af portaler, hvoraf nogle er gratis, mens andre koster et gebyr. 

Vær opmærksom på, at mange portaler dyrker en salgsfremmende strategi, hvor brugerne aktivt skal framelde sig efter eksempelvis at have betalt for en introperiode på tre dage eller et abonnement for en måned.

  Søg efter lejebolig på boligportaler som fx dba, boligportal og lejebolig.dk

  Her kan du få et overblik over nogle af de boligportaler, hvor du kan søge efter lejebolig:

  • Findbolig.nu: Portalen er ejet DEAS, der administrerer boligejendomme. Som boligsøgende kan du oprette en profil og blive skrevet på venteliste. I nogle tilfælde skal du være medlem af en pensionskasse for at blive tildelt en lejlighed i en bestemt bebyggelse. I ungdomsboliger skal du i sagens natur være under uddannelse. Det er gratis at benytte portalen.
  • Lejebolig.dk: Har lejeboliger i de større danske byer. Omfatter lejligheder, huse, villaer, værelser, deleboliger og sommerhuse. Selve boligsøgningen er gratis, men hvis du vil kontakte en udlejer, koster det 5 kr. for de første 5 dage, og herefter 349 kr. for fire uger i løbende abonnement.
  • Heimstaden: Ejendomsselskabet forvalter cirka 161.000 lejeboliger i ni lande. De har både  nyopførte og ældre boligudlejningsejendomme i hele landet. Det er gratis at benytte portalen.
  • Boligportal.dk: Portalen er en del af den børsnoterede mediekoncern North Media, der bl.a. ejer Ofir.dk. Portalen henter sine indtægter fra bl.a. boligsøgende, der betaler 339 kr. for fire ugers adgang til at kontakte udlejere.
  • Sluseholmen.dk: Portalen udbyder nybyggede lejelejligheder i Københavns SV. Det er gratis at benytte portalen.
  • Kanalvej.dk: Nybyggede boliger til leje i Lyngby.
  • DBA.dk: Portalen formidler lejemål og hele landet. Du har mulighed for at oprette en søgeprofil, hvorefter du modtager en mail, når der dukker en bolig op inden for dine søgekriterier. Det er gratis at benytte portalen.
  • Findroommate.dk: Portalen er ejet af Freeway-koncernen, der mest er kendt for sin datingportal. Men virksomheden formidler også privat udlejning af værelser mellem private.. Portalen koster 15 kr. for to dage eller 349 kr. for 28 dages adgang til kontakt med udlejerne.
  • Findboliger.dk: Over 5.000 ledige lejeboliger over hele landet. En premium konto koster 9 kr. for fire dage. Herefter koster det 299 kr. om måneden.
  • Propstep.com: Formidler leje og køb af nybyggede boliger og projektbyggerier over hele landet. Det er gratis at benytte portalen.
  • Voreslejebolig.dk: Lejeboliger over hele landet. Kræver abonnement, der automatisk fornyes hver uge, for at se kontaktoplysninger.
  • Boligdeal.dk: En markedsplads, hvor du både kan finde leje-, andels- og ejerbolig samt lejere og købere. Flere funktioner kræver betalt abonnement. 
  • Boligzonen.dk: Find lejeboliger over hele København. Få også tips og guides til en god indflytning. Flere funktioner kræver betalt abonnement.

  Du kan også finde annoncer i morgen- og lokalaviser samt diverse lokale og digitale opslagstavler.

  Find rental housing in Denmark

  If you don't read danish, you can look at sites that offers rental housing in english.

  Vær OBS på dette, når du lejer bolig

  • Tidsbegrænset leje. Husk, at hvis du indgår en tidsbegrænset lejekontrakt fx for 1 eller 2 år, så hæfter lejer for lejen i hele perioden. Hvis du af en eller anden grund er nødt til at fraflytte lejligheden før tid, så er du ansvarlig for at finde en ny lejer, der kan overtage lejemålet, og indtil da skal du betale lejen.
  • Find fejl og mangler inden 14 dage. Når du er flyttet ind i din lejlighed, skal du inden 14 dage sende en liste til udlejeren med fejl og mangler i lejligheden, så udlejeren ikke kræver, at det er ting, du skal betale for, når du flytter ud igen.
  • Pas på deleleje. Deler du en lejebolig med en ven eller kæreste, men står du ikke på lejekontrakten, kan du blive smidt ud, hvis I skulle blive uvenner. Omvendt, hvis du står på lejekontrakten, og du flytter før din ven, så er du med til at hæfte for eventuelle skader, din ven påfører lejligheden, indtil han/hun også er flyttet. Du kan mindske problemerne med skriftlige aftaler og tal ellers med Lejernes Landsorganisation, LLO, eller en anden rådgiver.
  • Betal altid din leje til tiden. Betaler du ikke til tiden, har udlejer ret til at smide dig ud af lejemålet.

  Hvad er en rimelig leje?

  Det kan være svært at vurdere, hvad den præcise leje er for en bolig. Ifølge LLO er huslejen i fx hovedstadsområdet typisk omkring 500-1000 kr. pr. kvadratmeter. Det afhænger dog meget af den konkrete lejligheds stand; hvis der fx er nyt bad og køkken er prisen højere. Hvordan ejendommens ydre er vedligeholdt har dog ikke stor betydning for huslejen.   

  huslejenævnets hjemmeside finder du afgørelser om huslejens størrelse fra hele landet. Afgørelser er især relevante for Aarhus og København, hvor efterspørgslen efter lejeboliger er høj, og nogle udlejere derfor fristes til at tage en for høj husleje.

  Kontakt de almennyttige boligorganisationer

  En anden indgang til lejemarkedet er at lede efter en almennyttig bolig, hvor du kan blive skrevet op på ventelister i de fleste selskaber. Nedenfor er bragt nogle indgange til den almennyttige boligsektor på nettet.

  Danmark Bolig: En online boligportal, der samler ca. 600.000 almene lejeboliger i Danmark på tværs af regioner, boligorganisationer og opskrivnings-samarbejder.

  Dansk Almennyttigt Boligselskab (DAB): DAB administrerer og udlejer omkring 50.000 primært almene boliger over hele landet. 

  Lejerbo: En almen administrationsorganisation, der administrerer ca. 37.000 boliger over det meste af landet - bl.a. ungdomsboliger, familieboliger og ældreboliger.

  Domea.dk: Et administrationsfællesskab, som administrerer ca. 34.000 lejemål fordelt over hele landet.

  Boligkontoret Danmark: Et administrationsfællesskab, som administrerer mere end 25.000 lejemål fordelt over hele landet.

  KAB: Bygger, udlejer og administrerer ca. 55.000 almene og kommunale boliger i hovedstadsområdet.

  I socialt udsatte områder i byerne kan studerende i nogle tilfælde komme lidt foran i køen, fordi man gerne vil tiltrække ressourcestærke folk til området.

  Hvordan får jeg en lejlighed hurtigt? 

  Du kan være i en situation, hvor du har brug for at finde et sted at bo øjeblikkeligt.

  Hvis du har råd til en høj husleje, er dine muligheder for hurtigt at skaffe en bolig noget lettere. Det er oftest de dyre lejligheder med en husleje i den høje ende af markedet, som er længst tid på markedet.

  Har du færre penge til rådighed, kan det være en god ide at øge dit søgeområde, så du også kommer ud i yderliggende områder. Søg derfor ikke kun i bycentrum i fx København, Odense og Aarhus, men også de omkringliggende byer.

  Hvis du ikke har held på det private marked, kan du med fordel kontakte kommunen. Alt efter hvor i landet, du søger bolig, kan der være boligselskaber i kommunen, du måske ikke kendte til.

  Derudover har nogle kommuner prioriteret, hvilke personer de giver fortrinsret til i boligsøgning. Her kan du og din familie blive rykket frem i køen, hvis i opfylder nogle krav, der varierer fra kommune til kommune.

  Tag over hovedet-garanti

  I flere byer er der Tag over hovedet-garanti for studerende, der er kommet ind på en uddannelse, men ikke har fået et sted at bo.

  I Aalborg fungerer garantien ved, at studerende, der påbegynder et studium men ikke har fundet et sted at bo, kan få midlertidig indkvartering på Aalborg Vandrehjem med fælles køkken- og badefaciliteter, mens foreningen Anvisning af Kollegie- & Ungdomsboliger i Aalborg (AKU Aalborg) og du selv leder efter en mere permanent bolig. Når du så får tilbudt en bolig, skal du tage imod den, da garantien ellers bortfalder.

  Læs mere om Tag over hovedet-garantien i Aalborg her. Du kan også læse mere om Tag over hovedet-garantien i Odense her – og i Aabenraa her.

  Undgå at blive snydt, når du søger lejebolig

  Som helt uerfaren på boligmarkedet kan du risikere at blive snydt og bedraget. Et bedrageri kan finde sted ved, at en person forsøger at leje en lejlighed ud, som han reelt ikke har rådighed over. Personen kan have fået adgang til lejligheden gennem kortvarig udlejning eller ved at have tilranet sig en nøgle på anden vis.

  Derefter vil "udlejer" forsøge at fremleje lejligheden - ofte under ganske attraktive vilkår. Eksempelvis med et lavt depositum eller en lav husleje. Når du møder op, vil "udlejer" forsøge at få dig til at skrive under og betale hurtigt og eventuelt kontant ved fremmødet for, at du kan sikre dig lejligheden i en given periode.

  Udlejer: Inden du møder op i lejligheden, bør du have så mange oplysninger om udlejer som muligt. Her benytter du eksempelvis Google, Facebook og Linkedin. Tjek også efter, om billederne stemmer overens med den person, som du møder lejligheden. Tjek eventuelt udlejer ved at kontakte naboen.

  Boligen: på www.ois.dk kan du undersøge, hvem der bor i lejligheden, hvis der er tale om en ejer- eller andelsbolig. Du kan også undersøge, hvem der ejer ejendommen.

  Ejendom: Kontakt ejerforening, andelsforening, ejeren af ejendommen eller administrator for at undersøge, om udlejer har lov at fremleje lejligheden

  Vær generelt skeptisk, hvis udlejer forsøger at haste en aftale igennem og ikke kan svare fyldestgørende på helt almindelige spørgsmål. Og frem for alt - hvis udlejers tilbud er for godt til at være sandt, så er tilbuddet måske heller ikke helt troværdigt.