Det kan være lettere at finde en nål i en høstak end en lejebolig til en billig leje i landets større byer.

Hvis du skal øge dine chancer, kan det derfor være en god idé at tænke lidt kreativt og udvide søgefeltet.

Søg lejeboliger på Facebook og boligportaler

Det betyder dog ikke, at du bør undlade at søge på de mest populære og indlysende steder. Når du er på udkig efter en lejebolig, er du nødt til at prøve alle muligheder på boligportaler og Facebook. Det er også en god idé at gå efter forskellige boligformer, så du både søger efter lejligheder og enkeltværelser, kollegier og bofællesskaber/kollektiver.

Start med det oplagte og søg eksempelvis "kollegie" / "kollegium" og et bynavn i Google og se, hvad der kommer frem.

Vær OBS på dette, når du lejer bolig

 • Tidsbegrænset leje. Husk, at hvis du indgår en tidsbegrænset lejekontrakt fx for 1 eller 2 år, så hæfter lejer for lejen i hele perioden. Hvis du af en eller anden grund er nødt til at fraflytte lejligheden før tid, så er du ansvarlig for at finde en ny lejer, der kan overtage lejemålet, og indtil da skal du betale lejen.
 • Find fejl og mangler inden 14 dage. Når du er flyttet ind i din lejlighed, skal du inden 14 dage sende en liste til udlejeren med fejl og mangler i lejligheden, så udlejeren ikke kræver, at det er ting, du skal betale for, når du flytter ud igen.
 • Pas på deleleje. Deler du en lejebolig med en ven eller kæreste, men står du ikke på lejekontrakten, kan du blive smidt ud, hvis I skulle blive uvenner. Omvendt, hvis du står på lejekontrakten, og du flytter før din ven, så er du med til at hæfte for eventuelle skader, din ven påfører lejligheden, indtil han/hun også er flyttet. Du kan mindske problemerne med skriftlige aftaler og tal ellers med Lejernes Landsorganisation, LLO, eller en anden rådgiver.
 • Betal altid din leje til tiden. Betaler du ikke til tiden, har udlejer ret til at smide dig ud af lejemålet.

De bedste lejebolig-sider

Internettet tilbyder talrige søgemuligheder, men ikke alle boligportaler er lige seriøse. Som udgangspunkt kan du gå ud fra, at hvis der er udbudt en billig lejelejlighed på en portal, og lejligheden stadig ligger på nettet efter nogle få dage, så er der enten tale om fusk eller sløseri med opdatering af portalen.

Vi bringer nedenfor et udvalg af portaler, hvoraf nogle er gratis, mens andre koster et gebyr.

Vær opmærksom på, at mange portaler dyrker en salgsfremmende strategi, hvor brugerne aktivt skal framelde sig efter eksempelvis at have betalt for en introperiode på tre dage eller et abonnement for en måned.

Hvor kan du søge efter lejligheder til leje?

 • Newsec.dk: Virksomheden administrerer ejendomme og annoncerer i den forbindelse med ledige lejligheder. Glem dog alt om billige lejemål, da alle lejligheder er topmoderniserede og derfor udlejes til priser, der typisk ligger tæt på markedslejen. Det er gratis at benytte portalen.
 • Findbolig.nu: Portalen er ejet DEAS, der administrerer boligejendomme. Som boligsøgende kan du oprette en profil og blive skrevet på venteliste. I nogle tilfælde skal du være medlem af en pensionskasse for at blive tildelt en lejlighed i en bestemt bebyggelse. I ungdomsboliger skal du i sagens natur være under uddannelse. Det er gratis at benytte portalen.
 • Lejebolig.dk: Har over 7.000 lejeboliger i de større danske byer. Omfatter lejligheder, huse, villaer, værelser, deleboliger og sommerhuse. Selve boligsøgningen er gratis, men hvis du vil kontakte en udlejer, koster det 28 kr. for fire uger, og herefter 299 kr. for fire uger i løbende abonnement.
 • Heimstaden: Ejendomsselskabet forvalter flere end 36.000 boliger i Danmark, Sverige, Norge, Tyskland og Holland - både  nyopførte og ældre boligudlejningsejendomme i hele landet. Det er gratis at benytte portalen.
 • Boligportal.dk: Portalen er en del af den børsnoterede mediekoncern North Media, der bl.a. ejer Søndagsavisen, Ofir.dk og MatchWork. Portalen henter sine indtægter fra bl.a. boligsøgende, der betaler 29 kr. for fire dages adgang eller 425 kr. for to måneders adgang til at kontakte udlejere. Lejepriserne virker troværdige, og der ses ikke tegn på fup-annoncer eller forældede annoncer.
 • Husvild.dk: Søg efter lejligheder og huse til leje, i alt ca. 4.000, især i de største danske byer. Det koster 9,95 kr. de første 3 dage, og herefter fornys dit abonnement automatisk hver 10. dag, hvis ikke du gør noget. En fornyelse koster 299 kr. 
 • Sluseholmen.dk: Portalen udbyder nybyggede lejelejligheder i Københavns SV til huslejer fra omkring 13.000 kr. Det er gratis at benytte portalen.
 • Kanalvej.dk: Nybyggede boliger til leje i Lyngby til priser fra omkring 14.000 kr.
 • DBA.dk: Portalen formidler lejemål og hele landet. Du har mulighed for at oprette en søgeprofil, hvorefter du modtager en mail, når der dukker en bolig op inden for dine søgekriterier. Det er gratis at benytte portalen.
 • Findroommate.dk: Portalen er ejet af Freeway-koncernen, der mest er kendt for sin datingportal. Men virksomheden formidler også privat udlejning af værelser mellem private. Lejepriserne virker troværdige (om end ret høje), og der ses ikke tegn på fup-annoncer eller forældede annoncer. Portalen koster 15 kr. for tre dage eller 299 kr. for 28 dages adgang til kontakt med udlejerne.
 • Findboliger.dk: Altid over 3.000 ledige lejeboliger over hele landet. En premium konto koster 9 kr. for fire dage. Herefter koster det 299 kr. om måneden.

Du kan også finde annoncer i morgenaviserne og lokalaviserne. Dagbladet Information har været meget brugt af kollektiver i Københavnsområdet til at søge efter nye beboer

Hvad er en rimelig leje?

Det kan være svært at vurdere, hvad den præcise leje er for en bolig. Lejernes Landsorganisation, LLO, vurderer, at 80 procent af lejerne betaler for meget. Kontakt huslejenævnet, hvis du er i tvivl, og ellers er her et par tommelfingerregler:

 • Du skal ikke betale mere end 1.500 kr. pr. m2. pr år, hvis ikke lejemålet er spritnyt. Det er kun de færreste lejemål, der kan leve op til det, og derfor vil lejen næsten altid skulle ligge lavere end dette.
 • Hvis du betaler 1.300 kr. pr. m2 pr. år for et sted med nyt bad og køkken, er det på kanten af, hvad det må koste, medmindre det er et helt nyt bad og køkken.
 • Hvis du betaler 1.000 kr. pr. m2 pr. år uden nyt køkken og bad, er det for dyrt.

Læs flere gode råd fra Lejernes Landsorganisation (LLO) her.

huslejenævnets hjemmeside finder du afgørelser om huslejens størrelse fra hele landet. Afgørelser er især relevante for Aarhus og København, hvor efterspørgslen efter lejeboliger er høj, og nogle udlejere derfor fristes til at tage en for høj husleje.

Kontakt de almennyttige boligselskaber

En anden indgang til lejemarkedet er at lede efter en almennyttig bolig, hvor du kan blive skrevet op på ventelister i de fleste selskaber. Nedenfor er bragt nogle indgange til den almennyttige boligsektor på nettet.

Danmark Bolig: En online boligportal, der samler flere end 560.000 almene lejeboliger i Danmark på tværs af regioner, boligorganisationer og opskrivnings-samarbejder. 

Boligkontoret Danmark: Et administrationsfællesskab, som administrerer 31.000 lejemål fordelt over hele landet.

Domea.dk: Et administrationsfællesskab, som administrerer 60.000 lejemål fordelt over hele landet.

Dansk Almennyttigt Boligselskab (DAB): DAB administrerer og udlejer mere end 50.000 primært almene boliger over hele landet. 

I socialt udsatte områder i byerne kan studerende i nogle tilfælde komme lidt foran i køen, fordi man gerne vil tiltrække ressourcestærke folk til området.

Hvordan får jeg en lejlighed hurtigt? 

Du kan være i en situation, hvor du har brug for at finde et sted at bo øjeblikkeligt.

Hvis du har råd til en høj husleje, er dine muligheder for hurtigt at skaffe en bolig noget lettere. Det er oftest de dyre lejligheder med en husleje i den høje ende af markedet, som er længst tid på markedet.

Har du færre penge til rådighed, kan det være en god ide at øge dit søgeområde, så du også kommer ud i yderliggende områder. Søg derfor ikke kun i bycentrum i fx København, Odense og Aarhus, men også de omkringliggende byer.

Hvis du ikke har held på det private marked, kan du med fordel kontakte kommunen. Alt efter hvor i landet, du søger bolig, kan der være boligselskaber i kommunen, du måske ikke kendte til.

Derudover har nogle kommuner prioriteret, hvilke personer de giver fortrinsret til i boligsøgning. Her kan du og din familie blive rykket frem i køen, hvis i opfylder nogle krav, der varierer fra kommune til kommune. 

Eksempelvis giver Københavns Kommune med fleksibel udlejning bedre vilkår, hvis du opfylder en af disse kriterier: Er i arbejde, er ung og under uddannelse, er over 62 år, er blevet skilt eller flyttet fra kæresten eller hvis et familiemedlem i husstanden har et handicap. 

Tag over hovedet-garanti i Aalborg

I Aalborg er der Tag-Over-Hovedet garanti for studerende, der er kommet ind på en uddannelse, men ikke har fået et sted at bo.

I Aalborg fungerer garantien ved, at studerende, der påbegynder et studium men ikke har fundet et sted at bo, kan få midlertidig indkvartering på Aalborg Vandrehjem med fælles køkken- og badefaciliteter, mens foreningen Anvisning af Kollegie- & Ungdomsboliger i Aalborg (AKU Aalborg) og du selv leder efter en mere permanent bolig. Når du så får tilbudt en bolig, skal du tage imod den, da garantien ellers bortfalder.

Læs mere om Tag over hovedet-garantien i Aalborg

Undgå at blive snydt, når du søger lejebolig

Som helt uerfaren på boligmarkedet kan du risikere at blive snydt og bedraget. Et bedrageri kan finde sted ved, at en person forsøger at leje en lejlighed ud, som han reelt ikke har rådighed over. Personen kan have fået adgang til lejligheden gennem kortvarig udlejning eller ved at have tilranet sig en nøgle på anden vis.

Derefter vil "udlejer" forsøge at fremleje lejligheden - ofte under ganske attraktive vilkår. Eksempelvis med et lavt depositum eller en lav husleje. Når du møder op, vil "udlejer" forsøge at få dig til at skrive under og betale hurtigt og eventuelt kontant ved fremmødet for, at du kan sikre dig lejligheden i en given periode.

Udlejer: Inden du møder op i lejligheden, bør du have så mange oplysninger om udlejer som muligt. Her benytter du eksempelvis Google, Facebook og Linkedin. Tjek også efter, om billederne stemmer overens med den person, som du møder lejligheden. Tjek eventuelt udlejer ved at kontakte naboen.

Boligen: på www.ois.dk kan du undersøge, hvem der bor i lejligheden, hvis der er tale om en ejer- eller andelsbolig. Du kan også undersøge, hvem der ejer ejendommen.

Ejendom: Kontakt ejerforening, andelsforening, ejeren af ejendommen eller administrator for at undersøge, om udlejer har lov at fremleje lejligheden

Vær generelt skeptisk, hvis udlejer forsøger at haste en aftale igennem og ikke kan svare fyldestgørende på helt almindelige spørgsmål. Og frem for alt - hvis udlejers tilbud er for godt til at være sandt, så er tilbuddet måske heller ikke helt troværdigt.