Hvad kan du gøre for at skridsikre våde gulve?

Langt de fleste fliser bliver glatte, når de bliver våde. Det kan især være et problem i badeværelser, hvor gulvet ofte bliver vådt.

Hvis du vil forebygge glatte fliser, gælder det først og fremmest om at vælge fliser med omhu, når du laver nyt badeværelse.

Du kan fx undgå at bruge meget store fliser. Fugerne mellem fliserne gør gulvet mindre glat, da fugen bremser fødderne, så de ikke glider længere.

Du kan også vælge fliser, som har en lidt ru overflade. De bliver ikke så glatte, når de bliver våde. Til gengæld er de sværere at holde fri for kalk.

Brug skridsikre måtter

Er det ikke aktuelt at få lavet nyt badeværelse, er der heldigvis andre måder, du kan gøre badeværelset mere skridsikkert på. For eksempel findes der et bredt udvalg af skridsikre måtter, som kan være praktiske at anvende især de steder, hvor der er størst sandsynlighed for glat gulv – fx der, hvor du træder ud af brusebadet. En anden løsning er en kemisk behandling af fliserne.

Behandling med skridsikrende kemikalier

Der findes forskellige produkter på markedet, som kan gøre dit gulv mere skridsikkert. 

Nogle produkter skal påføres af en fagmand med speciale i udførelse, mens andre - og mildere produkter, som kan købes i byggemarkeder m.v., er gør-det-selv. Fælles for produkterne er, at de nemt kan påføres ved at blive sprayet direkte på et rengjort gulv, som umiddelbart skylles efter, hvorved produktet virker efter ganske få behandlinger.

Der findes forskellige typer – både typer, der danner en usynlig belægning, og typer, der går i forbindelse med gulvets materialer og derved øger friktionen i overfladen og gør gulvet mere skridsikkert.

De forskellige produkter kan som regel anvendes på mange forskellige overflader som fx marmor, fliser, klinker, terrazzo og andre stengulve. Produkterne markedsfører sig på, at de hverken misfarver eller ødelægger overfladen.

Ved normal brug holder de fleste antiskridbelægninger 2-5 år på et privat badeværelsesgulv ifølge producenterne. Herefter skal behandlingen gentages.

De forskellige produkter kan købes i byggemarkeder og via internettet.

Vælger du at benytte produkterne, er det vigtigt, at du nøje gennemgår produkters brugsanvisning. Vær sikker på, at netop dine fliser kan tåle påførelse af produktet.

Virker de skridsikrende produkter?

Måske og ja.

Videncentret Bolius har testet produktet Antiskrid, der umiddelbart virker efter hensigten. Hvorvidt belægningen kan holde i 3-5 år, har vi dog ikke haft mulighed for at bekræfte, eftersom testen ikke har fundet sted over en længere periode.

Statens Byggeforskningsinstitut har testet den professionelle version af Antiskrid, som anvendes i institutioner, svømmehaller m.v., og som har en holdbarhed på 1 år. Deres test viser, at Antiskrid gør gulvet næsten 4 gange mere skridsikkert end et ubehandlet, vådt flisegulv.

Vær opmærksom på, at produktet, lægger sig som en 'film' på fliserne, hvormed fliserne godt kan blive en smule matte. Test derfor produktet af på et lille diskret areal, før du skridsikrer hele gulvet.

Sørg også for at følge producenternes anvisning for det bedste resultat.