Du vil typisk opleve chok, angst og ubehag, hvis du har været udsat for et indbrud, for langt de fleste får en psykisk reaktion.

Det er nemlig en overskridelse af din intimitet og private sfære, når tyvene kommer ind i dit hjem.

Hvorfor er det hårdt, at tyvene har besøgt dit hjem?

Der er mange ting omkring indbruddet, som skaber ubehag. Det er chokerende, at nogen har brudt ind i dit hus, og at der måske er ødelagt døre, vinduer eller møbler. Alle ejendele ligger måske spredt, og du kan i første omgang have svært at få overblik over, hvad der er stjålet.

Du får det dårligt, fordi du har en følelse af, at tyven har rodet i alt, rodet i dine intime ting. Måske er betydningsfulde ting blevet ødelagt, og måske er der blevet stjålet ting, som har haft stor affektionsværdi for dig.

Hvad kan konsekvenserne være efter et indbrud?

Du vil kunne opleve det som værende meget hårdt, at du er nødt til at være praktisk lige efter et indbrud. Du er endnu ikke kommet over chokket, og så skal du til at forholde dig til en masse praktiske ting. Du skal ringe til politiet, som skal ud og se på huset og skrive rapport, og bagefter skal du kontakte forsikringsselskabet, men det er vigtigt, at du får gjort begge dele. 

Når du så har fået overstået det praktiske, så skal du have fokus på dit psykiske velvære, for et indbrud kan efterfølgende have voldsomme konsekvenser.

  • Du kan få ret voldsomme ar på sjælen, og i væreste tilfælde kan du blive nødt til at flytte, da du ikke længere kan holde ud at være i huset.
  • Du kan få behov for at snakke med en psykolog for at komme videre.

Tre trin: Kom videre efter et indbrud

  • Du skal fokusere på, at indbrudstyvene almindeligvis kun har været efter ude de materielle ting. De er ikke gået efter dig personligt. Det mest sandsynlige er også, at de allerede har glemt, hvilket hus, de har været inde i, og at du derfor ikke skal være bange for, at de samme tyve kommer igen.
  • Det er meget vigtigt at du får talt ud om det, der er sket. Du kommer nemmest ovenpå igen ved at få talt med familie og venner om oplevelsen. Men du kan også have behov for at tale med en psykolog for at lægge det hele bag dig. På den måde kan du få sat ord på angsten og mane den væk igen.
  • For at du kan komme videre, er det også meget vigtigt, at du sikrer boligen. Du kan fx sætte alarmer og overvågning op, melde dig til en naboovervågning eller sikre boligens døre og vinduer.