Mange gør i øjeblikket meget for at spare på strømmen, og måske er du en af dem, som har downloadet en app fra dit energiselskab, hvor du kan se udsvingene i elprisen time for time.
Men hvad betyder prisudsvingene egentlig helt konkret for din økonomi? Og hvordan regner man det ud, hvis man fx er nysgerrig på hvad en specifik el-artikel koster at have kørende?
Begynd med watt-angivelsen
I udgangspunktet skal alle godkendte elektronik-produkter i EU i dag være mærket med en angivelse af, hvor meget strøm de bruger i timen. Det betyder i realiteten, at du kan udregne prisen helt præcist for hvert eneste produkt, og det er altså denne watt-angivelse, som vores regnestykke tager afsæt i.
På mindre produkter som fx en elkedel, sidder watt-mærkningen typisk i bunden eller på bagsiden. Mens du på indbyggede el-artikler som ovne, køleskabe eller emhætter i praksis er nødt til at have fat i manualen for at se, hvor mange watt de bruger - hvad effekten er.
Sådan udregner du elprisen for en time
Når du har fundet ud af, hvad effekten i watt er for en given el-artikel, er du i princippet klar til at gå i gang med udregningen. Som et tænkt eksempel, viser vi her, hvad det koster at have en emhætte kørende i en time, mens der laves aftensmad. I appen fra energiselskabet kan vi se, at prisen på en kilowatt er 5 kr. mellem kl. 17 og 18, så det er den pris, vi laver regneeksemplet ud fra.
I manualen for emhætten kan vi se, at den har en effekt på 500 watt eller et forbrug i timen på 500 watt-timer (Wh), men da energiselskabet jo opgør deres pris i kilowatt, bliver den første opgave at omregne de 500 watt til kilowatt.
Kilo betyder 1.000, og derfor begynder vi med at dividere de 500 med 1.000, hvilket giver 0,5. Denne emhætte bruger altså, når den er tændt i en time, 0,5 kilowatt-timer (kWh). Og så er det bare med at gange de 5 kr. med 0,5, og så kommer vi frem til, at det koster 2,50 kr. at have denne emhætte kørende i en time mellem kl. 17 og 18.
Sådan udregner du elprisen for minutter
For en el-artikel, som ikke kører i timevis, men måske endda kun få minutter af gangen, kan man også sagtens regne prisen ud, men regnestykket bliver en smule længere.
Er det fx været en elkoger med en effekt på 1.500 watt, som du vil kende prisen på, ser udregningen ud som følger:
De 1.500 watt divideres med 1.000 for at lave det om til kilowatt som energiselskabet regner i – altså 1,5 kilowatt. Det vil således koste 1,5 gange 5 kr. – altså 7,5 kr. hvis elkogeren arbejdede i en time.
Nu tager det heldigvis ikke en time - men blot 3 minutter at koge en liter vand, og derfor omregner vi timeprisen til minutpris ved at dividere med 60. 7,5 kr. divideret med 60 giver 0,125 kr. Og de 0,125 kr. ganger vi med 3, fordi elkogeren arbejder i 3 minutter.
Resultatet er 0,375 kroner, hvilket svarer til er 37,50 øre. Det koster altså 37,50 øre at koge en liter vand i en elkoger med en effekt på 1500 watt.