Sådan renser du grillristen

Der er flere metoder at rense grillristen på, men én simpel metode er den bedste. Læs eksperternes råd til, hvordan du renser grillristen, og hvad du absolut ikke skal gøre.

Grillristen bliver lettere at rengøre hvis den smøres med smagsneutral olie før og efter brug. Foto: Jason Smith.

Det er nemmest og mest hygiejnisk at gøre grillristen ren, så snart du er færdig med at grille, og risten stadig er varm. Derimod er det spild af kræfter at bruge rensegrej som baljer og lignende, mener de eksperter, som Bolius har talt med.

Her er en lille guide til, hvordan du gør risten på grillen ren:

  • Hav altid en god solid stålgrillbørste ved hånden, når du griller.
  • Giv grillristen en grundig omgang med børsten, så snart du har taget den sidste bøf eller den sidste majskolbe af grillen, og grillen stadig er varm.
  • Rens grillristen på begge sider - løft og vend den ved brug af grillhandsker.
  • Giv risten en ekstra gang med børsten, næste gang du skal grille, og den er blevet varm - den høje temperatur sørger også for, at evt. bakterier bliver dræbt.
  • Vask evt. den kolde grillrist i varmt sæbevand en gang i mellem. Men følger du ovenstående trin er det egentlig unødvendigt. Så er det bedre at skifte grillristen ud en gang imellem.
  • Smør evt. grillristen med en smagsneutral madolie som rapsolie, vindruekerneolie eller solsikkeolie. (ikke olivenolie) før og efter grillning forsigtigt med et stykke køkkenrulle og en grilltang. Der må ikke være så meget olie på, at det drypper og sætter gang i en røgudvikling.

Vær opmærksom på, at ståltråde fra gamle grillbørster kan falde af og lægge sig på risten, derved risikerer du, at ståltrådene kan sætte sig i maden, og at du kan sluge dem, hvilket kan være farligt. Derfor er det en god idé at tjekke, om der sidder ståltråde på grillristen, inden du lægger mad på grillen.

Se vores test af grillrobotten

Sådan renser du IKKE grillen

  • Brug ikke en masse dyr grillrens på en kold rist. Ofte får du ikke skidtet af alligevel.
  • Brug ikke salmiakspiritus, brun sæbe eller andre kemikalier på grillristen. Hvis det ikke vaskes ordentligt af, kan det afgive skadelige stoffer til din mad.
  • Læg ikke grillristen i græsset til næste dag, så dug eller regn løsner skidtet. Det er meget uhygiejnisk, fordi havens nataktive dyr vil hjælpe med at rengøre risten...

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab