Sådan skifter du let tætningslister

Jo koldere det bliver udenfor, jo værre bliver trækken fra døre og vinduer. Lær her, hvordan du let undgår træk og spildte varmekroner ved at montere tætningslister.

Dine tætningslister sidder rigtigt, hvis de sidder moderat i spænd i trærammen omkring døren eller vinduet.

Det er imidlertid vigtigt, at døren og vinduet ikke skraber hen over listen, eller at listen bliver for mast, for så bliver den deform med tiden og mister sin funktion. Tætningslisterne må heller ikke være for store, for så deformeres henholdsvis dør eller vindue over tid.

LÆS OGSÅ: Vedligehold af vinduer og døre

Det skal du bruge:

  • Tætningslister
  • Hammer
  • Små søm
  • Gæringssaks
  • Stanleykniv
  • Modellervoks
  • Limskraber
  • Målebånd/tommestok

Sådan gør du

1.    Find utætte steder og mål falsen
Find ud af, hvor der er behov for tætningslister. Start med at tjekke vinduet eller døren for utætte tætningslister. Sæt et stykke papir imellem vinduesrammen og karmen, og luk herefter vinduesrammen i. Hvis du kan trække papiret ud, uden at det revner, så er vinduets tætningslister utætte eller mangelfulde. Gør det samme med hoveddøren.

Brug et mindre stykke modellervoks og anbring det i falsen på døren eller vinduet og luk til. Nu har du et præcist aftryk af mellemrummet og ved, hvor tyk sprækken er og dermed hvor bred, tætningslisten skal være.

Gå efter en tætningsliste i korrekt tykkelse og dimension, og vælg ikke for tykke lister for at være på den sikre side. Er listerne for brede, bliver dør og vindue nemlig deforme med tiden og kræver endnu større tætningslister.

2.    Opmål listemeter
Opmål, hvor mange meter tætningsliste, du skal bruge. Brug et målebånd og ikke en tommestok, så du kan komme helt ud i hjørnerne. Mål alle vinduesfalse, så du bruger ét sammenhængende stykke tætningsliste til hver fals.

Du behøver ikke tætningslister i hele falsen, hvis den kun gaber enkelte steder. Vinduet har ikke godt af at få monteret et ekstra pres-element på steder, hvor vinduet i forvejen slutter fint til.

LÆS OGSÅ: Typiske skader på vinduer og døre

3.    Pres listen på falsen
Tag en fals af gangen. Mål op, hvor meget tætningsliste, du skal bruge og klip listen til.

Husk at give den ende, der skal mødes med den anden liste, et skråt snit (45 grader), så de mødes perfekt i hjørnet over døren eller vinduet.

Sørg for, at alle flader på dør eller vindue er renset og rengjort inden montering. Fjern dernæst den folie, der beskytter den selvklæbende side af listen. Pres listen på vinduesfalsen og pres på listen, indtil den sidder fast.

Du kan evt. påføre alle tætningslisterne et lille søm, der giver yderligere sikkerhed for, at listen bliver, hvor den skal. Du kan også vælge at bruge en hæftemaskine.

4.    Tjek det færdige arbejde
Tjek, at alle listerne sidder, som de skal. De skal hverken være helt klemt eller være omgivet af for meget luft, så de ingen effekt har. Bemærk at døren eller vinduet i starten vil være lidt svære at lukke i, men med tiden vil tætningslisterne give sig.

Tætningslister fås i mange forskellige udgaver, nogle bedre end andre. Du skal være opmærksom på at der er meget forskellig holdbarhed på de forskellige typer.

De billige af hvidt/sort skum, holder normalt ikke meget mere end 1-2 sæsoner og skal så igen skiftes. Den lidt dyrere type af blødt gummi holder normalt 4-6 år. Silikone typen som er den dyreste, holder dog op imod 10 år, og er klart at anbefale - både fordi du over tid sparer penge til nye tætningslister, men også fordi du så ikke hvert 2 år skal montere nye lister.

Vi besvarer spørgsmål bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab