Har du et legehus med tårn, eller er du på vej til at sætte et op, bør du være opmærksom på, hvor det er placeret i haven. 

Det kan nemlig være ulovligt at placere for tæt på naboen. 

Hvis legetårnet overstiger 2,5 meter i højden, er det ifølge bygningsreglementet ulovligt at placere det tættere end 2,5 meter fra skel. 

Tjek reglerne for legehus og legetårn i din kommune

Om et legetårn er placeret ulovligt kan være forskelligt fra kommune til kommune, for det afhænger af, om kommunen vurderer, at der er tale om et skur eller opholdssted frem for et legeredskab.

Det kan være en skærpende omstændighed, hvis der fra legetårnet er direkte kig til naboens ejendom.

Tjek lokalplaner og servitutter

Ud over reglerne i bygningsreglementet kan regler i lokalplaner og servitutter også gøre det ulovligt at have et legetårn i haven.

Derfor bør du for en sikkerheds skyld kontakte den tekniske forvaltning i din kommune og høre om reglerne, hvis du vil undgå, at legetårnet senere skal fjernes eller flyttes.

Har du allerede et ulovligt legehustårn i haven, er det ikke sikkert, at du er tvunget til at pille det ned. Flere kommuner har tidligere oplyst, at de først reagerer, hvis de får en klage, fx fra en nabo. 

Ved sommerhuse er reglerne endnu strengere. Her skal du bygge mindst 5 meter fra skel.

Spørg naboen først

Hvis du vil undgå at havne i en situation, hvor du skal pille dit legetårn ned, kan det være en god idé at udvise rettidig omhu og godt naboskab.

Har du endnu ikke et legetårn, kan du – udover at forhøre dig hos teknisk forvaltning i kommunen – tale med din nabo. 

Har du et legetårn mindre end 2,5 meter fra skellet til din nabo, kan det være fornuftigt at tale med naboen for at høre, om det skaber gener. Og om det i givet fald er muligt at finde en løsning sammen.