De fleste elsker lyden og synet af fugle. Men nogle er ikke så begejstrede for fugleklatter på deres terrasse eller altan, og der er rent faktisk noget, du kan gøre, hvis du ønsker at holde antallet af klatter nede. 

Hvis du vil vide, hvordan du fjerner fugleklatter, så se nederst i artiklen.

  Føde lokker fuglene til

  Generelt er det et godt tip at lede fuglene derhen, hvor du gerne vil have dem, hvis du har en have. Det er nemmere end at holde dem væk. 

  Særligt terrassen eller altanen får dog ofte fuglenes interesse, fordi den byder på noget spiseligt. Derfor er det en god ide at:

  1. Rydde op efter alle måltider, så der ikke ligger madrester.
  2. Rense grillen, når maden er spist, da lugten af mad også kan tiltrække fugle.

  10 råd til at undgå fugleklatter på terrassen eller altanen

  Udover at fjerne mad, madlugt og drikke fra din terrasse eller altan må du også forhindre fuglene i at slå sig ned på terrassen, altanen eller dit hus. Her kan disse 10 råd hjælpe:

  1. Gør fuglenes hvilepladser ubehagelige
   Mange fugle kan godt lide at holde til fx på tagryggen af dit hus, et lille fremspring på bygningsfacaden eller en særlig installation som et kabel eller et rør. Disse tilholdssteder er ofte bare hvilepladser, og du kan gøre dem mindre attraktive med spidse genstande, som søm gennem et bræt eller såkaldte duepigge, der monteres opadvendt, så fuglene ikke kan sidde eller stå på dem. Du kan også montere let bevægelige tingester af plast eller metal, som fuglene ikke bryder sig om at sidde i nærheden af, netop fordi de bevæger sig. Du kan selv lave disse foranstaltninger eller finde dem i forskellige webbutikker for produkter mod fugle.
  2. Lav hældning på plane flader
   Hvis fuglene holder til på en plan – eller næsten plan – bygningsdel som fx en sålbænk, kan du anbringe et bræt eller en plade, der hælder mere end 45 grader, så fuglene ikke kan få fodfæste. En plade med sømspidser, der peger opad, kan også bruges, men her skal du overveje, om en sådan løsning kan have uheldige konsekvenser for dig selv, gæster, børn og husdyr.
  3. Gør altanens rækværk umuligt for fugle at sidde på
   På en altan skal du gøre rækværk eller kanten på altanen ubehagelig eller umulig for fuglene både at lande og sidde på. Spænd en stålwire eller line, fx en flagline eller en tørresnor, stramt ud nogle få cm over rækværket – så kan fuglene ikke lande. Eller påfør rækværket en klæbende duepasta, som fuglene ikke bryder sig om at sætte fødderne i. Efterbehandl rækværket med lak eller andet, så fuglene ikke hænger fast, men blot finder undergrunden fjedrende og dermed usikker.
  4. Sæt net over terrassen eller altanen
   Udspænd et jordbær- eller fiskenet over terrassen. Sæt det op med lister for at få det til at se pænt ud og ikke bare med et par søm her og der. Hæng et net ned foran eller på de åbne sider, hvis du har en overdækket terrasse. Omkrans en evt. altan med et net.
  5. Lav et gardin af plaststrimler mod fugle
   I stedet for net kan du hænge plaststrimler op på din terrasse fx over en wire eller i døråbningen – som man ofte ser under sydlige himmelstrøg. Hæng ikke nødvendigvis plaststrimlerne der, hvor du selv går frem og tilbage. For bare det, at noget flagrer, kan holde fuglene væk. Find den bedste løsning ved at prøve dig frem.
  6. Undlad fuglebad
   Opstil ikke et fuglebad – eller sæt det i hvert fald væk fra terrassen. Fuglebade tiltrækker helt naturligt fuglene, og i tørre perioder tiltrækkes de endvidere på grund af tørst.
  7. Drop evt. foderkasser
   Drop foderkasse eller foderbræt eller placér dem så langt væk fra terrassen som muligt, hvis du lægger mad ud til fuglene om sommeren.
  8. Brug fugleskræmsler og lydapparater
   Traditionelle fugleskræmsler eller en rovfugle-silhuet på ruderne har ofte en begrænset virkning og kun i kort tid efter opsætningen. Det samme gælder lydapparater med undtagelse af de mere sofistikerede, som udsender helt specielle lyde, der ikke kan skelnes fra fuglenes egne lyde. I praksis er det dog svært at få sådanne lydapparater til at virke på en terrasse eller altan.
  9. Søg hjælp hos skadedyrsfirmaer
   Søg hjælp hos skadedyrsfirmaer, der både forhandler forskellige fugleværn som net, pigge, lyd og strøm og kan tilbyde skræddersyede løsninger. Det gør fx RentokilDuepigge.dkSkadedyrshopTanaco og Mortalin.
  10. Undgå redebygning – men ødelæg ikke nybyggede reder
   Fjern fuglereder i vinterhalvåret og formindsk muligheden for, at redebygning atter kan ske. Når reden først er bygget, og der er æg eller unger i, er det ifølge Jagtloven ikke tilladt at fjerne den.

  Sådan fjerner du fugleklatter

  Ud over den æstetiske gene kan fugleklatter medføre smitterisiko, da fugle kan bære rundt på virus og bakterier som salmonella og campylobacter. Derfor skal du være varsom, når du skrubber din terrasse eller altan fri for fugleklatter.

  1. Fugleklatter på gulvet: Klatter, der kommer på fliserne eller jorden, kan spules eller fejes væk.
  2. Fugleklatter i nærheden af mad: Fugleklatter, der rammer terrassebordet, grillen eller andre redskaber, som skal bruges til madlavning, skal du fjerne hurtigst muligt. Rengør de ’tilklattede’ ting med varmt sulfovand eller eller et desinfektionsmiddel.
  3. Husk også!
  • Brug handsker.
  • Brug støvmasker, hvis du skal fjerne en større mængde indtørret fuglelort.
  • Vask efter med en blanding af vand og opvaskemiddel eller desinfektionsmiddel. Det vil slå de sidste bakterier ned.

  Forebyggende eller direkte bekæmpelse af fugle

  Du må i princippet gøre alt, hvad du har lyst til for at gøre det så lidt tillokkende som muligt for fuglene at slå sig ned i din nærhed. Men det er som regel forbudt at slå fuglene ihjel. Her er nogle korte retningslinjer:

  • Det er ulovligt at bekæmpe fugle med gift.
  • Det er ulovligt at fjerne reder med æg eller unger.
  • Du må som udgangspunkt ikke skyde fugle i din have, men kan dog prøve at søge tilladelse hos Naturstyrelsen til at regulere antallet, hvis de driver rovdrift på andre fuglearter eller gør skade på det øvrige dyreliv på egnen.