Hvad er flyverust?

Flyverust er bittesmå stykker rustent jern, der kan ses som rustpletter på bestik eller andre ting af metal, som du har vasket i opvaskemaskinen. Flyverust opstår, hvis du har haft jerngenstande i din opvaskemaskine, som er angrebet af rust. 

Flyverust sås særligt, da det var almindeligt med metalkurve med plastbelægning i opvaskemaskiner. Her kunne små skader i plastikbelægningen holde rustangrebet i gang over tid, fordi der fortløbende kom nyt flyverust fra de små skader.

Hvorfor kommer der flyverust i en opvaskemaskine?

Flyverust i opvaskemaskinen opstår, hvis du har haft genstande af jern i opvaskemaskinen, som allerede er angrebet af rust. Det kan være en bestikkurv af metal, en hvidløgspresser eller en ostehøvlsklinge i jern. 

Det kan også være ældre bestik eller andet ’rustfrit stål’, hvor kvaliteten af metalblandingen ikke egner sig til maskinopvask, eller det kan være genstande med skade i belægningen og med jern under belægningen, som har bragt rusten med ind i opvaskemaskinen.

Materialer af rustfrit stål kan som uagangspunkt ikke ruste, men mange øvrige metaller, som ikke er rustfrie, kan risikere at ruste og sende flyverust rundt i opvaskemaskinen.

Hvor sætter flyverust sig?

Flyverust sætter sig primært på ting af metal, der ikke tåler at komme i opvaskemaskinen, som gammelt bestik samt på ru og ujævne overflader. Typisk vil flyverust blive skyllet af porcelæn og andre overflader, der ikke er metal.

Hvordan undgår man flyverust i opvaskemaskinen?

Hvis du vil undgå flyverust i opvaskemaskinen, skal du undgå at lægge ældre genstande ind i maskinen, hvor der indgår jerndele i, ting af metal eller ting med hul eller ridser i belægningen. Undgå fx hvidløgspresser, si i metal, æggedeler, stegepande samt udtræks- eller bestikkurv i metal. 

Afkalker du din opvaskemaskine jævnligt med et afkalkningsmiddel, kan du desuden holde rust nede. 

Hvordan kommer man af med flyverust i opvaskemaskinen?

Du kan fjerne den flyverust, der gemmer sig i opvaskemaskinen ved at lade en tom maskine køre et vaskeprogram igennem med citronsyre i stedet for opvaskemiddel. Er der flyverust på dit bestik, kan du lægge det i opvaskemaskinen og lade det vaske med.

Hvis der stadig er spor af rust på bestik eller øvrigt stål på genstande i opvaskemaskinen, kan du køre maskinen en ekstra gang med citronsyre. Følg doseringsanvisningen på det citronsyreprodukt, du bruger, i forhold til normal afkalkning. Husk at bruge rengøringshandsker, når du håndterer syre.