Byggemarkederne bugner af forskellige pensler til udendørs maling. Men skal de være af svinehår eller syntetiske, og skal du vælge den billige pakke med tre pensler, eller skal du ofre et større beløb på en enkelt pensel?

Det kommer helt an på, hvad du skal male, lyder rådet fra flere malermestre. Skal du for eksempel male facaden, er der ikke nogen stor fordel ved at vælge dyre pensler og ruller. 

Brug flere penge på pensler til vinduerne

Skal du til gengæld male vinduerne, hvor der skal være en pæn finish, spiller penslernes kvalitet ind. På billige pensler er der større risiko for, at hårene falder af. Hvis du maler med en god pensel, får du en bedre struktur, og malingen glæder pænere sammen. 

I videoen herunder viser malermester Carina Blach, hvad du skal kigge efter, når du vælger pensel til maling af vinduer og terrassedøre. 

Pensler af svinebørster eller kunstfibre

Pensler er enten lavet af svinebørster (naturhår), kunstfibre eller en blanding af de to. Pensler af naturhår har den fordel, at de er rigtig gode til at opsuge og holde på malingen, så du ikke behøver at dyppe penslen hele tiden, og penslen ikke drypper.

Børsterne er også bløde, hvilket giver en pæn finish på træværk. De bløde børster betyder dog også, at penslen hurtigere bliver slidt, hvis du maler på en ru overflade. Da naturhårene knækker i takt med, at penslen slides, kan du derfor opleve, at penslen af svinebørster taber hår i den malede overflade.

Syntetiske malerpensler bedst til facader

Syntetiske pensler giver en pæn finish, da de ikke trækker spor efter hårene, og så er de meget slidstærke. Derfor er de syntetiske pensler et godt valg, hvis du skal male facaden eller andet med en meget ru overflade.

Har du ikke en præference for den ene eller den anden slags pensel, er det en god idé at vælge en pensel, der både indeholder naturhår og kunstfibre. Den type pensel forener nemlig kvaliteterne fra de to andre typer, så du både får en pensel, der kan holde på malingen og giver en pæn finish.

Penslens form er en smagssag

Skal du male en større flade, er det en god idé at købe en flad pensel på 100 eller 120 mm. Hvis du køber én, der har lidt vinkel i håndtaget, kan du spare dine håndled for en del vrid.

Hvis du også skal male vinduer, skal du supplere den store, flade pensel med en mindre pensel. Her kan du vælge en rund eller en oval pensel. Den runde er den traditionelle pensel til præcisionsarbejde, mens den ovale kombinerer en flad og en rund pensel og derfor også kan bruges til lidt bredere flader.