Du bør ikke købe tre malerpensler for en 10'er, hvis du skal male noget, der kræver præcision og en flot finish som vinduer og dørkarme. Køb i stedet malerpensler af god kvalitet. Hårene på billige pensler falder ofte af, og det er svært at undgå, at nogle af hårene sætter sig fast i malingen og ødelægger det færdige resultat.

Skal penslen have en særlig form til dørkarme og vinduer?

Ja, det er faktisk vigtigt, at du ikke bare vælger en firkantet pensel, når du skal male døre og vinduer. Vælg runde eller ovale pensler, som er beregnet til beskæring - maling af kanter - og derfor fungerer godt til døre og vindueskarme. De ovale pensler opfanger malingen, så du ikke ender med at få pølser af maling ned ad siderne.

I videoen herunder viser malermester Carina Blach, hvad du skal kigge efter, når du vælger pensel til maling af vinduer og terrassedøre. 

Nylon eller svinebørster?

Du kan få malerpensler af naturmateriale (svinebørster) eller kunstmateriale (nylon) eller malerpensler, som er en blanding af de to materialer.

Traditionelt siger man, at malerpensler af svinebørster egner sig bedst til traditionelle malingstyper, som har meget terpentin eller olie i sig, fordi de suger fugten, så du bedre kan styre malingen. Men bruger du en vandbaseret maling, fungerer det ofte rigtig godt - måske endda bedre - med en pensel af nylon.

Svinebørster er dog blødere end nylon, og det er især en god idé, når du skal male på træværk, som vinduer og dørkarme ofte er lavet af.

Hvad er ellers vigtigt?

Penslen skal have en vis volumen, så du kan få mere maling på og kan klare dig med et-to strøg for at dække overfladen. Det giver det flotteste resultat.

Det er også vigtigt, at penslerne er bløde, så de ikke trækker spor i malingen.