Det er vigtigt at vælge et holdbart og slidstærkt gulv, hvis du har dyr i boligen - særligt, hvis der er tale om en stor hund. Kløer kan ridse, og alt det snavs og småsand, dit husdyr slæber med ind, vil skrabe som sandpapir i overfladen på dine gulve.

Læs om fordele og ulemper ved forskellige gulvtyper, når du har husdyr, herunder.

Slidstærkt plankegulv af hårdt træ er gode til hunde og katte

Plankegulve er den mest populære gulvbelægning i danske hjem, og hvis du vil have plankegulve, skal du vælge hårdt træ. Vælger du en god kvalitet, kan det modstå slid fra dine husdyr.

Gå efter en hård træsort med en høj densitet, dvs. vægtfylde. Ask, eg eller bøg er alle fine muligheder, men du kan også gå efter sorterne ipé, gummitræ eller bambus.

Vælg en modstandsdygtig lak til dit trægulv

Hvis du vælger trægulv, så tænk over, hvilken overfladebehandling gulvet skal have. Lak giver gulvet en slidstærk overflade, men sørg for at vælge en meget stærk lak.

Kommer der først ridser, er det nemlig svært at rette op på skaden. Pletreparationer vil tydeligt kunne ses. Det kræver derfor en nedslibning og genlakering at få gulvet pænt igen.

Let at vedligeholde trægulve med olie, lud eller sæbe

Det er lettere at efterbehandle og vedligeholde et gulv, der er overfladebehandlet med lud, sæbe eller olie.

Et olieret trægulv kan friskes op ved en genbehandling med en pleje- eller grundolie, mens sæbevand på et lud- og sæbebehandlet trægulv får træet til at rejse sig, så ridser og stødmærker forsvinder.

Vanskeligt at udbedre slid og skader på laminat og lamel

Laminat- og lamelgulv er begge billige alternativer til et plankegulv. I et lamelgulv er det kun det øverste lag ud af tre, som er af træ. Derfor kan gulvet kun slibes få gange, hvis det får grimme ridser.

Laminatgulv kan slet ikke repareres, fordi det er lavet af kunstigt træ. Det skal derfor udskiftes helt, hvis overfladen skades.

Vil du have laminatgulv, så vælg ikke den billigste udgave, men gå efter en med høj slidstyrke. Der findes højtrykslaminatgulve med 50 års garanti på gennemslidning af den laminatoverflade, der ligger som et stærkt slidlag på toppen af gulvet, mens billigere udgaver måske kun holder 10-15 år.

Fliser og klinker er slidstærke alternativer til trægulv

Det er smag og behag, om man er til flise- og klinkegulv. Men er du på udkig efter et stærkt gulv, som ikke kræver den store vedligeholdelse, er det et udmærket valg. Sørg blot for at vælge en model med en høj slidstyrke på skalaen, der går fra 1-5.

Husk dog, at i et hjem med højt til loftet og ingen gardiner i vinduerne eller tæpper på gulvet og kun få møbler, kan fliser eller klinker skabe en dårlig akustik, fordi der ikke er noget til at absorbere lyden. Det problem kan afhjælpes med lydregulerende loftbeklædning.

Svært at holde gulvtæppe pænt

Et gulvtæppe har typisk en kortere levetid end andre gulvtyper, og det bliver ikke bedre af det slid, din hund eller kat påfører gulvtæppet. Spor fra beskidte poter er sværere at få væk på et tæppe, end på et træ- eller flisegulv, ligesom lugt og pletter fra fx kattetis eller hundelort kan hænge ved.

En anden ulempe ved et gulvtæppe er også, at mange katte nyder at kradse i det.

Pas på dit gulv ikke bliver for glat

Trægulv eller et gulv med fliser eller klinker er altså de bedste valg, når du skal finde et gulv, der kan holde til husdyr, men husk også, at gulvet ikke må være for glat, så hunden eller katten får svært ved at bevæge sig på det.

Lakerede plankegulve og laminatgulve har fx en meget glat overflade, og har dyr først svært ved at stå fast, kommer kløerne i højere grad i brug.

Problemet med en for glat overflade kan også opstå ved valg af glaserede fliser og klinker. Her er det en idé at gå efter uglaserede og dermed mindre glatte udgaver.