Er det vigtigt ikke at lukke opvaskemaskinens låge, før den har vasket op? Og hvad bør du gøre, når opvaskeren er færdig?

Ifølge producenterne Miele, Bosch og Siemens er det entydige svar, at lågen på de fleste opvaskemaskiner bør stå på klem både før og efter, at maskinen har vasket. 

Undgå fugt og dårlig lugt i opvaskemaskinen

Når lågen bør stå på klem før opvask, skyldes det, at det hjælper med at forebygge dårlig lugt i opvaskeren, der er fyldt med brugt service.

Lågen bør også stå på klem lige efter, at opvaskemaskinen er færdig med sit program, da det sætter turbo på tørringen af det nyvaskede service. Har du en helt ny opvaskemaskine med automatisk åbning, kan der være en undtagelse til ovenstående tommelfingerregel.

At åbne lågen på klem har den afledte fordel, at du i nogen grad kan forebygge glaspest, da fugten inde i opvaskemaskinen heller ikke er sund kost for dine glas.

Vær dog opmærksom, hvis du har en træbordplade over opvaskemaskinen. For når du åbner opvaskemaskinen med det samme, når den er færdig, kommer der fugt ud, og den kan over tid være skadelig for bordpladen. Har du en bordplade af fx rustfrit stål, er der ingen problemer.

Nogle opvaskemaskiner åbner selv lågen på klem

Mange nyere opvaskemaskiner er udstyret med en funktion, hvor lågen åbner automatisk, når opvaskemaskinen er færdig med at køre. Lågen skal imidlertid stadig stå på klem før brug.

Andre nyere opvaskemaskiner har programmer, der i lighed med opvask inkluderer tørring.

Se, hvordan du holder opvaskemaskinen fri for dårlig lugt