Skal du vande din have i regnvejr?

Det kan måske virke absurd at vande haven i regnvejr, men det kan give ganske god mening. Læs mere om hvorfor, og hvilke planter det især giver mening at vande i regnvejr

Skal du vande din have i regnvejr?

Det er ikke så dumt at vande i regnvejr, som det lyder. Foto: Tommy Verting.

Det er ikke så dumt at vande haven i regnvejr, som det lyder. Alt efter mængden af vand, der kommer ned fra himlen, kan der være god fornuft i at supplere med lidt vanding fra haveslangen.

Der er selvfølgelig ingen grund til at vande, hvis du allerede har set i vejrudsigten, at der er udsigt til silende heldagsregn. Så får din jord rigelig med vand. Men er det bare en byge, kan jorden godt have brug for mere vand, end regnvejret kan bidrage med, især hvis vi i forvejen er inde i en tør periode. Et ekstra plus er, at regnen gør jorden mere blød, så vandet lettere kan synke ned i den.

Du kan med fordel bruge en regnmåler, der viser, hvor mange mm vand, der er kommet. Som tommelfingerregel vil 1 mm nedbør have gjort jorden fugtig 1 cm i dybden. Og tilsvarende vil 10 mm nedbør betyde, at jorden er blevet fugtig 10 cm ned.

Hvilke planter er det bedst at vande i regnvejr?

Der er ingen planter, buske eller træer, som tager skade af at blive vandet i regnvejr, men der er nogle, som du med fordel kan have fokus på. Gamle træer og buske behøver ikke vand, da man kan sige, at de allerede har etableret sig, så du kan med fordel have fokus på nyplantede blomster, buske og træer.

Pige vander have med vandslange

Er der kun kommet en lille byge, er det en god ide at supplere med vandslangen.

Hvornår er det bedst at vande?

Ved høj sol er det bedst at vande tidligt om morgenen eller efter solnedgang. Vander du, mens solen bager ned fra en skyfri himmel, fordamper 40-50 procent af vandet igen.

Du skal vande grundigt, når du vander. Jorden skal mindst have 20-30 mm vand, hvilket svarer til 20-30 liter pr. kvadratmeter. Med en regnmåler kan du holde styr på, hvor meget vand jorden har fået.

Hvis du sjatvander med mindre mængder vand ad gangen, vil planterne reagere ved at sætte mange rødder oppe i nærheden af jordoverfladen, hvor vandet jo er. Det vil gøre planterne endnu mere udsatte for tørkeskader, da det er denne del af jorden, der først tørrer ud, når solen bager.

Vand rigtigt i haven

LÆS OGSÅ: Genbrug af regnvand

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab